用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

chingyu 發表於 19-5-9 00:48
其實SPCC的運作如同國際學校,如果用IB去比較埋其他學校,你會發現簡直超級超值。

中一至中四:我只付五萬 ...

為何SPCC可以提供如此超值服務?除了收政府資助,家長學費,仲有其他,例如校友捐助,名人捐助 (至少見到學校牆身兩個名人/名人太太名字), 咁同其他學校比較學費同資源聽落有D哂命。咁當然學校出色才有這麽多捐助。

ABC-DAD 發表於 19-5-8 20:51
我倒想瞭解下無IB 課程的話,直資學校嘅營運成本是否會輕鬆點?女拔萃,協恩都維持4萬元以下。

教育界有無 ...

A level相对簡單,只参與考試。IB 除了年費,有很多external moderation, 詳細收費唔清楚,仲有老師每年有training 之類,整體費用应該高過A level。學校加入DSE以外選擇,要看看其目的,觀乎各直資學校公開試成績,提供IB似為能力較高學生提供多個選擇,A Level 可能較適合偏文或偏理的同學仔。

chingyu 發表於 19-5-9 08:45
何謂點數擊敗?計上年狀元 or average?
之前咁多年又唔提?

有直資提供Math studies? 全ib就有,直資好似無喎,DB不是也要求中英文皆A? 讀 math studies 有何問題?適合孩子就ok 啦。

chingyu 發表於 19-5-9 09:16
Math “Studies” 當然是指 IBDP
以我所知,SPCC 從來沒有人揀此科。

Check 番DBS 有math studies, language B 而家只有French B HL。選Math studies 唔知大學選科有限制?唔好講笑啦,學校無講,咁大個仔自己唔会睇下心儀學科要求才決定DP選什麼科。

ucw 發表於 19-5-9 16:49
路過講兩句。

分析SPCC申請加學費,有收入、支出兩方面。
"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於大幅捐助下仍要增加學費,就唔係帳目問題(獨立帳目係容許),係學校營運/決策問題"

Is SPCC required to disclose use of these donations in the annual school reports?

ABC-DAD 發表於 19-5-9 19:30
有個問題我從來無諗過,直資學校讀IB 課程嘅學生,有無受政府津貼資助嘅哩? ...
why not?

ABC-DAD 發表於 19-5-9 19:11
加薪會吸引到更多年輕人投入教師專業嗎?

今天有報導一女仔,哈佛畢業,在DGS教過英文,之後網上收費教英文,半年收入60萬,好過教書

ABC-DAD 發表於 19-5-9 21:27
都算係投身教育,係有各種發展機會,起碼有實際教學得到嘅經驗係有價值。
...

我講收入,是回應加薪吸引人入行,她覺得學校教學考試主導,希望接觸真心想學好英文的人

ucw 發表於 19-5-11 09:12
回覆 chingyu 的帖子

不意原來一間學校應該收幾多學費,係同成績掛勾而唔係成本。

係囉

回覆樓主:

在EK有不少SPCC家長無私分享資訊,解答其他家長問題,但原來最後一切也是成績掛帥,ib睇唔起選 Chi b and math studies 學生,DSE 就更加…好失望

回覆樓主:

哈哈,講下又係非家長收声,收到

nkd    發表於 19-5-11 12:23
‹ 上一主題|下一主題