用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入 ...
go

有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?   [複製鏈接]

有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?
   11    0    0    0

回覆樓主:

2018我記得有人說乙4入旅港。

您找找2018報派位的帖子。

1010mum 發表於 19-3-28 07:50

係,我都记得上年band 1 生乙四入旅港,銀/黄 band 2 都入到。
但今年形勢唔同。

JackyHY 發表於 19-3-27 17:38
有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?
我記得有, 不過搵唔返個帖。

1010mum 發表於 19-3-28 07:50

請問可有印象這位入旅港的同學是誇區還是本區的?因2018年有BAND 1b生乙七中聖羅撒﹙原區係九龍城網,中沙田區﹚

請問2019年九龍城網的BAND 1位是否唔夠?即係有BAND 1生要讀BAND 2校?可有人知?謝謝﹗

kncl 發表於 19-3-28 10:31
請問可有印象這位入旅港的同學是誇區還是本區的?因2018年有BAND 1b生乙七中聖羅撒﹙原區係九龍城網,中沙 ...
其實年年都有九龍城B2生偷雞入到聖羅撒, 乙7入到一D都唔出奇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

16年有九龍城 band 1 生13志願入聖羅撒。

goodboy1    發表於 19-3-28 11:22

hkpapa852 發表於 19-3-28 10:38
其實年年都有九龍城B2生偷雞入到聖羅撒, 乙7入到一D都唔出奇
IC另外想請問2019這屆選校是否應保守D,是否BAND 1生填表時第五、六個志願便應放BAND 2校了?記得四年前大女選校時,我第1X個志願才放BAND 2校。

kncl 發表於 19-3-28 11:10
IC另外想請問2019這屆選校是否應保守D,是否BAND 1生填表時第五、六個志願便應放BAND 2校了?記得四年前大 ...
大部份校網, 我認為都應該用以下策略:

乙1心儀, 乙2-5按策略選自己可接受既本區/他區B1中學, 再盡填餘下本區/他區B1中學
之後再補番2-3間B2止蝕

新界有幾區, 南區同離島, 情況唔同, 可能要早D填番4-6間心儀B2止蝕

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-28 12:05
大部份校網, 我認為都應該用以下策略:

乙1心儀, 乙2-5按策略選自己可接受既本區/他區B1中學, 再盡填餘下本 ...

盡填⋯咁係咪MCS、華英呢D都要填埋落後面⋯⋯

回覆 kncl 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435

kncl 發表於 19-3-28 10:36
請問2019年九龍城網的BAND 1位是否唔夠?即係有BAND 1生要讀BAND 2校?可有人知?謝謝﹗ ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745435
2017/2019年度18區升中統一派位派獲B1中學機會率

我覺得九龍城區情況不是太差

搵到, 乙3乙4入旅港

見 275 樓

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3661644&extra=&highlight=2018%2B

JackyHY 發表於 19-3-28 13:37
2017/2019年度18區升中統一派位派獲B ...
謝謝資料,見表上話BAND 1女生入BAND 1校係93.09%,而非超過100%,所以才擔心。﹙九龍城網同其他網比較係唔錯的﹚。記得四年前有1.XX的,所以才放心盡放BAND 1校,2019還可以嗎?

如果係他區位真係無得估。
朋友上完學校講座,老師都提醒家長盡填他區學位,特別係b1生。老師話以前試過有學生乙三入到ls(兩個位嘅其中一個),學生同家長都唔應該放棄任何機會。

油尖旺網,如果band1尾,乙1,2,3放本區他區band1尾學校,乙4開始放band2,是否正確做法呢?第幾位開始填band3?

本區他網還有幾間入左驚讀唔上的band1a 學校未填,應唔應該填?應該填第幾位?

1010mum 發表於 19-3-28 15:54
搵到, 乙3乙4入旅港

見 275 樓
謝謝你,可惜沒有寫是否是九龍城網的學生
‹ 上一主題|下一主題