用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知   [複製鏈接]

回覆樓主:

我想有小學部的直資,就算而家無好快都會加番undertaking條款俾有offer嘅小學部學生,以前無需要就未必有,但在所有程序不變下,小學部攞到offer都可以試吓自行,中學部應該唔會唔做嘢。

至於無小學部嘅直資,生源大受影響,除少數神校外,相信大部分人可以慳番學費都會慳番,所以直資學校應該好快會request改變timeline, 以求回復番收到直資offer嘅學生不能繼續自行。不過呢個改變會不會或幾時發生,就要看直資中學夠唔夠「牙力」。

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:53
事實龍校就係有呢個問題, 所以我近年係小一版都叫人唔好盲目追龍

讀得直資龍小, 按現有機制, 絕大部份學生 ...

相信龍中不會坐以待斃吧?反正加undertaking 或限制學生考自行,這個在行政上是學校立即可以做的,以前不做只是沒需要而已。

王家爸爸 發表於 19-6-11 11:48
你認為行政上可以點做?我都估一定會做啲野阻攔啲學生,但係具體可以點做?

...

早d出結果俾小學部學生,同時亦要有offer嘅學生undertake唔去考自行,或好似yw表都唔派.  但學生可唔可以偷雞自己去攞表,學校有無辦法得知自己學生偷雞,就我都唔知了...

王家爸爸 發表於 19-6-11 14:28
早啲出 offer 係辦法,不過亦都會分化小學部既學生,我有 offer,你無,你會點諗?  ...

咁呢個對不是100%上嘅半龍,係一直都存在嘅情況,而不是因為新制而產生嘅。

ilmsc 發表於 19-6-12 00:34
按這說法,take了直資offer,即等同放棄自行,這就沒可能出現有自行收左,要在直資與自行之間取捨。
...

暫時看只有有小學部的直資中才可以控制住張form, 但一般學生就沒有這個control, 普通小學不會知道學生已有直資offer, 除非直資提早提供名單,並要求教署幫忙剔除番⋯其實即係將直資四月中呈交timeline 提前,但暫時未知呢個會否更改。

totorogo2009 發表於 19-6-12 08:51
其實你要明白局長想點,佢講到明想家長有多啲資訊,
即係想人可以自行/直資二擇一
...

有多d資訊同有多d選擇又唔同⋯

‹ 上一主題|下一主題