用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文
go

小一英文

下學期仲有3個月就完, 呀女測驗老師話佢英文差無可差。 都唔知可以點幫佢。 由幼稚園到現在從未喜歡過返學。 完全沒有興趣。 教佢完全唔入腦唔去記。
請教我可以點做?

emma11.1985 發表於 19-4-6 22:41
囡囡幼稚園同小學都係本地傳統學校?英文語境係點?佢係咪淨係對英文無興趣定對返學同其他科目都無興趣?

...

我想要補習英文老師資料,謝謝!

回覆樓主:

Emma, 你段野比人block左。 唔知你問咩問題。 呀女幼稚園係happy school, 佢就連返幼稚園都唔鍾意。

回覆樓主:

唔喜歡返學原因係咩?因為坐定定?因為唔鍾意做功課?

回覆樓主:

幼稚園返去大部分時間都係玩,好少唔鍾意返學。佢喺屋企乖唔乖㗎?可唔可以坐定定學嘢㗎

judyng618 發表於 19-4-6 18:00
下學期仲有3個月就完, 呀女測驗老師話佢英文差無可差。 都唔知可以點幫佢。 由幼稚園到現在從未喜歡過返學 ...

小朋友A至Z識曬未?

建議喺屋企set個時間表,每日按時間表生活,再 多啲同小朋友聽英文歌、睇英文書及英文TV

只係靠英文補習係唔夠嘅,同埋要搵出小朋友弱喺邊,同埋唔鍾意讀書嘅原因

湘 發表於 19-4-7 12:46
唔喜歡返學原因係咩?因為坐定定?因為唔鍾意做功課?

唔坐定,唔鍾意返學

湘 發表於 19-4-7 12:47
幼稚園返去大部分時間都係玩,好少唔鍾意返學。佢喺屋企乖唔乖㗎?可唔可以坐定定學嘢㗎
...

係屋企都係周圍攪,唔會坐定睇電視。 去公園玩一陣又話悶。

回覆樓主:

小朋友嘅專注可能有問題,如果係咁嘅情況,建議返健康院 ,轉介醫生做評估, 亦可以請學校嘅EP,即心理學家幫小朋友做評估

回覆樓主:

唔想諗,唔想記,沒有鬥心。成日求求其。好難攪。

judyng618 發表於 19-4-7 13:01
唔想諗,唔想記,沒有鬥心。成日求求其。好難攪。

呢個都係表徵,係唔想做定能力上做唔到?去做評估會清楚啲

Diversifyedu 發表於 19-4-7 13:06
呢個都係表徵,係唔想做定能力上做唔到?去做評估會清楚啲

評估政府好鬼耐

judyng618 發表於 19-4-7 13:23
評估政府好鬼耐
耐都要做㗎媽咪……補習佢亦未必坐得定,坐唔定唔專心到乜都無得搞喎~其实幼稚園时有懷疑就要开始注意搞搞佢,唔好过左黄金期。

Yanamami 發表於 19-4-7 13:30
耐都要做㗎媽咪……補習佢亦未必坐得定,坐唔定唔專心到乜都無得搞喎~其实幼稚園时有懷疑就要开始注意搞搞 ...

知道, 我會去安排。

回覆 judyng618 的帖子

有得排就試下排,最怕排都唔俾你排。
如果其他科唔太差又未必真係專主力問題(意思係差到係病嘅一種),只係專主力“不足“。政府同學校都可以話係零支援咁濟。

worldcat 發表於 19-4-7 14:45

有得排就試下排,最怕排都唔俾你排。

學校就一定係零支援啦…最緊要吹谷。
所以我會自己想辦法排期睇下

試下健康院檢查先,但唔好太大祈望。
據健康院醫生講,做到以下基本事情就唔算缺乏專主力或學習障礙。
1. 日常生活可以同其他人溝通,特別係陌生人。(先排除係各類adhd。)
2. 對基本母語/數字有相對閱讀能力及書寫能力(如睇主個字都寫錯)。
3. 可以專注做一樣事情15分鐘,包括玩,打機,睇電視。

worldcat 發表於 19-4-7 15:10

試下健康院檢查先,但唔好太大祈望。

1.佢好鬼多野講,三九唔識都會講。只要佢like咩都講一餐。但有時會話怕羞。
2.基本A~Z,1~100都大概全識,但有時會調轉黎講。 13讀成31, 但提下就會讀返啱。
3.很小玩手機, 都好少睇電視,就算開電視對佢黎講無興趣。 喜歡係屋企周圍攪來攪去。
如果開手機, 會可以長過15分鍾。 但有時佢自己係手機揀片睇, 睇睇下就㩒第二套, 睇睇下又㩒第二套。 好小一片睇到尾。 無耐性去睇下個故事結局, 亦唔會追睇結局。

回覆樓主

中文、數學有沒有問題?有沒有耐性看中文故事書、漫畫?