用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐煩惱
樓主: ben3617
go

小學午餐煩惱   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-4-19 00:48
你細女讀書唔叻,同埋好乖,我已經寫低左架喇,你唔使次次都講. 你淨係講:佢話訂飯冇問題就已經攞滿分. ...

我係用嚟提醒自己。如果唔係,次次見佢溫習真係幾把火。我怕我有一日會唔記得咗其實佢係乖既。因為我個性格係只記得人既缺點。

Elenalan 發表於 19-4-19 00:07
街市好多平價急凍「龍利」都好大可能係鯰魚,即係俗稱「坑渠魚」,因為乜都食而且喺勁污染嘅坑渠都生存到 ...
商人好古或,見過一些包裝用學名,博C9唔去google。咁那些所謂優質魚又如何呢?不如講下邊d食得,my instinct 都是廣東沿岸冇啖好食。

Yanamami    發表於 19-4-19 18:39

日本人香港臭水溝釣起 110 cm 巨型塘虱 煮來吃味道是......

https://thestandnews.com/persona ... %E9%81%93%E6%98%AF/

https://topick.hket.com/article/ ... 0%E5%BD%88%E7%89%99
中日文化差異

Cheeselover 發表於 19-4-19 07:14
我好少買急凍魚柳,解凍後的肉霉霉地,又無魚味,姐姐會用很多油煎,所以可免則免,而且又唔係無選擇,街 ...
奇怪,城門河兩旁冇工廠,冇理由咁高重金屬,可能以前净落嚟。大魚,花膠等可免則免。

MrBeast 發表於 19-4-19 10:18
商人好古或,見過一些包裝用學名,博C9唔去google。咁那些所謂優質魚又如何呢?不如講下邊d食得,my instin ...

嘩唔好擺我上枱,我「冇證冇據」架,做lab test都要收錢啦,我只係根據我認知評估風險,自己嘅選擇。急凍鯰魚(尤其自東南亞入口)一定唔買,平價「扮龍利」一定唔買,本地都有養嘅鯰魚,但我冇法確認來源或養殖標準,唔買。急凍入口海魚我有食。同意另一網友講,盡量食海魚唔食河魚。

鰂魚好平,本地大量養殖因為成本低,入去d村見到d勁細嘅魚塘都有養,街市買到嘅多數係養魚。但好多人買鰂魚放生,放生魚流入明渠可繼續繁殖,而呢種魚生境闊,淡水或咸淡水交界水流慢嘅地方都生存到,如果街邊見到d婆仔呀伯擺個箱仔喺度賣,果d係釣返來嘅亦唔出奇。

有冇證據就要靠今日呀嘜哥走訪沙田元朗街市明渠魚塘,佢要set埋腳架裝埋cam影相拍片,大家等佢報告。

Elenalan 發表於 19-4-19 11:35
嘩唔好擺我上枱,我「冇證冇據」架,做lab test都要收錢啦,我只係根據我認知評估風險,自己嘅選擇。急凍 ...
網上吹水無需咁認真呢。猶太人唔食bottom feeding 和豬都不無道理,有次買左d急凍越南班,肉質夾但腥,估唔新鮮,之後冇再買

MrBeast 發表於 19-4-19 12:13
網上吹水無需咁認真呢。猶太人唔食bottom feeding 和豬都不無道理,有次買左d急凍越南班,肉質夾但腥,估唔 ...

我就係唔認真先「冇證冇據」,師奶仔分享下自己買餸心得食魚選擇啫,呢度又唔係消委會,不過吹下水開心就好 。認真嘅事留番俾成熟又天地正氣嘅麥哥去做。

越南catfish扮grouper唔出奇,越南水質染太勁,唔好買。

akys 發表於 19-4-19 11:28
奇怪,城門河兩旁冇工廠,冇理由咁高重金屬,可能以前净落嚟。大魚,花膠等可免則免。 ...

我讀書時,香港還有不少工廠,大圍和火炭,排放污水中不少毒物沉澱河床,除非把河床的淤泥挖掉,否則一佰年還在。

Cheeselover 發表於 19-4-19 16:58
我讀書時,香港還有不少工廠,大圍和火炭,排放污水中不少毒物沉澱河床,除非把河床的淤泥挖掉,否則一佰 ...
久不久有挖泥㗎嘞~唔係仲臭……

MrBeast 發表於 19-4-19 10:18
商人好古或,見過一些包裝用學名,博C9唔去google。咁那些所謂優質魚又如何呢?不如講下邊d食得,my instin ...
其实唔好講水產,根本唔知有乜可以食得……你估大陸d泥無重金屬?所以中葯、菜其实唔包保有益……唔知边度种出黎。

回覆樓主:

請問帶飯,是朝早煮完pack 好比小朋友帶,定中午送飯?朝早煮keep到中午,會凍哂或壞左嗎?會唔會帶埋湯?

https://youtu.be/qHmT4KGH9i8

不時行過都見到啦。
https://youtu.be/bNO5AQqqHYo

https://youtu.be/i2Gzt2Yu6iU

Elenalan 發表於 19-4-19 00:12
你真係好funny  
釣魚一定用魚船? 你睇電視劇睇得多呀?
你身邊一個釣友都冇? 不如你去識多d朋友或 ...
釣魚一定用魚船? 你睇電視劇睇得多呀?
你身邊一個釣友都冇? 不如你去識多d朋友或者睇多d新聞好過成日圍住d師奶R水吹啦#

其實點先算係「R水吹」

Yanamami 發表於 19-4-19 18:42
其实唔好講水產,根本唔知有乜可以食得……你估大陸d泥無重金屬?所以中葯、菜其实唔包保有益……唔知边度 ...
有樣嘢好肯定,什麼深海魚肝油,花膠等一定唔好食,以為有益,死得仲慘。

Yanamami 發表於 19-4-19 18:42
其实唔好講水產,根本唔知有乜可以食得……你估大陸d泥無重金屬?所以中葯、菜其实唔包保有益……唔知边度 ...
激素鷄配農藥菜,唯有diversify, 食不同種類。中藥不嬲有疑問,可唔可以好似菜咁用yim水浸

ABC-DAD 發表於 19-4-19 20:06
https://youtu.be/qHmT4KGH9i8

不時行過都見到啦。
正苦公園池塘每年清潔都要棄些活生生的魚,去執就得

1162694sd 發表於 19-4-19 19:31
請問帶飯,是朝早煮完pack 好比小朋友帶,定中午送飯?朝早煮keep到中午,會凍哂或壞左嗎?會唔會帶埋湯?
...
熱湯學校未必比帶,怕6親
‹ 上一主題|下一主題