用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知 ...
樓主: elbar
go

教局倡中一派位新安排 自行收生結果3月通知  

totorogo2009 發表於 19-6-12 08:51
其實你要明白局長想點,佢講到明想家長有多啲資訊,
即係想人可以自行/直資二擇一
...
坦白講, 你呢個講法我認為只係個人既揣測

如果真係要俾學生有選擇權, 大可直接改為註冊咗直資既學生仍然可以參加派位

都係等佢地星期五開完睇吓有D講吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

totorogo2009 發表於 19-6-12 08:51
其實你要明白局長想點,佢講到明想家長有多啲資訊,
即係想人可以自行/直資二擇一
...

有多d資訊同有多d選擇又唔同⋯

hkpapa852 發表於 19-6-12 08:59
坦白講, 你呢個講法我認為只係個人既揣測

如果真係要俾學生有選擇權, 大可直接改為註冊咗直資既學生仍然可 ...
可以....但要改....
而家咁做係係最低少改動下,達到目的

hkpapa852 發表於 19-6-12 00:39
EDB收齊所有直資學校註冊學生名單後,先會係自行階段篩選。
現在要求公佈自行結果既時間,EDB根本未收到直 ...

我意思是

假設新機制下,下年度直資會提早交取錄名單給教育局(例如1月),當教育局收到名單會把學生列為已有offer,將不會參與自行,就算自行已面見該些學生並呈上教育局表示取錄,因為該些學生已有offer而將不會派去自行學校。

所以直資與自行的關係不會有太大變化,即接受直資就不能參與自行,很少機會出現又有直資offer又有自行offer,跟現時機制相同。

而直資因為要提早取錄學生,等不到呈分次弟已經要決定是否取錄,所以只能參考校內成績表及面試表現。

whitepurin 發表於 19-6-12 08:08
暫時看只有有小學部的直資中才可以控制住張form, 但一般學生就沒有這個control, 普通小學不會知道學生已有 ...

所以我認為下年度關鍵是直資交取錄名單的限期會否因應新機制而提早,若會,直資應該可以安心,否則直資收生就面對非常大的困難,因為自行結果公佈而抽飛的情況就會出現。

hkpapa852 發表於 19-6-10 00:26
EDB只要求直資中學係4月中下旬遞交註冊學生名單。之後EDB會按名單剔除相關學生既自行派位(學位由後補補上 ...

但到時3月公佈獲得自行的學生,應該是沒有直資位在手,所以不存在抽飛。

hkpapa852 發表於 19-6-11 00:14
我一向都話有得揀我首選官津中學,呢個安排可能會令爭入官津中學人數多咗,梗係對我有影響啦!

現實亦係 ...

關於幫倒忙是否可以這樣計呢?
以男生為例,DBS YW SPC 共收 250人左右,新制度下轉等官津放榜,他們可能的目標 sjc LS 兩華 英皇 皇仁 伊中 7所中學, 即每校多 36 位競爭對手,可以這樣理解嗎?

回覆樓主:

如果自行得咗,可能自二,又某種原因唔想要offer, 之後仲有冇得去大抽獎?

dewberry 發表於 19-6-17 18:40
如果自行得咗,可能自二,又某種原因唔想要offer, 之後仲有冇得去大抽獎?
...

唔要自二就跳到叩門了

boboT 發表於 19-6-17 18:05
關於幫倒忙是否可以這樣計呢?
以男生為例,DBS YW SPC 共收 250人左右,新制度下轉等官津放榜,他們可能 ...
影響唔係多咗或少咗幾多人爭自行學位
而係令交學費唔係問題既學生多咗選擇之時,減少咗冇能力交學費既學生既機會。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-18 08:01
影響唔係多咗或少咗幾多人爭自行學位
而係令交學費唔係問題既學生多咗選擇之時,減少咗冇能力交學費既學生 ...

即係多左班有能力學生去爭官津

ilmsc 發表於 19-6-13 18:18
但到時3月公佈獲得自行的學生,應該是沒有直資位在手,所以不存在抽飛。
...

公布自行同有無直資offer有乜關係?有自行學位都可以有直資offer,同學想去自行就要抽飛,唔係依家咁,經教育局同你揀返有直資額既同學再公布,係由中學直接通知正取生。

其實自行位係唔係應該加到40/50%

dewberry 發表於 19-6-17 18:40
...

應該冇啦!不嬲自行唔得先跌落大抽獎。

totorogo2009 發表於 19-6-18 15:36
其實自行位係唔係應該加到40/50%

對極了

請問到底開了會沒有,現在有結果了嗎?