用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幼稚園讀本地幼稚園,小學想轉國際學校 ...
樓主: PinkyFernando
go

幼稚園讀本地幼稚園,小學想轉國際學校 [複製鏈接]

PinkyFernando 發表於 19-3-29 13:25
與其他小朋友溝通到嗎?我怕佢冇朋友

呢個年紀既小朋友唔似大人主要用言語溝通來識朋友,同同學仔跳下跑下玩玩下就自然埋堆,開始識得一兩個,好快就再識三四個,跟住就一大班朋友仔。最初可以問下小朋友呢幾日同邊個玩,試下同呢一兩個同學仔arrange playdate熟絡下。多d鼓勵佢交朋友,可以既話安排多d playdates同盡量出席同學仔生日會,好快就可以融入適應。

如果考慮轉國際學校,要早D留意報名時間.我自己太遲先決定報國際學校,所以可以考既學校已經少左一堆.加油!

princewilson11 發表於 19-3-29 15:56
如果考慮轉國際學校,要早D留意報名時間.我自己太遲先決定報國際學校,所以可以考既學校已經少左一堆.加油! ...

謝謝提醒!請問宜家K1, K2轉是否已太遲申請?

blc_mama 發表於 19-3-29 14:04
呢個年紀既小朋友唔似大人主要用言語溝通來識朋友,同同學仔跳下跑下玩玩下就自然埋堆,開始識得一兩個, ...

很有道理呀!謝謝鼓勵!

jone219 發表於 19-3-29 13:42
回覆 PinkyFernando 的帖子

溝通到, 已經有好幾個好朋友, 而且大部份同學都好friendly, 我囡係細b, 同學仔 ...

我個囝都係文靜型架!讀國際學校唔知會唔會變外向一點呢?

PinkyFernando 發表於 19-3-29 16:39
謝謝提醒!請問宜家K1, K2轉是否已太遲申請?

如果依家讀緊k2,就遲,同我情況一樣。。。

現在開始申請還不是太遲。有些是今年九月份交表的,如英基,有些是現在已經可以交表。建議先去各國際學校網站了解學費、申請程序,再逐一報名。我自己只會考慮住所附近的國際學校,各人需要不同,你也可在這版找到不少資料。另外必須加強英語會話操練,國際學校一般入學試是全英語進行,需要和外籍小孩以英語對答玩耍,或聽英語故事回答問題。

mandy_ng207 發表於 19-3-29 18:42

現在開始申請還不是太遲。有些是今年九月份交表的,如英基,有些是現在已經可 ...

Understood! Thanks a lot!!!

PinkyFernando 發表於 19-3-29 16:42
性格係天生, 好難話有好大改變, 但基本嘢點都會學到, 例如老師話我個囡已經可以出黎面對群眾講嘢, 上堂舉手問問題, 講嘢大聲啲,
老師課堂上鼓勵, 好過我講一萬次

PinkyFernando 發表於 19-3-29 16:42

唔會變左另一種人,IS都有內向的人,我女本身都係比較內向,愈大D基因發揮得愈明顯

jone219 發表於 19-4-1 10:29
性格係天生, 好難話有好大改變, 但基本嘢點都會學到, 例如老師話我個囡已經可以出黎面對群眾講嘢, 上堂舉手 ...

非常好呀!

我仔今年9歲,讀緊year 4,當年幼稚園讀本地英普幼稚園,讀完k3先插year 2
‹ 上一主題|下一主題