用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 VS 優才
樓主: WIN1WIN
go

九龍塘小學 VS 優才   [複製鏈接]

assado 發表於 19-5-3 10:40
GT 應該是 8x% 入本地8大, 而 8x% 當中的50% 入3大。

小學版有 post 家長日發放資料
Within 82.8% JUPAS degree, 60% 入三大

assado 發表於 19-5-3 11:08

60% 應該是指 8x% 當中的60%。

「within 」果82.8%,有60%入三大。ie approx 50%

Yanamami 發表於 19-5-3 11:07
60%三大,劲过哂曾肇添林護QES BPS MCS SPCS SJC HY......

https://www.edu-kingdom.com/forum. ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3563980&extra=page%3D1

post #8

Yanamami 發表於 19-5-3 11:21
其实自資同SSSDP都係Jupas offer. hkpapa就係話好难真正比較各校,齋睇%未必真係睇到係咪純degree course. ...
兩張 slides 都註明左「degree offer」

Yanamami 發表於 19-5-3 11:24
-大堆1A津校都無60%三大率呀~

其實我真係有註明 「within 82.8%」冇話過 overall 60% 入三大

Yanamami 發表於 19-5-3 11:29
所以話优才点止1B? -大堆1A都無60%三大率

何來60% 三大率?

2017/18 年度,GT 係 49.68% 三大率

Yanamami 發表於 19-5-3 11:45
我明係8x% * 60% = 近50% 三大,禁咪已係1A校既%

其實成績有上有落唔奇,1B既唔會永遠停留系1B。睇得出 GT 校長真係有心有力。

後起之秀中,港同都已好 hit,估計日後 PK 都會做得唔錯。

所謂既 band 1 A/B/C 都係坊間按有限數據定出來既參考指標,有一定限制、誤差。如果深入d睇,GT唔係唯一 surprise,呢d指標作為輔助資料非常有用,但唔係 bible

Yanamami 發表於 19-5-3 21:48
係我條link入边果度已嗌哂交……都係重複呢个帖既问題,hkpapa都唔会分析到~ ...

我諗你唔係講緊我,我只係路過見大家對 GT 既入三大數據有d興趣,而我又 happen to 睇到 GT 家長分享 slides,所以 forward 過來。

有冇水份?我諗 GT official information 講明 JUPAS degree offer,資料應最準。其實唔需要太 obsessed with 三大%,傳統神校之所以係傳統神校,係持續保持到呢個高水平既數據。GT 系2016仍然處於 3x%,2018 都「只係」49.68%,叫僅僅高過林護,今年係點都未知。相反,我又唔覺「曾肇添林護QES BPS MCS SPCS SJC HY」係神聖不可侵犯,佢做到 50% 三大,其他新秀唔做得咩?

你條 link 係 greenapple 既資料,點會好意思叫 hkpapa 入來分析 其實自己小心睇,多多少少都搵到想要既答案

Yanamami 發表於 19-5-3 23:20
我唔係講紧你,係講紧條link入边page23~28, hkpapa同其他人要㘭到幾熱鬧下……唔係話神聖不可侵犯,而係觉 ...

單就呢個問題,你要考慮 GT 系12年後是否保持 50%。

但揀學校唔係睇適唔適合咩?GT強調拔尖、補底、數理,要考慮埋 IB,假如小朋友數理有天份,相對你 list 出既 band 1A,GT應該更有發揮。有必要咁 obsessed with band 1 A定B嗎?

marcowong96 發表於 19-5-4 11:02
咁請教GT中學實際大約是band幾?

5+% 24.55 係準確的。根據EK嘅共識,仍然都係 1B 吧

muimui2 發表於 19-5-5 12:50
咁講啦,壓力大與小,其實在乎家長點處理和要求。就算同龍校,家長自己如果要求小朋友考級頭,都唔會無壓 ...

小學既壓力,同升大學既成績唔一定必然關系。

拿 Renaissance college 做例子,university destinations 有 38-44% 入到比 CU 高 ranking 既大學(local + overseas,即相當於 international 版既三大率)。唔放棄中文科既CKY有57%。佢地小學咪愉快學習(主要指非操卷)。

選擇適合小朋友既學習模式、數據背後既意義,對我來說重要過單純數據。

b3410 發表於 19-5-6 15:04
路過 睇到GT degree offer, 其實係點計出來?一人只計一個offer,還是有幾多,計幾多?咁分母有用邊個?總 ...

我唔係用家,只係將見到既資料 forward 過來,答唔到你既問題

hkpapa852 發表於 19-5-15 11:18
錯咗呢, 我會認. 今次係我發雞盲, 將 82.8% 眼錯 83.8%

用番 82.8% 計, JUPAS degree 個比例都係無問題.

其實呢班 58人既 G12,到底G7 係100人還是120人根本冇任何資料可證實。如果拿今屆既 G7 class photo人數睇,根本只有 106人。以新派學校來講,6年前既 G7相信比今日少,更合理既估算可能係 90人水平,個人認為甚至G6上G7時,基於當年未有靚 record,走既人多過入既人,可能實際G7只有8x。

按呢個推算,6年間流失 <35%。對比返 DB,我只見到近3年人數,3年間 G9-G12流失14%,我又諗G7-12 6年間流失 14-28%?如果咁睇,GT作為冇靚 record 既新派學校,其實都正常吧。

至於 prospectus 既26-28小班,預算姐。實際上(按class photo),我數左G7、G9,都係20-24人。反而係咪要欣嘗 GT 真正 execute 小班?倒轉諗,如果 prospectus 講得太少,超左咪又比家長投訴冇 execute 小班?

Ocwc 發表於 19-5-15 13:29
我須然是優中家長,其實我唔係好想每班太小人。25個好D。如果太小的話,(我要交學費的), 加學費就唔好啦。 ...

GT 既成績如果在上升中(非用家故冇研究),除左可能用數字砌出來,亦可能因為小班,每個學生得到教師照顧既時間更多,而得到改善

hkpapa852 發表於 19-5-15 13:42
GT係第一屆DSE, 即2011-2012年度既3322率已係~75%, 比當年不少官津名校, 以至同區其資幾間直資成績還要好, ...

但事實上,上年度可見既 class photo,冇一班>120人呀。最少既係 G10,只有104。

我最終都數齊晒
‹ 上一主題|下一主題