用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 覺得學校不平等待遇
go

覺得學校不平等待遇 [複製鏈接]

今年已經係第2 年為這件事感到不開心了, 事由我兒k1尾段時學校在K2 會有課外活動, 進行殷選後我兒所有課外活動沒有機會參加, 但有些同學是一個可參加3 至4 樣,  我兒班裏, 全班只有3  至4 個小孩是沒有任何一個課外活動, 他們也很不開心, 為何那麼多學生都有得參加, 而只有幾個完全沒有, 學校說有些是殷選我明白, 因為要參加比賽可能我兒真的不達標, 但交通安全隊及童軍說是抽簽的, 但他又抽不中,我上年已跟學校反影可不可以公平點讓每個學生都能有機會參與, 能把沒有進殷選的優先放入交通安全隊或童軍嗎。 我上年說知道名單已落實很難改變, 但希望下年能優先處理完全沒有得上課外活動的學生, 學校校長亦說會處理。 但今年卻依然失望, 我知道有一些交通安全隊學生已退出了, 但一些已有課外活動的學生補上了, 但是如何輪選的學校沒有交待, 有說是上年抽簽的後補, 我就奇怪, 難道說抽簽時除了當時取錄的學生還已抽定下年的後補? 也不合理吧, 我兒已眼看每個同學放學後都有機會回校參加活動整年了。 但今年也是只能羡慕同學嗎?
   1    0    0    0

meiericamei 發表於 19-6-6 04:50
今年已經係第2 年為這件事感到不開心了, 事由我兒k1尾段時學校在K2 會有課外活動, 進行殷選後我兒所有課 ...

甘都得?

係咪私幼?

回覆 Yunisbb 的帖子

唔係呀, 好普通既學校咋, 講真上年已經好唔開心啦, 同佢講佢安撫你, 然後都無改進過, 唔係參唔參加既問題, 係覺得好唔公平既制度, 其實會唔會有咩地方可以投訴

回覆 alicewithtwins 的帖子

其實點解我上年會去投訴, 係因為我上年識得一個高我仔一年級的媽媽, 佢話佢仔K2 年時都係咩都無, 佢投訴過, 到K3 都係咩都無, 咁我就好火囉, 我同學校講, K1 無攪, K2 又已經註定左K3 唔會再有, 咁咪3 年幼兒園生活咩課外活動都無, 只係可以日日望住其他小朋友體操隊, 啦啦隊同合唱團同交通安全隊同童軍 .... 咁多活動但佢一樣都無份, 有好多學生都有3 樣

其實交通安全隊是非常認真的,所以老師有機會想找一些較易教,較易handle的小朋友入伍

回覆 sushimama 的帖子

嗯, 今天回校, 看見很多家長在交錢, 有d 媽咪話上年只得交通安全隊返, 今年又加左合唱團比佢女, 但我跟另一家長依然係咩都無, 睇門口貼紙名單, 好傷心, 點解有既仲要加上去, 無既就一d 機會都無, 上年同學校講過佢地唔理, 今年想講都已經無野可以講了

meiericamei 發表於 19-6-10 10:49
回覆 sushimama 的帖子

嗯, 今天回校, 看見很多家長在交錢, 有d 媽咪話上年只得交通安全隊返, 今年又 ...

因為學校是想找適合的小朋友去訓練,為校增光,而不是從給小朋友機會角度出發

回覆樓主:

有需要就轉校啦!
偏見是無法改變的

明白你感受
或者出去自己報

小朋友被長期忽視,對身心發展都不好。就算是就讀名幼,我都會選擇轉校,何況你係一間小小村校。

就係咁現實,我可以講除左學校要選適合既學生為學校爭光,老師都係人,老師之間都係一樣為面子為權力表現自己,因為佢地都係打工仔,如果無職升無糧出,仲有幾多個會覺得教書係一份好偉大既職業係為左教育下一代?明吾明?

接受 現實 !

上小學更多類似嘅情況 !

回覆樓主:

小朋友如此被忽視,作為家長一定覺得好難受, 如果係我, 我會帶埋小朋友去揾校長, 但並唔係投訴, 而係叫小朋友自己講個感受俾校長聽, 希望校長明白小朋友感受被忽視,如果最後校長都係唔理, 我會同小朋友講, 你好叻, 已經自己嘗試爭取自己既權益!

npp221    發表於 19-8-22 10:10

回覆樓主:

明你感受。 有間有小蜜蜂,如果k2冇參加,k3就冇得再參加。 佢會同你講好多規則或者 唱嘅歌k2已經教咗所以變相有啲係唔會有機會參加

回覆 bb.fayli 的帖子

無關大細b問題!係能力問題 ,細b能力好,機會一樣多!

上小學,老師唔會理你大B定細B,課程一樣照係咁趕, 亦都唔會多問你是大B、定細B, 基本上過咗幼稚園階段,人哋唔會再理你大細b了!

喺小學能力高嘅,機會自然多呢!老師都想你入佢嘅校隊一
你係搞事嗰批,又唔聽教,又成日發夢,邊有老師想請你入去佢嗰隊呀!

bb.fayli 發表於 19-6-22 02:09
回覆 408littlepig 的帖子

如果小朋友是細B是否到小學更加沒機會?

小四我小朋友同學存媽咪曾經試過投訴,點解佢個仔參加咩都唔入! 問我小朋友, 佢話嗰個同學仔係超級夢王, 叫三次先至好反應。

我都明白點解冇老師揀佢入校隊

408littlepig 發表於 19-6-22 14:58
小四我小朋友同學存媽咪曾經試過投訴,點解佢個仔參加咩都唔入! 問我小朋友, 佢話嗰個同學仔係超級夢王 ...
不過小朋友能力各有不同,一定有小朋友會慢D,如果學校有心,應該每個同學都有機會參加活動。幼稚園,小學初小階段,我認為應該有教無類,每一個孩子都應該有機會。
‹ 上一主題|下一主題