用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學扣門資料、如何預備portfolio
go

中學扣門資料、如何預備portfolio

想請教大家

1. 中學扣門資料可以邊度搵?
2. 如果扣門學校要收學生portfolio, 應該點預備?喺咪好似去見工嘅resume 咁,一頁起兩頁止?應該用中文定英文寫?

laiseelai 發表於 19-6-4 14:55
想請教大家

有D學校響放榜前已放資料及報名表上網,你可跟住做,填好表,預備好佢要求嘅文件影本,到當日只要影印派位證(你要諗定咁早邊可以去邊到影印),如果小學有幫你寫推廌信就帶埋去,記住留意間間學校有唔同收表時間。

如果冇放上網,你就要預早打電話去問佢收唔收扣門,同埋問清楚需要帶咩去。

扣英文中學都係用返英文好D,因為有D學校高層係外藉人士

其實你當日最好都帶定多幾張相片、信封、郵票、現金、筆,小朋友一定要帶齊文具!!!我連較剪同膠水都帶埋
8-)

anitawong21 發表於 19-6-4 15:44
有D學校響放榜前已放資料及報名表上網,你可跟住做,填好表,預備好佢要求嘅文件影本,到當日只要影印派位 ...

謝謝您嘅回覆!

其實我最近都開始打電話去心儀扣門嘅中學,有d話會6月尾7月頭將扣門資料放上校網,有d就直接話唔收扣門(emoji),所以打算問多幾間。

至於portfolio, 喺咪好似見工嘅cv 咁呢?

laiseelai 發表於 19-6-4 15:55
謝謝您嘅回覆!

其實我最近都開始打電話去心儀扣門嘅中學,有d話會6月尾7月頭將扣門資料放上校網,有d就 ...

好難話幾多間!第一日最緊要,不過一日之內其實去唔到幾多間,同埋有D學校當日只會收表,之後慢慢㨂人去見,但有D即日又要面試筆試!或者你揀定最心儀嗰五、六間,再夾下佢地D扣門時間係點,如果你人手夠,比如爸爸帶住小朋友去需要學生在場的,媽媽另外去唔需要學生出現嘅學校填表。

如果你真係好想扣嗰間,但又話唔收扣門,不如你試下放榜前一個星期再打去問下,你知有時接電話嗰D唔知係邊個如果你問兩三次都話唔收,咁你無謂嘥時間
Portfolio 上google 都搵到sample,簡單俾學校睇到佢專長就夠,唔好咩獎都放落去,同埋有D學校唔收,見到都抽返出嚟

係喎,你問清楚去扣門時要唔要出示派位證正本,有D學校要見到正本先會俾表你填,咁你要計劃下扣門路缐

8-)

學生著校服定smart causal 呀?

babycute2009 發表於 19-6-4 16:48

扣門大多數著校服,同埋早上返小學取完派位證就出發啦,邊有時間返屋企換衫?
8-)

想請教大家

最好諗定路線圖,由學校出發順住去!有親友得閒就叫定佢地幫手排隊咁。

laiseelai 發表於 19-6-4 15:55
謝謝您嘅回覆!

其實我最近都開始打電話去心儀扣門嘅中學,有d話會6月尾7月頭將扣門資料放上校網,有d就 ...
準備幾個唔同既版本最穩陣。

babycute2009 發表於 19-6-4 16:48
睇邊啲學校,如果係官津或者直資,著小學校服;如果見國際學校,Smart Casual 好啲。

anitawong21 發表於 19-6-4 15:44
有D學校響放榜前已放資料及報名表上網,你可跟住做,填好表,預備好佢要求嘅文件影本,到當日只要影印派位 ...

較剪同膠水係真有用。一定要帶去。

goodmama2003 發表於 19-6-4 22:29
資料唔重要,考好個叩門試。中、英、數3科。
資料唔重要?學校睇資料,決定俾唔俾你考叩門試。無入場券,無得考既話,有能力考好個叩門試都無用。

想請教大家

上網搵定幾間心儀嘅,依家好多學校都有叩門申請表上載, 上年 阿女放榜前,已經填好曬三間叩門申請表 夾好要求嘅文件, 唔會再特別做portfolio。

大同小異: 相片,回郵信封, 身份證副本 , 五六年級成績表副本, ECA 副本, 文具( 釘書機,較剪,膠水)
帶定所有文件正本。

我建議準備唔同既文件:
第一,小四到小六既成績表、出世紙、身份證副本,著校服既學生相。
第二,中文、英文、數學、運動、藝術類既證書副本,每項只需要最有代表嗰張(唔係鬥多,係鬥勁)。
第三,一篇中文、一篇英文既自我介紹(personal statement),要情真意挚,當大家都入圍,你寫得好就機會大啲。
第四,將上面既文件整理埋一齊既文件夾。
第五,將上面既文件(除咗成績表、出世紙、身份證而外)整理埋一齊既文件夾(因為有啲學校成績表、出世紙、身份證需要分開俾)。
第六,放榜前兩日上定網,填晒所有可能預先填既資料,之前一日計劃定叩門路線,預先 book 定相熟既的士或者 Uber。
叩門既時候,學校要嘜就俾嘜。記得帶埋文件既正本。其實係一、兩個小時可以做晒既準備,印刷費亦都係一百幾十蚊。

王家爸爸 發表於 19-6-5 15:59
我建議準備唔同既文件:
第一,小四到小六既成績表、出世紙、身份證副本,著校服既學生相。
第二,中文、英 ...

好詳細,多謝您!

kirstyau 發表於 19-6-5 13:08

謝謝你!

好詳細, 謝謝!

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=2373565

謝謝分享

王家爸爸 發表於 19-6-5 15:59
我建議準備唔同既文件:
第二,中文、英 ...

請問扣門嘅結果幾時會知呢?係註冊前嗎?