用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小小年紀已經要面對不公平現實
樓主: samhongkong
go

小小年紀已經要面對不公平現實  

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-5 16:23
我女學校都係按能力分組,唔同組做唔同程度堂課工作紙,聽呀女講有時老師會安排能力高果組d同學去教其他組 ...
即係同一班不同程度不同教材,咁老師咪每堂要用多幾倍時間教學?我哋老師唔建議學生教學生,因為有機會教錯,亦剝削咗學生學習機會。

bobbob 發表於 19-4-5 18:07
分組好處係唔駛遷就不同程度教學,影響學生學習,亦避免弱嘅小朋友失去自信,但咁嘅安排真係睇唔出有乜好處 ...

對。如果要圈出能力弱的一組,就應分開教。

如果要能力弱的一組有role model ,一齊教都無問題,但就唔洗把人家圈出來。弱的被標籤成弱者,強的滋養了優越感。

bobbob 發表於 19-4-5 18:12
即係同一班不同程度不同教材,咁老師咪每堂要用多幾倍時間教學?我哋老師唔建議學生教學生,因為有機會教錯 ...

我只係知堂課工作紙分三個程度,至於「學生教學生」係呀女有次同我講,是否常規定係個別活動我唔清楚。但我覺得呢個係學校一向嘅教學方法,亦有成效(現實d以升中派B1%計,加上極少派B3)。我冇詳細了解,但信任學校經驗。

bobbob 發表於 19-4-5 18:07
分組好處係唔駛遷就不同程度教學,影響學生學習,亦避免弱嘅小朋友失去自信,但咁嘅安排真係睇唔出有乜好處 ...

「每級同時間上同一科,同程度上同一班」,即係指精英班? 但係某d學生可能只係學習上短暫滯後,可能一個學段已可跟上進度甚至可挑戰更高程度,如果每學段以考試成績再分班,每年咪要分幾次班,班級管理上好難實行,會好混亂,學生經常轉班亦影響社交。

其實有些小朋友本身能力較高,習慣了讚許,受老師注意,一旦老師注意力集中在她眼中渣的同學,不是事事讚許自己,心裡覺得委屈了

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-5 18:59
「每級同時間上同一科,同程度上同一班」,即係指精英班? 但係某d學生可能只係學習上短暫滯後,可能一個學 ...
唔係精英班,係每科(主科)分程度上,其實都有唔少學校係咁實行,有啲甚至分成6、7組(全校可能得4、5班),只要編排上花點心機即可

bobbob 發表於 19-4-5 19:59
唔係精英班,係每科(主科)分程度上,其實都有唔少學校係咁實行,有啲甚至分成6、7組(全校可能得4、5班) ...

我見識少,請問係咪國際學校? 即係每科都可能同唔同嘅學生一齊上? 學生唔屬於指定一班? 有冇班主任?
咁每次用咩準則分班? 幾耐分一次?
你講嘅教學模式係好好,不過資源問題,我諗一般津校應較難實行。但同IS和直私校相比,津校收生因為沒有面試,學生能力程度差距更大,其實更需要因材施教。

所以,我覺得分程度堂課工作紙,某程度上已經係有考慮學生能力,唔係夾硬要互相遷就。

回覆 Elenalan 的帖子

老老實實
成績好o既學生/家長o既競爭心都好強
在香港高人口社會教學模式一定係玩Last Man Stand
說什麼紳士風度放棄機會
應該不會有上層的家長這樣教子女
不然大學就不用設收生分數標準吧

這種情況如要令女兒開心
與其投訴老師
不如

1. 要她知道自己比較優秀並多幫助弱勢同學從中得到自信心
2. 不要硬講公平不公平,要她從老師角度出發去玩角式扮演

用另一個方法去取得滿足感

世界跟本就唔公平
尼樣o野早D比佢認識到絕不是壞事

回覆 TAIOU4 的帖子

教她從老師角度考慮確是好方法!

我覺得可以利用今次事件教女兒團隊精神,照顧弱勢社群,多角度思考等必要技能,謝謝你們的幫助!

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-4-5 20:34
我見識少,請問係咪國際學校? 即係每科都可能同唔同嘅學生一齊上? 學生唔屬於指定一班? 有冇班主任?
咁每 ...
都係本地學校,可能執行上有啲唔同,亦可能高啲年班先實行,甚至中學都有。我覺得比精英班好,因為唔係人人所有科目都咁平均,有啲語文唔叻數學叻,咁做就唔駛埋沒所長。

yovin 發表於 19-4-5 03:28

我都明白 點解你唔同意張圖。 細心去睇一睇就知道呢兩張圖潛藏 ...

你真有心!
我想起另一件事,有一次公司活動,有一位同事的女兒一來到就對其他人說不要因為她小就讓她,她也不會讓比她小的小孩子,還說孔融讓梨是專制和虛偽。     

asweetmom 發表於 19-4-7 15:51
你真有心!  
我想起另一件事,有一次公司活動,有一位同事的女兒一來到就對其他人說不要因為她 ...

係!我都咁教仔……

如果接受別人相讓, 就代表自己承認比人弱。
但自己真實需要幫助時就要「開聲」, 因為始終十隻手指有長短, 唔會所以都叻曬。

施比受更有福!
平時只需要 主動 相讓「老病 傷殘」嘅人就可以,他們本身都不想如此境況。
其他健康正常人, 就等別人開聲才去「考慮」協助與否。

回覆樓主

勁小事,教小朋友盡咗力就得,世界就係不公平,何需計較

asweetmom 發表於 19-4-4 22:49
我同意你,不同意那張公平及平等圖。

呢張會否好點?「公平 vs 公義」我一直keep呢張圖去教仔女,有能力嘅人要幫弱小的人,這叫「公義」

回覆樓主

樓主呢件事上,「賞」方面我覺得無問題亦容易和小朋友解釋,但「罰」方面就不太應同,有能力不是錯,也不可被老屈。。。但正如前面有人提過,可能包含了囡囡的偏見

其实所谓“罚”,也只是名义上扣下分而已。
若是我,我会教她如何用英文发问,例如,先举手,“May I know why you...?" "Could you please tell me what I have done wrong?"  一定要有礼貌,但也要懂得如何发表意见,即使是表达不同意,鬼佬最buy.
做人要勇敢一点,才可以学到更多的东西,也不会把不安情绪郁在心里。

Yanamami    發表於 19-4-10 08:22

傻太 發表於 19-4-9 12:58
呢張會否好點?「公平 vs 公義」我一直keep呢張圖去教仔女,有能力嘅人要幫弱小的人,這叫「公義」

...

咁跑步比賽係未調節都個個同一時間衝線才叫公義。

公義不是咁簡單。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

lulumelody 發表於 19-4-3 14:16
其實你女囡囡已對英文能力弱的同學有偏見,囡囡講的亦可能偏面,而且,老師幫能力差的亦正常,根本不是不公 ...

正確!能力較差的同學,只有在學校才會被多一點照顧,真正的社會係一沉百踩!小小年紀,作為老師或大人的係要讓他們學習努力,自强,加以鼓勵!老師做得好好吖!亦可同時教導能力高的同學一種同理心,也同時學習鼓勵他人!細個唔學,大咗就會加入一沉百踩的行列!

小小年紀已經要面對不公平現實

我以為咩事。年紀小小已將此等小事咁入心,唔係好現象