用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問沙田一呂小25分是否穩入?
發新帖回覆
go

請問沙田一呂小25分是否穩入?

一呂小學學額120個

我可唔可以講如剛好沒有校董父母,則24個位全部係俾25分的人?

我揾過網上的資料:
計分位嘅係收學額嘅 20%,即係24個,呢24個位係一定會留比計分制,25分嘅人少於呢個數,就收哂~多過就要抽

30分的人:
哥哥或姊姊在該小學的中學部就讀,但必須是同一校址。20分(同址沒有中學,應沒有此類人)
爸爸或媽媽是該小學的校董。20分(這類人有可能出現,但應不多)

必收生佔學額嘅 30%
學校職員及其兄姊現時在該校就讀定義為「甲類」申請人,在毋須計算分數的情況下,必須全數取錄。如果有好多人符合資格,只會用咗學額50%嘅大抽獎位,唔會佔用咗計分位

多謝解答!

回覆樓主

你講得無錯。但是否穩入都好難講,年年唔同,睇番個年25分多不多。

Mchacha 發表於 19-3-23 01:37
你講得無錯。但是否穩入都好難講,年年唔同,睇番個年25分多不多。

係囉,假設沒有校董父母,但是有25分的人超過24個都要抽

因為覺得自己小朋友參加直資私校遊戲都係陪跑居多,所以都好煩惱呀

tinymicmic 發表於 19-3-22 07:29
一呂小學學額120個

我可唔可以講如剛好沒有校董父母,則24個位全部係俾25分的人?

一呂有25分雖然不是"一定"入到, 但已經有好大機會入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

十分大

gracelam 發表於 19-3-23 20:25

多謝大家解答。只希望25分的人不會超過24個

gracelam 發表於 19-3-23 20:25

以往幾年有冇人25分入唔到?龍年出生率高,如果龍年小朋友25分入得哂,之後幾年係咪應該都入到?

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
tinymicmic 發表於 19-3-22 07:29
一呂小學學額120個

數字上的確不是穩入, 但實際上有20分已經不是太易, 還要有24個25分, 談何容易.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊