用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

GH123 發表於 19-4-14 00:57
佢哋時常講一日goodhoper, 一世goodhoper, 真係比粗口更難聽!

我為你難過。

想當日GH小學都有offer, 但因為抽到了心儀津校,就turn down了,那時我覺得過意不去。現在聽你這樣說,好替你難過。

但不怕,很多學校都喜歡這裡出來的學生,是很受歡迎的。

祝福你

IloveJJ 發表於 19-4-14 08:35
首先,德望一向不是全收,但最麻煩係無名次,令人唔知自己位置。

但無升中支援呢點,係所有有自己中學既 ...

我想不是家長接不接受B2的原因而抽B1,而是GH是英小,大家都知B2係中中(雖然有英文班),家長怎麼也希望孩子讀返英中。如果可以有直屬收,我相信家長不會吝嗇而跑去抽獎。

purplehouse 發表於 19-4-14 20:55
樓主,大家同病相憐  真係好徬徨,自知亞女成績差,唔收我都無話可說,但有同學比女成績更差嘅都 ...

我覺得很失望的。

當天收offer時,大家互相見過面,覺得是可造之材,才收的。理論上,相比大抽獎抽回來,是多了份眼緣。怎能發現力有不逮,就眼都不再望一下。

或許校長怕家長找她求情,所以刻意避開吧。但這樣更不好。

Yanamami 發表於 19-4-15 19:40
我觉得鄧顯同曾記都好学店下㗎……

咩為之學店呢?曾同鄧,不像直資般收學費收學生賣知識噃

bearbear2003 發表於 19-4-15 20:41
間間都有hea教老師,曾記係測考多就真的,佢成绩上monitor close,從pre S1,到每次考試,都同你自己比較昇 ...

其實我一D都唔覺有hea 老師喎。不過,我的老師都退休了。

每個星期有quiz, 間間學校都係咁架啦..我孩子們的小學已經係每星期中英默數quiz...

其實,依家想返,都係美好回憶。

nicolemummy 發表於 19-4-16 00:04
其實我一D都唔覺有hea 老師喎。不過,我的老師都退休了。

每個星期有quiz, 間間學校都係咁架啦..我孩子們 ...

quiz都要出卷都要改,每星期咁做,無可能hea.

belle2009 發表於 19-4-21 19:29
IB好啊 ,好似大學而家留好多位比IB學生

https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/220824/%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E6%B8%9B%E6%94%B6jupas%E8%80%83%E7%94%9F-%E4%B8%8D%E5%88%A9%E5%9F%BA%E5%B1%A4%E4%B8%8A%E6%B5%81-%E5%8B%BF%E5%BF%98%E7%9B%B4%E8%B3%87%E6%89%8D%E6%98%AF%E7%99%A5%E7%B5%90

懷疑兩間U的數字對調了.

MBBS

2013-14 (HKU/CU):

A level: 24, 8
IB: 15, 42
others: 9, 40

2014-15:

A level: 20, 11

IB: 25, 44

others: 4, 35

2015-16:

A level: 26, 10

IB: 14, 46

others: 7, 25

2016-17:

A level: 21, 16

IB: 25, 47

others: 26, 31

2017-18:

A level: 28, 7

IB: 15, 60

others: 17, 35

Cliokohonda 發表於 19-5-10 22:18
GHS 相對其它女津如 SMCC.  MCS 的學生人數流失也差不遠,個人不覺得是GHS 獨有的現象,反而有興趣知各校 ...

不會勸退。上得呢D中學,底子不會差,也太多人去外國。但個別老師會勸drop科,影響佢地kpi吧。

回覆樓主:

MCS, LS仲有一條叫窩打老道,是從北至南(界限街從東到西)

基本上,LS MCS係新界同九龍既中央,勁方便。
‹ 上一主題|下一主題