用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC聖保羅書院 2019/2020
樓主: pomanc
go

SPC聖保羅書院 2019/2020   [複製鏈接]

pomanc 發表於 19-3-24 10:21
認識同學仔
Deleted wrong post

回覆 magtam0520 的帖子

請問spc谷唔谷?功課多唔多?

banhung 發表於 19-3-28 20:17

仔仔自我感覺良好,他滿意今天面試表現,要今晚再同佢傾, ...

今日你去唔去spc註冊呀?我現在去啦

felix_catcat 發表於 19-3-29 09:39
今日你去唔去spc註冊呀?我現在去𡁵啦

昨日同阿仔傾完,我們力數spc優勢,但是他完全沒有興趣,可能他滿意昨天自行面試表現,完全唔考慮,他自己拒絕spc的機會,他的主要都是怕車程遠,要自己一個人面對,他對我們說的優勢不感興趣,我們也沒辦法勉強他,希望他長大後,不要後悔今天的決定(emoji)

banhung 發表於 19-3-29 09:58
昨日同阿仔傾完,我們力數spc優勢,但是他完全沒有興趣,可能他滿意昨天自行面試表現,完全唔考慮,他自己 ...

spc offer,其實是blessings,在分析的過程中, 得到好多有心人的支持,祝福同寶貴意見。
我問他會否後悔,就算到他喜歡的中學,都好難做到頭5-10%,唔係小學時那回事,他好有信心話他可以做到,希望佢為今天的決定負責,盡力做好自己,努力學習。
命運是不同選擇組成的,他自己要走出自己的路

felix_catcat 發表於 19-3-29 09:39
今日你去唔去spc註冊呀?我現在去𡁵啦

我唔去註冊了,希望機會留比有準備,有心,適合的人。
祝願小朋友有愉快,精彩的中學生活!
成為建設將來社會的每一員

回覆 banhung 的帖子

路過,極多口一句: 請三思!
SPC 畀到既視野,相信並非一般地區名校可比。

lskstephen 發表於 19-3-29 10:49

Likewise?

IloveJJ 發表於 19-3-29 10:51
咁佢咁堅決,你哋都應該祝福佢先啱!乘機叫佢要响自行間中學叻過讀SPC!咁佢先有決心嘛!你唔好講到希望佢唔 ...

緊係要置諸c地而後生,激勵下佢嘛!

lskstephen 發表於 19-3-29 10:49

我都有同感其實我自己同C6都試過自己搭車去,車轉車,都唔輕鬆㗎。但凡事都要有付出,好的東西,不可能隨手可得。又幸好我阿仔都喜歡呢間學校,佢無去open day, 又無上網睇資料,但總是偷聽我問其他人的意見,個個都對SPC讚口不絕。而朋友嘅分析,第一樣嘢叫我唔好擺交通係第一位,要以囝囝嘅前途去想,將來一兩年佢長大了,就唔覺得路途遠嘅問題,反而一諗起學校,就會有歸屬感,因為學校俾佢地嘅嘢真係好多。
樓主,我只是俾小小嘅意見。當然,最後囝囝都唔想嘅,就無得諗了。

IloveJJ 發表於 19-3-29 10:53
佢咁有信心,你就要記住佢呢句說話,做到嗰時嚟鼓勵佢!做唔到嗰時嚟勉勵佢呀!有志氣,係叻仔!叻仔係唔駛 ...

都冇諗到咁複雜,如果諗住勸人唔要offer,會輪到自己的仔,好唔確定的。
如果係咁諗,唔出聲反而冇人知,況且你仔仔都有心儀學校收左,有冇得面試,同埋收唔收,都是學校的決定,每間學校都有不同的要求,每個小朋友都是獨一無二,冇話邊間學校收左就叻d。
在ek,都係分享自己的意見,給有緣人參考。
謝謝你的分享,阿仔唔領我地情,都心痛,但是都佩服佢的決心。
用最直接的方法,解決大人複雜的衡量

felix_catcat 發表於 19-3-29 11:01
我都有同感其實我自己同C6都試過自己搭車去,車轉車,都唔輕鬆㗎。但凡事都要有付出,好的東西, ...

我果個好安於現狀,一個字講晒懶。
他連試都唔試,真的沒辦法
希望你囝囝享受在spc的愉快校園生活

其實我自己想阿仔讀自行一嗰間,校長也暗示有著落,而且距離我屋企近啲,但阿仔唔係咁鍾意,老公也唔想,所以我也隨他們的意願

felix_catcat 發表於 19-3-29 11:18

其實我自己想阿仔讀自行一嗰間,校長也暗示有著落,而且距離我屋企近啲,但阿仔唔係 ...

始終讀果個的決定才是最重要。冇決心,被迫,怎樣可以享受學習帶來的好處?
路可能要走遠左,困難左,不過條路係自己揀的,都要努力走下去

banhung 發表於 19-3-29 09:58
昨日同阿仔傾完,我們力數spc優勢,但是他完全沒有興趣,可能他滿意昨天自行面試表現,完全唔考慮,他自己 ...
請問自行係邊間學校 ?

回覆樓主:

其實每一所學校也會有好成績的學生,所以小朋友選擇也重要。
以我仔情況,他每天也要用上差子多1小時上學,但他覺得一點問题也没有,中學生一班同學仔有時一齊返學放學、搭車傾計、睇書、打機,開開心心,時間好易過,他們樂在其中,不覺辛苦; 當年阿仔2星期的暑期班時已完全適應,非常喜愛SPC。
中學生大咗,反而唔想屋企太近學校

IloveJJ 發表於 19-3-29 11:14
我多口一句啫!因為我知有人會咁睇EK。

不過男仔係會咁既。我老公當年係住藍田去九龍塘返英華,佢無欣賞我 ...

父母總會準備能力範圍內最好的路比仔女。但是走路的人態度都會影響最終結果。
希望每個小朋友都清楚走自己的路,加油
‹ 上一主題|下一主題