用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要決定,坑真定德望,諗到傻
go

要決定,坑真定德望,諗到傻   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主住邊區?個人會揀TL, 升小冇壓力,普教中,多學一種語境,真幼英文係淺㗎,英文外補吾難學,spk夠一樣淺啦,如果你有offer, 吾會出post都揀佢啦,名校小朋友而家普遍係英文叻過中文,真小升中係灣仔網,冇得輸啦

QQfishs 發表於 19-5-22 09:18
吾好太神化spk,教得淺係因為吾預你會走,小學吾再招生,如果你比修女知你有離心你實無運行,教得你深就走 ...

吾係神化間幼稚園,佢教德育好好,佢教得淺係吾認為幼稚園要谷學術,有興趣學習才是正道,SH, St. Clare,TL都係淺㗎,所以吾好唸人為驚左教得深左怕冇左d學生去哂st. Paul coed, dgjs, 你唸多左啦。

回覆樓主:

真小升中係灣仔網,真係好安全,band 2成績都可能上得番真中或者其他band1c中學,如果樓主囡囡成績好,可以考番GH中學或者更上一層樓。 相反,take GH幼,上吾到小學,或者升吾到德中,會否後悔當初冇揀TL

Redbean88 發表於 19-5-22 23:59
就是怕後悔啊,因為唔知囡囡能力好難決擇。

你吾知囡囡將來能力,點解難揀?反而知道佢能力係勝任到GH咁hur嘅環境,就直接選GH, 如果不明朗或都未知對手嘅話,選tl吾係進可攻,退可守?題外話,今日有朋友先講佢識人係德小中上成績但死因不明德中吾收,要轉區搬屋抽,都係揀TL乙一,學校冇技援,而家等派彩,灰爆

回覆樓主:

我都有睇呢個中學post, 我自己就連報德小都吾報,因為實吾去讀,因為自己最初有真幼同另外一間龍幼offer, 升中一定吾會想去番讀德小搏命,自己揀左一間比抽獎嘅龍幼,自行抽到另外一間英小女龍,其實我反而唸緊,英小嘅中文課都幾弱,相反我龍幼果間升龍小,須然中文小學,但佢中文英文都強啊,升中9x%派哂英中,但都註冊了,做媽咪嘅真係考慮好多,而家有d擔心中文跟吾上,阿囡又小小抗拒睇中文書, 所以提提樓主,真幼,真小打好中文基礎好重要,佢地英文都教得吾差啊

回覆樓主:

Vote for 坑真,GH要擔心埋升中,真光升真中穩陣,真中band1A,  12網 for 女生好好,如果囡囡成績好,可以跳神校或者考番德中,成績中等又有真中backup, 成績下游嘅,12網比黃大仙網好好多
‹ 上一主題|下一主題