用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔與英華 - 學校自由度
go

男拔與英華 - 學校自由度  

睇學校網頁資料感覺呢兩間算係非傳統教學,家長分享係少功課少抄寫,但功課好有「質素」。亦知佢地收親嘅都係叻仔醒目型。我好奇問下,學校是否都會俾好大自由度呢班「叻仔」?例如做數可以飛steps,做功課唔使跟標準答案,只要有point就得?期望舊生或家長可以分享,謝謝。

回覆樓主:

你估他們是神童?
英文可能叻, 但中文字都未識寫多個字。

数学飛steps攞唔到分㗎~好多叻仔最終都会学精,乖乖就範~

回覆 Yanamami 的帖子

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以為30年後學校都進步了真係唔明,如果一個人能夠講俾你聽佢點解計到個答案,答案又準確,點解一定要寫齊所有Steps呢?

mandy_ng207 發表於 19-5-12 22:38
睇學校網頁資料感覺呢兩間算係非傳統教學,家長分享係少功課少抄寫,但功課好有「質素」。亦知佢地收親嘅都 ...

呢兩間都係多各式各樣課外活動嘅傳統學校。至於數學上嘅計分方式(尤其中學),算式亦喺計分嘅重要一部份(除非係Multiple Choice)。只係得答案係唔可以攞到full score。

mandy_ng207 發表於 19-5-13 08:33

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以 ...
若資優,倒不如search 下這方面較包容的學校

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以 ...

學校俾分仲要衡量學生究竟用一條複雜或最精簡最有效率嘅算式計出答案,所以只係得答案喺唔能夠完全得到分數。

At the end of the day, 你仔係咪都要考DSE? 数个計分係要計steps, 唔通你出貓抄隔離答案都當你啱?唔关傳唔傳統事喎~

Soundervolt 發表於 19-5-13 09:34

學校俾分仲要衡量學生究竟用一條複雜或最簡單最有效率 ...
睇戲都有得睇啦!D天才数学家、科学家計野,寫到密密麻麻steps, 睇到你眼花~人地天才都要寫,唔会-步跳个答案出黎。好明顯寫steps係必須的~

我嘅意思係一d非必要steps是否可跳,例如題目解到尾是2+2+3,可否直接寫答案7,而不用寫多行4+3?唔好意思比較長氣

不過你提出左一個好好嘅point,就係讀咩學校都好,都是殊途同歸要考DSE。DSE始終只求標準答案,對於培養學生思考及處事能力都係唔理想。當然讀到高中可以選擇出國讀書,不過如果小學時期已習慣只跟從標準答案不思考的話,我覺得就有點可惜了。

回覆 MrBeast 的帖子

有懷疑,但不想去驗,驗了更大壓力。

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:01

不過你提出左一個好好嘅point,就係讀咩學校都好,都是殊途同歸要考DSE。DSE始終只 ...

無論讀任何學制,就算讀甚麼IB或GCE-AL都一樣,數學只得一個正確答案,但運算方法可以好多,所以我之前所講,運用甚麼算式得到準確答案先至分得出學生思考及處事能力,若果學生只答準確答案而唔需要理會得出答案背後方法,呢啲學校就更加啱哂您所謂嘅「標準答案」學校。

若果將來您囝仔除咗考DSE外,有機會讀其他學制如IB或GCE-AL,但只寫答案,又睇下會得到甚麼分數~

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:01

不過你提出左一個好好嘅point,就係讀咩學校都好,都是殊途同歸要考DSE。DSE始終只 ...

觉得你有点不明白,人生是充满大大小小不同的規範,無論你再聰明出众,要活係呢个圈子內,就要跟住規矩走。理科已係比文科少跟model answers, 但唔代表你可以唔跟marking scheme隨意發揮。尤其是你只係小、中学階段。就算学㕑,由低做起,最初基本功亦要跟足師傅,到你到做大廚总廚先有發揮創意,自由創出新菜式、新烹調法既空间。

回覆 Soundervolt 的帖子

非常同意,只寫答案當然不行,但我見一些傳統學校喜歡吹毛求疵(例如畫統計圖時符號畫得不夠平均,但數目正確都當錯),男拔和英華是否這類學校?以上的例子是在一呂和SPCCPS 的習作見過,家長在網上分享,我都替小朋友感到不值。

有原因地守規矩當然合理,但好怕d人不求甚解地要人守規矩。唔係唔得,不過始終充滿疑惑者⋯

mandy_ng207 發表於 19-5-13 11:18

有原因地守規矩當然合理,但好怕d人不求甚解地要人守規矩。唔係唔得,不過始終充滿 ...
明白你担心上文提到答案要吹毛求疵就我都好怕~同要跟大众規矩寫steps性質上係有分别。其实亦唔係间间係禁—板-眼,有d都ok既,但某个程度上亦取決於改卷老師。我女以前中文老師改不供字填充,就算唔係填課本內学过既詞語,只要合理同適用都有分。亦听过我同学女间小学,常識科答消防員救火又救人,同救人又救火已錯就O哂咀,我就解唔到俾小朋友知点錯法。

多謝分享明白學校咁多老師,總有不同教法,未必個個夾到自己
至少有一些是講道理就好

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:03

depends on ur intention

mandy_ng207 發表於 19-5-13 10:03

ps 就算佢唔係,有相關support 可能會較適合你們