用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017/19年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2017/19年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr)  

KL2        男生只得61.71%
頭痛

回覆樓主:

請問咩原因會令直屬位多左?

kirstyau 發表於 19-4-8 15:14
請問咩原因會令直屬位多左?
直屬位上限係固定, 但每年直屬位會因應小學部學生人數而有變化

如直屬位上限是99個, 如上年小學部只有91個P6學生, 上年就只有91個直屬位. 今年小學部有95個學生, 直屬位就會變為95個, 咁會令人覺得直屬位"多咗", 但實際上只因"直屬位未用到上限"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bb鼠 的帖子

今年輪到官塘b1位少

christy2011 發表於 19-4-8 15:33
回覆 bb鼠 的帖子

今年輪到官塘b1位少

我見st cat 都仲有92個大抽獎位,另外他區借位亦好多選擇

hkpapa852 發表於 19-4-8 14:59
應該要減埋不選不派個堆學校..... 實際只有~1000個乙部位

減埋

直屬/聯繫16個學額 ??!!!!

subb 發表於 19-4-8 15:43
減埋直屬/聯繫16個學額 ??!!!!
直屬/聯繫一定會用到, 但不選不派個D, 如果真係無人選, 就點都唔會派到去

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 15:23
直屬位上限係固定, 但每年直屬位會因應小學部學生人數而有變化

如直屬位上限是99個, 如上年小學部只有91個 ...

Thanks! 估計我地年年都用唔哂,校外生乙幾都入,唔明仲加比我地做乜

hkpapa852 發表於 19-4-8 15:47
直屬/聯繫一定會用到, 但不選不派個D, 如果真係無人選, 就點都唔會派到去

...

Cccc....我未get到添, ,邊d是不選不派???

kirstyau 發表於 19-4-8 15:49
Thanks!  估計我地年年都用唔哂,校外生乙幾都入,唔明仲加比我地做乜
...
機制如此嘛!

年年將D學校學額借嚟借去咪又係無謂...... KL3做乜借一堆學位俾其它區, 又係其它區借番一堆學位番嚟?

可能EDB太得閒

subb 發表於 19-4-8 15:53
Cccc....我未get到添, ,邊d是不選不派???

直屬位/聯繫位, 關聯小學就算無人放乙1, 都有其它人放乙1吧!

就算佢係籮底橙無人選, 但因為佢唔係"不選不派", 所以最後30個選擇唔中而佢仲有位, 都會派你過去

但"不選不派"個D, 你唔選佢就算佢有位, 點都唔會派你去

留意吓有D學校有remark 1,2,3,4.....

hkpapa852 發表於 19-4-8 15:57
直屬位/聯繫位, 關聯小學就算無人放乙1, 都有其它人放乙1吧!

就算佢係籮底橙無人選, 但因為佢唔係"不選不 ...

THX ! 見到了D #1, 2, 3, 4... !

NT2真係地獄之名, 不可少, 認第一, 絕不反對 !

subb 發表於 19-4-8 16:18
THX ! 見到了D #1, 2, 3, 4... !

NT2真係地獄之名, 不可少, 認第一, 絕不反對 !
如果NT2叫地獄, 咁試身處NT9同HK4又可以點呢?

唔通嘆十聲就得?

IloveJJ 發表於 19-4-8 16:30
即係叫人去B2,B3學校

咪係,好彩我有先見之明

回覆 bb鼠 的帖子

他區如TKO俾上年少

IloveJJ 發表於 19-4-8 16:30
即係叫人去B2,B3學校
EDB一向只係安排"足夠學額"俾學生, 最好令學校唔駛殺校唔好煩佢地.

咁自然係會無力幫"瀕臨殺校邊緣既學校"去加位啦!

對佢地嚟講, 佢地係崇尚孔子既理念: 有教無類 (即係你地有學校收你有書讀咪得囉!)

至於孔子另一理念呢: 因材施教

佢會話: 我地幫學生分Banding, 就幫學生分咗類 (分咗材能), 咁佢地就更能因材施教

christy2011 發表於 19-4-8 16:46
回覆 bb鼠 的帖子

他區如TKO俾上年少

係呀,宣基得2個好奇怪

bb鼠 發表於 19-4-8 16:50
係呀,宣基得2個好奇怪
不要用凡人既智慧去論斷 EDB 既見識

hkpapa852 發表於 19-4-8 16:55
不要用凡人既智慧去論斷 EDB 既見識

其他2間各有12及14個位