用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歳小一生想學多d電腦
樓主: Ocean419
go

7歳小一生想學多d電腦 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-14 21:57
你就好啦!遇到個識野既班主任,我嗰時係咁啱啲野迫咗去平日學,我先發現喳!
咁你會唔會試下呀?其實做運 ...

係呀,班主任好好,佢話呀女好聰明,完全唔使擔心佢讀書,但性格、態度和社交技巧要好好調教,否則上到小五小六會好反叛。班主任叫我俾多d嘢佢學,用盡佢d腦力和時間,因佢現時處於不飽和狀態。

我尋日見哂主科老師都係講操行。我唔知呀女可否繼續喺咁傳統嘅學校生存到。

Elenalan 發表於 19-4-14 21:54
Scratch根本唔算programming, 不過係設計俾d小朋友叫做去初步理解下概念,但真正coding不是drag & drop咁 ...
妳女已經識用scratch 寫遊戲?好叻呀!
似乎要學寫C先滿足到佢啦!

Elenalan 發表於 19-4-14 22:10
係呀,班主任好好,佢話呀女好聰明,完全唔使擔心佢讀書,但性格、態度和社交技巧要好好調教,否則上到小 ...
咁班主仼有無話返叛可以點預防同解決?

IloveJJ 發表於 19-4-14 21:58
coding網站有邊啲呢?我真係唔識。
你search scratch,logo 等字就有

cafeva 發表於 19-4-14 22:24
妳女已經識用scratch 寫遊戲?好叻呀!
似乎要學寫C先滿足到佢啦!

其實scratch真係設計比小朋友「體驗」下架ja, 而我仲未觀察到呀女對programming好有興趣,佢仲係玩玩下。但我覺得佢對software skills興趣大過programming skills, 我亦寧願佢將來做user多過做programmer

Elenalan 發表於 19-4-14 13:49
倉頡可以學埋個中文字筆劃,對初小生認字好有用。
但我覺得要打字打得快,最重要係學正統打字手法,識用ke ...

講到輸入法,我有小小火起,學校教倉頡輸入法,但小朋友對部首認識多少?"月"和"肉","网"和"目"字部是不同的,有原因有歴史,為何倉頡內部首與字典內部首分處理不一樣,我不知電腦老師有沒有跟中文老師討論過?另一邊廂的普通話就教拼音,教聲母教韻母,何不就拿這些技巧在電腦輸入法運用?我真想見見科主任!
最後,我教了阿女怎樣查字典。

Elenalan 發表於 19-4-14 18:02
都係架,我女從來唔用電子奶咀,冇玩電話iPad亦冇打機習慣。喺學校上電腦堂覺得有趣,喺屋企用desktop電腦 ...

我比你更白痴,你講的軟件我完全沒有聽過,我只聽開部電腦打字,公司內的人最怕我的presentation, 完全沒有觀賞顏值。
我女也對電腦認知可能就是網上功課,google 找資料和YouTube, 看到您們討論,scratch, coding, microbit? What the xxxx are they? 我像個新移民一樣,我很怕電腦.....

Ocean419 發表於 19-4-14 18:57
佢上computer 堂同隔離2個同學覺得老師教的太低b,老師好人見佢地冇disturb others 比佢地坐最後自由發揮 ...

嘻嘻,我都非常感謝各位資料(休想同學家長分享),我和女兒都好像住在深山裡面,現在要好好學習,暑假有時間....

Cheeselover 發表於 19-4-15 07:09
講到輸入法,我有小小火起,學校教倉頡輸入法,但小朋友對部首認識多少?"月"和"肉","网"和"目" ...

我好慚愧我唔係一個跟得好足嘅媽媽,我完全唔知呀女喺學校有冇學倉頡,但早幾個月經過千色店d$100/5本書展,呀女自己揀左幾本書,其中一本係倉頡輸入法,佢話想學。之後都係佢自己睇書學,我冇理呀,我唔識倉頡我打速成的。

至於果d部首部件,原來件件都有讀音,仲有果d筆順我俾呀女話我錯,都係我女教番我轉頭,我好似文盲咁。中文功課我完全冇跟,我又out,唯有完全信任學校教法,呀女一向自己溫習。

Cheeselover 發表於 19-4-15 07:09
講到輸入法,我有小小火起,學校教倉頡輸入法,但小朋友對部首認識多少?"月"和"肉","网"和"目" ...
基本上去到小五,我叫小朋友棄倉用拼

自己經驗:倉算係認字去打,用另一個拆字系統,字符在鍵盤排列要另外記,對已經記得如何書寫大量中文字的人,只存在練習問題。
拼係跟音去打,能讀就能打。
拼用英文字母鍵盤,對過渡英文打字好自然,對小朋友練習習keybroad skills 比較好掌握,未來 coding programing 都有好處。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-15 08:14
基本上去到小五,我叫小朋友棄倉用拼
倉頡我到而家都唔識

IloveJJ 發表於 19-4-15 09:57
其他倉頡係好多唔合理的,亦唔係關中文字事,只係將個形拆開,點拆又有時唔合理,所以就好似phonics 咁, ...

將來的世界會唔再需要識執筆寫字,咩筆劃筆順果d全部會out, 只需要發音標準對住部機講幾個字已經會自動彈出幾句比你揀想寫咩。正如銀紙coins 咁,我地細路呢一代會後最後一代真正見過同摸過,佢哋的下一代要去曆史博物館先會見到

唔使寫字同唔使識字係唔同嘅。唔係得把口講就可以解決到學習問題。否則文字跟本唔需要出現。

太早學Coding學唔到啲乜嘢,因為需要數學知識,所以唔使咁心急, 可以玩下Scratch,AI2,和Lego。當數學有些少基礎,可以嘗試Python,Python可以用在robot control,大數據和AI,而且免費Library充足。阿仔而家學緊AI-Voice recognition, 要識要用Python去寫program。
‹ 上一主題|下一主題