用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我咁教係咪錯呢
go

我咁教係咪錯呢

小朋友小一中文比較弱,尤其閱讀理解,基本上考試每篇拎得1-2分,上次考試剛剛合格,我教佢閱讀理解選詞語部分,真係唔識,係文章求其揀一個詞語填,我只要求唔好留空,但佢寧願留空都唔肯求其填,呢樣野佢好堅持,我教左佢成年都係咁,究竟係咪由佢留空,唔好逼佢,但供詞填充,有得揀,佢唔識又係唔肯求其填一個,有時都唔知佢想點,要佢寫隻字都咁難

平时倾偈表達同理解有無问題?阅讀时明白故事?識字同詞彙量足夠?

試下自己係屋企每日出三題供詞填充,同佢講三个詞三題,-定-題-个詞填到。練下練下加多两題……填之前make sure佢真正明白詞義先开始。

我唔會教小朋友"求其".  如果她學識"求其"就很多嘢也可以求其對付你.

Yanamami 發表於 19-6-4 08:16
平时倾偈表達同理解有無问題?阅讀时明白故事?識字同詞彙量足夠?

試下自己係屋企每日出三題供詞填充,同 ...

佢認字係麻麻地,但表達無咩問題,平時同佢睇完圖書,我會出返d故事內容問題問佢,佢都答到,我同佢講每篇閱讀理解都係一個小故事,型式上都差不多,但唔知點解都係咁

rrMM 發表於 19-6-4 08:17
我唔會教小朋友"求其".  如果她學識"求其"就很多嘢也可以求其對付你.

即寧願佢留空,都唔好逼佢寫野?

kakit703 發表於 19-6-4 08:24
佢認字係麻麻地,但表達無咩問題,平時同佢睇完圖書,我會出返d故事內容問題問佢,佢都答到,我同佢講每篇 ...

禁你要同佢加强認字同詞彙量,或者佢連題目都未識解。試係屋企用我方法解決下佢唔肯填既行為先。輕鬆d當遊戲玩,唔好當功課或練習。可以係故事書抄三句,漏空三格叫佢揾番三个詞填(供詞)。小-都係照係文章中揾,較少轉弯。

小一可能是以為識字少,讀題都有困難。我覺得唔使介意考試測驗成績,平時多閱讀,慢慢積累。

Yanamami 發表於 19-6-4 08:32
禁你要同佢加强認字同詞彙量,或者佢連題目都未識解。試係屋企用我方法解決下佢唔肯填既行為先。輕鬆d當遊 ...

謝謝你的建議,我會試下用你的方法

b3410 發表於 19-6-4 08:36
小一可能是以為識字少,讀題都有困難。我覺得唔使介意考試測驗成績,平時多閱讀,慢慢積累。 ...

明白,謝謝你

kakit703 發表於 19-6-4 07:57
小朋友小一中文比較弱,尤其閱讀理解,基本上考試每篇拎得1-2分,上次考試剛剛合格,我教佢閱讀理解選詞語 ...

佢係咪平日都好怕錯?
除左增加閱讀量,試下每日陪佢閱讀理解練習,都問多兩三題 “搵詞語”。俾啲容易同一題難,麻木佢對呢種題目嘅恐懼。老師題目提供嘅詞語一定會話到俾你聽個詞性,例如 “XX的”、“XX 地”,然後係嗰段圈返有 的 同 地 嘅詞語。如果冇 的 同 地,咁即係名詞動詞,可以試下用部首幫一幫,如果係搵成語,成語都唔係咁抽象,例如映入眼簾、琳瑯滿目,題目個 “詞解” 一定有提關於眼睛、視線、看見;唇槍舌劍,詞解會寫提及用口嘅動作,有槍有劍,即係比較激烈嘅動作,爭執、吵架等。
但你情況係只可以攞 1-2 分,即係有可能連基本答句技巧都未必識。

1998Ruby1998 發表於 19-6-4 09:23
佢係咪平日都好怕錯?
除左增加閱讀量,試下每日陪佢閱讀理解練習,都問多兩三題 “搵詞語”。俾啲容易同 ...

以前老師教,絕對唔可以留空,並解釋話如果咁樣,老師會認為你係冇認真應考,連嘗試都唔肯,會好失望。(當然佢仲加左句,如果見你係漏空常客,會打電話俾家長)
之後所以同學都冇再漏空。

回覆 kakit703 的帖子

逼佢寫,不漏空,只是考試技巧。小一生着重打好基礎。

做閱讀理解我教小朋友一定要閱讀文章先.一邊閱讀一邊把’較深’或’較新’的詞彙highlight咗先,題目的填充通常都是從這些詞語找出來.

另外閱讀理解是需要操練, 做得多就會掌握到當中的技巧, 如: 首先寫好分段, 然後highlight詞語, 如做排序就把文字中的keyword找出, 那樣就較容易排列.

平日可以多看短篇文章, 媽媽再當玩遊戲問下小朋友一兩條問題, 那樣可以訓練他們明白故事的中心或主旨.

平常一起讀文,把句子 拆開名詞、動詞、形容詞……嗰條填充叫佢要起碼知道填甚麼詞,如果真係揾唔到,佢自己會填甚麼,再在文章找近義詞。這樣教好花功夫,不要期望快速有效,但你小朋友咁執著,應該湊效

CMPL 發表於 19-6-4 09:48
做閱讀理解我教小朋友一定要閱讀文章先.一邊閱讀一邊把’較深’或’較新’的詞彙highlight咗先,題目的填充 ...

我就係用你呢個方法,但佢堅持唔圈唔讀,我對住佢真係好火滾

fefemom 發表於 19-6-4 10:01

平常一起讀文,把句子 拆開名詞、動詞、形容詞……嗰條填充叫佢要起碼知道填甚麼詞 ...

佢真係好固執

kakit703 發表於 19-6-4 10:06
我就係用你呢個方法,但佢堅持唔圈唔讀,我對住佢真係好火滾
可能識字少,通篇對佢來講,都係“生字”小一,剛剛讀咗半年書喎。
我d小朋友初小都係錯到飛起,不過,我哋會一起笑錯的題目,當一個有趣的遊戲,捉生字。而且鼓勵佢哋,以後識字多,就唔會搞錯喇。

1998Ruby1998 發表於 19-6-4 09:23
佢係咪平日都好怕錯?
除左增加閱讀量,試下每日陪佢閱讀理解練習,都問多兩三題 “搵詞語”。俾啲容易同 ...

係,佢好怕錯,所以寧願唔寫野,都唔要比人話佢錯

kakit703 發表於 19-6-4 07:57
小朋友小一中文比較弱,尤其閱讀理解,基本上考試每篇拎得1-2分,上次考試剛剛合格,我教佢閱讀理解選詞語 ...

做閲讀理解時, 你試下叫小朋友圈一圈D詞語, 一篇文章總圈到十個八個組别, 到時做到選詞語部分, 起碼縮窄範圍咁配上, 就算真係唔識, 可以"撞"下, 好過盲無目的咁"求其"填一個詞語。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-6-4 16:48
做閲讀理解時, 你試下叫小朋友圈一圈D詞語, 一篇文章總圈到十個八個組别, 到時做到選詞語部分, 起碼縮窄範 ...

我有呀,第一次測驗已經係咁教佢,但佢係到唔肯聽,對住佢,我真係教到好灰,佢唔肯聽人講野