用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習嘅問題,你地會點做...
go

補習嘅問題,你地會點做...

本身放工有幫小朋友補中文,一路都信補習係要一路長跟個小朋友先做到少少嘢,但係個小朋友又唔鍾意讀書補習,冇咩學習動機,用幾種方法教都唔得...家長又一路想我幫佢補,唔知點算好..如果簡單少少,個細路唔想讀不如唔好浪費時間,家長自行管教/另請高明,但係咁直接同家長講又有少少怪/好似放棄咗個學生。

繼續落去補都冇咩頭緒,一黎個細路唔想補,四分之三嘅時間都係處理秩序問題,自己都有少少灰,二黎收錢/家長問起情況唔多安樂,好似冇咩用咁...

其他幾個Case都冇問題,係呢個有咁嘅情況,有冇家長/導師可以指點下...

回覆樓主:

如果我係那位家長,我會想聽真話,亦appreciate你唔係為收錢理得佢。你可以把事情照直講,但唔使講另請高明或自行管教等說話,有d人可以會覺得難接受。

Jane1983 發表於 19-5-27 11:31
如果我係那位家長,我會想聽真話,亦appreciate你唔係為收錢理得佢。你可以把事情照直講,但唔使講另請高明 ...
當然唔會用咁樣嘅説話,個字眼本身帶咗D其他意思...純粹係話個情況係個位家長係自己管唔到,都好頭痛,但我試完我都覺得自己處理唔到,但可能比我再有經驗嘅會處理到,所以話另請更加好嘅老師教可能好D

Vincentc88 發表於 19-5-27 10:52
本身放工有幫小朋友補中文,一路都信補習係要一路長跟個小朋友先做到少少嘢,但係個小朋友又唔鍾意讀書補習 ...
如果個小朋友真係放棄學習,你不如照實同家長講出呢個情況,然後希望佢授權你能夠因材施教(呢度就睇你點去同家長解得通呢4隻大字),補習堂就索性改成講故事,或者係玩桌上遊戲(總之你諗到係咩都得架喇),先攪番好學習態度同專注力呢兩個問題,亦同時同小朋友先建立好關係,然後先再落方法施教.

直接同家長商量會好啲,同埋可能要將期望降低(我估小朋友成績可能係徘徊 7 字?)否則繼續落去,只會令雙方更難堪。

學 ar_mak 話齋,如果唔搞好學校態度同專注力,交畀其他導師一樣都係耽誤緊小朋友。降低要求,玩下遊戲、講故事,加啲獎勵推動下佢做野。換作平日老細請個人等你收工再「進補」,你都十萬個唔願意,除非係好玩、唔難達到要求、有獎勵。

ar_mak 發表於 19-5-27 19:31
如果個小朋友真係放棄學習,你不如照實同家長講出呢個情況,然後希望佢授權你能夠因材施教(呢度就睇你點去同 ...

佢又唔係放棄嘅,其實同自己細個一樣就係唔想讀書,覺得悶鍾意打機,而就算吹水,都唔會當老師係自己人咁。但係你問我對住自己細個有冇辦法,都係冇..其實係要去到某個Moment開竅就會想讀的

1998Ruby1998 發表於 19-5-28 01:46
直接同家長商量會好啲,同埋可能要將期望降低(我估小朋友成績可能係徘徊 7 字?)否則繼續落去,只會令雙 ...

我試試吧,總係少少難處理

Vincentc88 發表於 19-5-29 07:53
佢又唔係放棄嘅,其實同自己細個一樣就係唔想讀書,覺得悶鍾意打機,而就算吹水,都唔會當老師係自己人咁 ...
我細個都唔鍾意"讀書"(係白痴先會喜歡"讀書"),如果當時既我,能夠有現在的膽量和表達能力,我會講:我喜歡學習,但不想受到課程的限制.

你提到開竅呢個果,我相信唔會係無緣無故,或者係從前有人為你積落黎既一個因. 我感覺上係你想放棄學生,因為學生既短期成績未能將你既教學效能反映出黎,令你產生挫敗. 如果我地唔睇呢樣野,你只係負責播種,用成功不必在我既角度去睇,學生係總會有一日比你教好,而你自己亦唔需要太過自責,只去睇短期既成果. 如果你真心係對唔住家長,咁你其實只係為緊家長服務.

PS:你除非劈炮永世唔做老師,否則長期都要去面對呢個困局,點去解決呢件事?經驗係咪都需要透過實踐去累積番黎? 咁緊係啦~!

Vincentc88 發表於 19-5-27 10:52
本身放工有幫小朋友補中文,一路都信補習係要一路長跟個小朋友先做到少少嘢,但係個小朋友又唔鍾意讀書補習 ...

我反而建議你同家長講清楚,不要誤人子弟。而且也花了你自己寶貴的時間。

我自己覺得勉強無幸福,單對單的私補老師始終經驗、資源有限,要化時間去建立關係及搞秩序等實在困難。

看看佢她們自己區內有沒有好的補習社,有時「特需特敎」更好。當然如何處理,這是後話;你則已功成身退。

ar_mak 發表於 19-5-29 11:05
我細個都唔鍾意"讀書"(係白痴先會喜歡"讀書"),如果當時既我,能夠有現在的膽量和表達能力,我會講:我喜歡學習 ...
所以我開頭講係信長期陪下個小朋友會好D,後面一部分少少難講...老實承認一部分同意的,如果唔好似一般做練習,同佢傾計問下佢想法,講故事之類。有時都會驚家長覺得你搞緊咩,浪費時間同金錢,之前有家長OK的,但都有D家長開宗明義要應付個考試
我都係同家長夾下好D

mytambb 發表於 19-5-29 11:30

我反而建議你同家長講清楚,不要誤人子弟。而且也花了你自 ...
關係其實只要長時間陪伴就有,我其他學生都係咁,我都同意比起補習所教知識比起小朋友未來影響更大。但係補習主要係透過教同學嘅長期活動建立關係的,至少開頭係咁,但係佢抗拒,本身一方有排斥的情況如何建立關係就係個問題。

回覆 ar_mak 的帖子

PS絕對同意,係目前需要跨過嘅一關

Vincentc88 發表於 19-5-29 12:22
關係其實只要長時間陪伴就有,我其他學生都係咁,我都同意比起補習所教知識比起小朋友未來影響更大。但係補 ...

解決抗拒的問題行為有很多方法。有一種方法是找尋問題成因而作出行為改變。另有些方法是重視人的成就感,勿再尋求主因。

至於係唔係陪伴或時間,就可以建立關係?如果是,他父母/老師一定比你優勝?

另外,他有否一些你沒辦法解決的特殊學習需要?適當時候作轉介是更重要?

mytambb 發表於 19-5-29 12:35
解決抗拒的問題行為有很多方法。有一種方法是找尋問題成因而作出行為改變。另有些方法是重視人的成就感, ...
SEN就冇,其實純粹貪玩對讀書冇興趣,關係少少修正,唔係齋講長時間。我自己試係經常關心下佢,問下佢近排有咩得意嘢啊,鍾意D咩,對D嘢自己點睇啊咁

學習態度唔係一朝一夕可以改善到的, 樓主係同小朋友補習中文的, 相信家長都會對成績有d期望, 樓主應該感覺無論點努力, 都無法改變小朋友的學習態度, 所以有d 氣餒

我覺得樓主要問清楚家長補習的目的, 因為提升成績同學習態度有直接關係, 要提升成績先要改善學習態度

回覆樓主:

我作為用家,明白補習老師只係輔助,不過有d.家長就依賴哂個老師,咁都比較慘

ar_mak 發表於 19-5-29 11:05
我細個都唔鍾意"讀書"(係白痴先會喜歡"讀書"),如果當時既我,能夠有現在的膽量和表達能力,我會講:我喜歡學習 ...

係白痴先會喜歡"讀書" ===》你呢句說話好無禮貌

Vincentc88 發表於 19-5-29 12:22
關係其實只要長時間陪伴就有,我其他學生都係咁,我都同意比起補習所教知識比起小朋友未來影響更大。但係補 ...

長期陪伴而建立對讀書有了感覺,這個家長應該有更大的責任,不要騎劫了家長責任,補習老師責任是幫助或應付學生的學習需要。如果你想分享一下家長責任,必須先跟學生家長說清楚,避免大家期望出現落差。
學習技巧和學習態度是有分別,補習是針對前者,家長是料理學習態度,俗話說"我是來補習,不是教仔。",因為補習和教仔是用不同方法。

Vincentc88 發表於 19-5-29 12:17
所以我開頭講係信長期陪下個小朋友會好D,後面一部分少少難講...老實承認一部分同意的,如果唔好似一般做練 ...
有時又咁,學校既老師,受制於編制下,都好難能夠去長期而且連續性去跟進同一個學生,反之補習老師就有呢個可能性. 同意你講法,都係先同家長溝通一下,你個職位到底係負責D咩先? 如果講明係操補充練習,而你自己又過到自己果關,咁大家都要食飯,咪照做囉. 呢個係受到前面幾位網友既啟發,係囉,做份補習你咁多事做嘜?

但如果個家長係認同你既想法,咁個故仔又另外咁講喇喎. 成件事就係你有條咁既問題放上黎問,簡單黎講就叫患得患失,既教唔好個細路想放棄,但個良心又叫你唔可以咁做,點算呢? PS:我相信,你教唔教,係同商業考慮呢方面冇太大關係,而且你應該係一個有良心既人.

個家長想你繼續教,一來可能貪你靚仔,二來個學生可能已經唔係第一次被老師遺棄. 有時家長都可能會患得患失,個仔成績唔得,唯有就係補習,個家長都未必知道點樣可以幫到個小朋友(EK家長除外),家長或者未必真係要睇成績,只係希望跟得上就可以. 而個學生,要面對既唔係考試低分,而係未來十幾廿年都要對住教科書,上到中學,上到大學,讀到碩士,讀到博士,每日返學就係捱時間過,可能佢最後係出面搵唔到野做,都係要教番書,果種慘絕人寰既人生,可想而知.

好勒,如果我地唔睇考試分數,先令佢喜歡上你既堂,你好可能已經幫到佢喜歡中文,喜歡學習,佢可能成績依然好差,但都有權利去愉快學習,呢一個係你絕對有能力有條件去做到既事. 你唔係學校老師,你係可以唔需要走進建制去諗野,你係可以去做你自己認為係正確既事,唔需要去過份懷疑自己既能力.

PS:直到有一日你個想法係搵唔到食既話,就好轉喇! 因為到時你可能年紀大,係趁而家後生就講下呢D啦~

little_yolky 發表於 19-5-29 21:50
係白痴先會喜歡"讀書" ===》你呢句說話好無禮貌
我一個人係屋企,呢埋係房入面,除哂衫睇三級片. 突然間你好嬲咁衝左入黎.

"你變態架!唔著衫係到睇三級片,你係咪想非禮我呀!!!"

"喂阿姐,我做錯果件事只係冇鎖好隻門姐,你唔使講到拖埋自己落水呀馬???"
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊