用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國賬戶入錢
go

英國賬戶入錢 [複製鏈接]

如家長在英國,有孩子户口號HSBC,可否直接在分行入錢gbp..(孩子在學校,不是和家長-起去銀行)。能入錢嗎?
謝謝
   1    0    0    0

pigpigapple 發表於 19-5-30 14:26
如家長在英國,有孩子户口號HSBC,可否直接在分行入錢gbp..(孩子在學校,不是和家長-起去銀行)。能 ...

我曾經打電話去英國問,他們很好奇為什麼會咁做,叫我準備埋證明現金的來源,不過我沒有試過做。
唔知係咪電子轉帳發達,好少人咁做,所以佢好奇我的問題。

我試過在英國時, 去東亞分行入 GBP 現金去孩子英國戶口, 係可以既, 不過佢會問戶口持有人在英國做甚麼職業, 及來人 (即是我) 姓名及與戶口持有人有何關係, 我見佢有 Mark 返這些資料在入數紙內.

過客 發表於 19-5-30 15:30
我試過在英國時, 去東亞分行入 GBP 現金去孩子英國戶口, 係可以既, 不過佢會問戶口持有人在英國做甚麼職業, ...

但去年7月 我老公在倫敦東亞入錢 到我戶口 , 職員話要有我在入數紙簽名或 我本人親自去入 , 結果入唔到呀 。又冇ATM入錢機。

katrinafu 發表於 19-5-30 16:36

但去年7月 我老公在倫敦東亞入錢 到我戶口 , 職員話要有 ...
我是前年 10月在曼城果間分行入架.  入孩子戶口, 原全冇問題.   我重問反 d 職員, 點解要問埋入 $ 人既名字, 佢話要做返記錄.

醒目開學勳章

pigpigapple 發表於 19-5-30 14:26
如家長在英國,有孩子户口號HSBC,可否直接在分行入錢gbp..(孩子在學校,不是和家長-起去銀行)。能 ...

阿仔話HSBC有部入錢機, 可以自己入錢唔經teller, 但不肯定是否只能用咭入, 還是可以輸入入數戶口號碼就可以

回覆樓主:

HSBC / BOA 我都入過現金,有乜問題?你入好大數目,例如幾萬磅?

其實小數目,冇人會理你。你過大筆數,不論入現今或電子過數銀行一樣可能會查,怕你洗黑錢或進行其他非法行為。

只不過係,英國銀行所謂 "大數",對香港人來說好多時都係小數一條。上年HSBC hold左我條money transfer一日有多,我都媽媽聲

由於怕洗黑錢,所以問得好詳細,通常1000以下都冇乜問題,再多啲就唔敢講。
‹ 上一主題|下一主題