用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

用挑戰題filter out 神童根本係個陷阱, 當30%同學答到時, 下次咪要出戰題? 如果又有20%同學答到, 下次要出戰題啦? 當上次10%同學今次因為份卷深左答唔到, 唔高分, 家長只會諗唯有谷行D, 再操下啦.

另一方面, 原本學習能力無咁高嘅同學, 對住份越嚟越深嘅卷, 真係一穀眼淚, 家長只會諗唯有搵補習, 補下底啦.

其實份卷有30%9X分係無問題, 代表學生已掌握所學知識, 但係用排名揀學校呢個緊箍咒, 大家都只好中英數常音視, 攞多一分多一分.

回覆 haihaimom 的帖子

呢個係最理想嘅教學模式, 測考目的係用嚟審視學生已學知識水平而非排名次, 再去用分組教學因材施教.但係升中呢種零和遊戲下, 如非真一條龍, 有幾多持份者可以堅守初衷, 畀學生時間空間去成長?

haihaimom    發表於 19-4-17 11:48

Soundervolt 發表於 19-4-29 18:53
一間對學術或其他方面要求高嘅學校未必等於填鴨式教育,莫講話LS、MCS、MPS、SJ呢類一缐傳統名校,部份地 ...

咁不如講清楚咩係填鴨先啦,係咪全無活動先叫填鴨?一週一默一測又算唔算?人人理解不同喎。

回覆 Soundervolt 的帖子

香港人搭國際大都會東京地鐵機會應該多過紐約嘅,如果有誤時服務員會鞠躬道歉, 列車長亦要聲明道歉,點會好似港鐵咁勁我話OK就OK.
做得好咪讚唔好咪彈囉, 唔通原本由中遊跌下遊都唔緊要, 未考到包尾仲有人墊底已經好好咩.

haihaimom 發表於 19-5-1 16:11
冇學校支持係好難做,要教師自己摸索,成效朩未必一個學期可以見到,成績好咗,就當你好彩,如果成績差咗 ...

唔好話一個學期,甚至一個學年都未必有成效,課程改革係需要整個教育團隊去支持同配合,將理念貫穿6年小學甚至中學階段。
直資除咗學生學術差異較少,家長配合度高之外,學生的learning style亦都相近,部分直資考小一除咗學術成分外,亦包含了唔少aptitude testing去揀選學生。

MrBeast 發表於 19-5-1 23:41
其實生源和教法,那樣對公開試成績較重要

公開試成積只係量化成果嘅工具,要有好成積,除咗knowledge之外,presentation skills都好重要。

生源同教法係互相影響,所以同一學校都會有variety outcome,要適合同配合先可以maximize productivity
‹ 上一主題|下一主題