用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好? ...
go

有冇小學冇自己中學,唔谷,但升中成績好?   [複製鏈接]

poonmiss 發表於 19-5-10 16:39
跟同事傾開,到底可唔可以冇咁多測考同練習,又可以keep到多過33.33333% band 1學生。
有時都覺得學生好慘 ...

得1/3band1生禁实好麻麻

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

Arabellahk    發表於 19-5-10 23:43

poonmiss 發表於 19-5-10 21:00
如果學校比較少測考同功課,可以點keep成績?

学生語文底子打得好?通常家長从幼稚園时已好好裝備子女(有人話谷,有人話準備,唔同人係唔同角度睇法不-)。从小伴讀,提供英普語境,恒常关注学業進度而唔係外判哂俾学校……換言之,有糸統用心栽培子女。

学生方面,確有資質較出众者,自小專注力、記性强,自理力高、做事有效率條理,語文能力好……

学校方面,少測考默功課,但重質不重量,教深教快……学生質素接近、課堂秩序佳,事半功倍。

家、校、学生三方互相配合,成果会俾各有各做-盆散沙好。

當然,教快教深未必全校所有学生可以跟到,落後既要補习唔出奇。

貝珠 發表於 19-5-10 21:04

我都唔知點解,事實係地區二線谷過一線
良秀不齊自然要加多幾分力

hkpapa852 發表於 19-5-11 12:15
仲未明嗎? 靠家長發功囉!

反正衰咗只係家長自己受, 你估班有要求既家長, 會唔會乜都唔做係度等運到?
有㗎~真係有㗎~可能唔多,但真係有~

fefemom 發表於 19-5-11 13:21
高小考不供詞填充,中文詞語抄三次,常識冇詞語抄,要考試識寫,咪就係自己在家背和寫。
...

中学果边有帖问:升中後有禁多科,禁多生字点記点串?有中学会默書默生字……问阿女,你温書洗唔洗專登串字記生字?佢話要咩?温書时望多幾次自然識,唔洗專登記喎……所以唔好講高小常識,就算中-多禁多科,都未必要特登去背去串,係真係大有人在。

assado 發表於 19-5-11 14:02

這是别人的事, 我覺得還是謙虛些好啲。
言者無心,抱歉俾你个唔好既感覺……只想講唔-定学校唔谷,就一定係家長係屋企谷。

1998Ruby1998 發表於 19-5-12 21:26
回覆 快樂股民 的帖子

啟基升中好似冇 1/3 Band 1,佢冇出過業績表。佢比唔少學校優勝在個升中網,如果佢 ...
啟基是SSP網,升中網点都唔算优勝吧~

hkgra 發表於 19-5-15 12:08
有無家長少跟,外判俾其他教育中心,
而小朋友又讀得唔錯呢?

如果大家認為同-间学校,有各式其式背景同能力既学生,已經好难教,禁同样道理,-间坊间補習社又点教得好來自各方唔同学校既学生呢?話有你都唔好信。

Sing13 發表於 19-5-16 16:58
學校老師沒得選擇, 但補習老師有得選擇. 唔通沒幫助都使錢?
係家長揀補習老師,但-般補習社老師一样無得揀学生(補DSE**除外),唔係单对单補,我就唔觉点針对到个别学生弱項勒~

Sing13 發表於 19-5-16 17:25
大型補習社會先做評估, 同家長講小朋友強弱項, 建議報咩班.亦有好多補習社是專補邊間學校.讀幾年級想補邊科 ...

-班人上,有野唔明,唔会举手问,就算敢问,再唔明亦唔会继續问;但私補起碼唔明可以講到明,唔怕阻住其他人。

基本上靠呢d補到升上中学就露底了~

‹ 上一主題|下一主題