用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 19-4-29 19:26
據知係iPad 教學,但無效令學生活動之餘「食」到默書內容,結果家長在家要自己「谷」。
小朋友考試數學較 ...

去評價一間學校要睇普遍學生情況,當然每一間學校都有人唔適合(包括直私),亦唔需要將部份唔適合嘅學生特別放大。

其實之前都提及,EDB只規範課程範圍,但校本條例令任何學校(包括官津)教學方式同課程設計都好有彈性,一間學校辦得好唔好,最重要係需要有心有能力嘅辦學者(團體),資源唔係top priority。

李大人 發表於 19-4-29 19:32
即係學校表面不塡鴨,要求家長塡鴨式操練

實際係好多傳統名校係呢個結果,分別只係學校開到口,定家長自動歸邊做野。

有間講到明,語帶相關,話大門隨時為你打開,哈哈!

Soundervolt 發表於 19-4-29 19:38
去評價一間學校要睇普遍學生情況,當然每一間學校都有人唔適合(包括直私),亦唔需要將部份唔適合嘅學生 ...

我朋友的小朋友是top 30%,只是數學稍遜已被「提醒」。
另外70%不知如何自處。學校造成績要家長配合的態度是十分明顯的。

當然,直資也有此情況,所以不能只看校內課程評定谷不谷。「不谷」從來來自不過份著重成績。

李大人 發表於 19-4-29 19:59
在美國,教學責任在於老師,只有香港教學責任,由家長承擔

其實係現在香港有好多家長睇唔過眼,唔願放手

Soundervolt 發表於 19-4-29 18:53
一間對學術或其他方面要求高嘅學校未必等於填鴨式教育,莫講話LS、MCS、MPS、SJ呢類一缐傳統名校,部份地 ...

咁不如講清楚咩係填鴨先啦,係咪全無活動先叫填鴨?一週一默一測又算唔算?人人理解不同喎。

李大人 發表於 19-4-29 20:59
如果學校明示,要求家長介入教導與學習?老師好興一句家校合作,請家長配合 ...

家校合作係另一回事,意思唔係將仔女本身嘅教學責任由家長承檐,阿仔學校都有家校合作,例如參加家教會去協助對學校嘅教學方式、內容、活動,甚至校務管理等等提出意見,當中有尐本身係某範疇專業嘅家長真係幫到手,不過家校合作唔係硬性參與,唔得閑、冇興趣可以唔使理。

李大人 發表於 19-4-29 19:59
在美國,教學責任在於老師,只有香港教學責任,由家長承擔
華人的確較緊張子女將來,不過西方都有,你看最近usc 單新聞就知,只是%較細但相信the trend is up.

李大人 發表於 19-4-29 21:21
你說這種是另一類家校合作,我説這種成績,品德,老師要求家長教導子女,將教學責任由家長承擔 ...

要令自己子女擁有學習能力、正確嘅學習態度、良好品德等等....家長都有責任吧。

李大人 發表於 19-4-29 21:42
家長雖有責任,佔整體小朋友教學責任幾多%?我見有D學校要求家長介入,學習功課幾高下,甚至有課程在屋企教 ...

我只會負責教導子女自身同學習能力及態度等。若果有學校需要家長自己負責對子女教授學校課程,呢尐學校應該避之則吉。

李大人 發表於 19-4-29 21:56
那單 news?我家族有小朋友在美國讀書,家長完全不理,無乜功課,亦唔知課程教過乜,任由小朋友自由發展, ...

我朋友嘅小朋友都係美國讀書,k3同p2, 因為初移民同妹妹出世,佢冇咩理哥哥嘅學習,最初佢冇入d家長谷,佢近來認識左多d家長,原來佢地都比小朋友鬼咁多興趣班,學校是有評估,家長都好緊張子女成績,家長自己都有谷小朋友,而且最興比小朋友學中文。另外一個朋友住NY, 都係差唔多情況,我覺得外國讀書同香港冇咩分別,只是你自己心態緊吾緊張

回覆樓主:

我以前係美國住過超過十年,宜家仲有好多朋友的小明友係嗰邊。美國好大,大城市多華人的地方到學校裡的競爭都好激烈。

Diversifyedu 發表於 19-4-29 20:50
咁不如講清楚咩係填鴨先啦,係咪全無活動先叫填鴨?一週一默一測又算唔算?人人理解不同喎。
...

舉個例子:填鴨式:老師直接告訴學生,大陽從東邊升去,西邊落下。(好處係教得快)活動式:教孩子用指南針,帶孩子走出課室,自己用指南針觀察太陽從那個方向升起,那個方向落下。由孩子自己發掘知識,老師只是負責引導。(壞處係教得慢)我相信大部分學校應該都有活動元素,分別只在於多少。

RunningPig 發表於 19-4-29 22:50
我以前係美國住過超過十年,宜家仲有好多朋友的小明友係嗰邊。美國好大,大城市多華人的地方到學校裡的競爭 ...

我也看過一本講美國教育嘅書,其實佢哋中產家長,一樣緊張子女學乜嘢興趣班,對升學有冇用,緊張子女讀書邊間學校。只係香港無論低中高產都一樣緊張啫。

retriever 發表於 19-4-29 17:07
平均分係咪包埋術科, 如視藝, 體育, 音樂?!

中英數常,將來升英華書院,只要4科合格,操行B就可以升

lcyesther 發表於 19-4-29 19:26
據知係iPad 教學,但無效令學生活動之餘「食」到默書內容,結果家長在家要自己「谷」。
小朋友考試數學較 ...

例如有朋友在圓玄小學直資讀,今年小六,可惜成績太差,考1xx名,老師 評估叫他考中學,所以,不管去名校或傳統,除非一條龍,否則你都要谷,在香港這地方,很難有快樂學校而成績好,將來又可以保證升一線名校~
‹ 上一主題|下一主題