用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
樓主: Dongs
go

讀傳統名校真係咁好?   [複製鏈接]

李大人 發表於 19-6-5 19:48
佢個女名校轉國際,松哥講到明求學不是求分數

佢女由直資轉國際。咁點解你唔跟佢仲走去讀直資?仲要差好遠既直資

李大人 發表於 19-6-5 19:51
你可以咁樣諗,每人理念不同

我諗左D乜? 自己可以睇番篇文章~~~

李大人 發表於 19-6-5 19:57
新派直資,同名校轉直資,係两樣野,新派直資教法同國際學校相似

又搬龍門?龍門位你擺㗎喎~~~

回覆 Soundervolt 的帖子

This is exactly the point I want to bring out - private, DSS, subsidized or government is just a funding mode.
whether a school is good or not should be determined by the quality of students it "produced" but not how it is funded.

李大人 發表於 19-6-5 19:51
你可以咁樣諗,每人理念不同

節錄自梁錦松嘅訪問:

“他稱,一直不着重子女成績,求學不是只求分數。「子女太信我,覺得成績不重要!我一直覺得不要考第一,也不要考最末,最好不要不合格,她便是差點不合格……中學環境始終不同,太大壓力對她不好。」”

差點不合格都要轉校,口講分數不重要,但身體卻十分誠實。

https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-mo/education/ly6jeg.amp

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sing13 發表於 19-6-5 18:57
以我理解,津小讀到小六係畢業,唔係踢走
如果你問嘅係點解咁少龍津,點解直屬學校唔轉一條龍,可能容易d答
btw, 學生學習能力有大差異,對學校、老師、學生本身都毫無好處,制度係香港政府定嘅,band 1 率低過某個水平就唔可以開英文班,咁唔通為咗個名,同一間學校就分班分能力上堂?資源上許可嘛?咁點解band 3生唔俾佢去適合佢能力嘅學校?又係為咗學校個名同面子? (其實,我覺得band 2 都未必適合同band 1 一齊上堂添)

津校學生能力差異係無可改變嘅事實,同直私小學生嘅能力相約,的確無得比

但如果家庭是注重小朋友教育,唔是上述既學生,你認為在私校讀还是津校讀好呢?
跟唔上嘅,就去適合佢能力嘅學校,無話一定要津校定直私,直資中學都有1A 同band 3啦!

假設私校有一間衔接既中學,你是否還會讓你小朋友轉學校.
我答案係:搵間適合嘅中學,適合就唔走,唔適合"試"轉走 (係試,因為心目中適合嘅都未必會收)

其實搵學校同打工一樣,人人感覺/要求唔一樣,無話邊間一定啱,有人愛打政府工,有人頂唔住政府工...有人等老細炒,有人唔對路就即走,.除咗錢,仲有文化、workload,peer group, 好多野.... 邊有得好講架?!
恐龍家

李大人 發表於 19-6-5 21:42
有D小朋友適合名校,有D小朋友適合國際,英基一樣可以出lB狀元,作為家長都係摸索,小朋友那一種學制適合, ...

我只係話梁錦松千金轉校原因,唔係佢口中”求學不是求分數”咁豁達,唔好講到自己對成績睇得咁開,就算讀其他學制(包括IGCE或IB),最後都會有分數......

回覆 Sing13 的帖子

In terms of teaching quality, both the private school and subsidized school are very good.
In terms of family support, the private school is better on average while the subsidized school has a big variation among students.

Subsidized or government schools P1 admission is based on affiliation with the school or the district you live - factors that you can hardly control. That's why we applied for private schools.

My son transferred to the subsidized school because we like its feeder secondary school, not just because it has a feeder secondary school.

多謝兩位既分享,我既觀察同兩位一樣.
而我認為未來三年至六年,好快有一批新既“名校”.
教育本來就是應該百花齊放,大家最緊要搵到適合自己小朋友既方式.

李大人 發表於 19-6-5 21:56
其實佢個女,只係差點不合格,咁係佢個女後面嘅學生,應該都要走,人數應該不小 ...

佢個女後面有幾多人就唔清楚,不過喺呢間學校”差點不合格”都應該已經係十分後嘅名次。

GreenMaDad 發表於 19-6-3 09:39
回覆 mcl203 的帖子

我們也是完全沒補習,不過成績在中至中下徘徊,但學校沒給壓力,老師也俾足鼓勵。
大家都會補習但係唔會講俾你知

Soundervolt 發表於 19-6-5 23:14

佢個女後面有幾多人就唔清楚,不過喺呢間學校”差點不合 ...

應該係,有次朋友讚自己孩子某科90+, 個仔話: 媽咪,有乜咁好,個個都係咁

Sing13 發表於 19-6-5 19:07

其實有家長一心讀直私,否則亦不需要讀付費既幼稚園,亦有家 ...

抱歉,我認為不是。

我覺是一藍子的。

一類家長是鍾愛傳統老校,無論津直。

一類家長,認定直資功課較津校小而質優,揀另類直資。

一類以遠近為先,在網內擇優而取。

我個人覺得直資跟津校,如套餐跟單點,費用未必差異太大,很睇你覺得套餐岩唔岩食。

Sing13 發表於 19-6-5 19:07

其實有家長一心讀直私,否則亦不需要讀付費既幼稚園,亦有家 ...

直私學額,是否遠遠超過幼稚人數我無數據。

但不少係為昇小打底,甚至手握重分入名津,亦去九龍塘幾間私幼培育。

話說回頭,大多數家長仍然是網內選校。

hkpapa852 發表於 19-6-5 12:39
另一現像,大部份新派直資,S1到S6流失率都超過30%。

呢樣是否只有新派直資?

某傳統直資中一入學約二百人而家中六剩返約百二。

是否直資學校,家庭平均較富裕早安排出國?

李大人 發表於 19-6-6 06:26
每班有幾個,一級幾班要走人數不小,到升上小二,每班又有幾個包尾,呢一級又要走一批,到升上小六,六年 ...
好多同學因為中文跟唔到。可能父母自己都係英文人,中文方面好無奈。去咗外國或轉國際,一樣可以成為 top
‹ 上一主題|下一主題