用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校唔中意我個仔故意整他去唔到心誼學校我可以怎麼做? ...
樓主: Kikiflower
go

學校唔中意我個仔故意整他去唔到心誼學校我可以怎麼做? [複製鏈接]

你想太多了

年年換老師好平常, 尤其年紀比較細個班老師, 一般小五小六,除左老師離校, 一般唔會轉 ( 以我校來講 )

視藝點止考畫畫

你有無淨雞雞問下你小朋友的同窗及佢地父母, 你小朋友係校內的表現係唔係同你小朋友所講一樣先???

如果又唔係成積特別好, 又唔係特別差, 操行又比你正正常常分數, 又唔係成日羅校外獎, 校長點會理, 呢d位都係睇大數, 換個老師令你小朋友少左分重要, 定換個老師後, 小朋友成班水平高左重要???

Kikiflower 發表於 19-3-22 09:13
我也很明白,視藝無固定的評分標準的,老師中意俾幾分就幾分....

証明你根本沒了解也不明白

Kikiflower 發表於 19-3-22 10:16
視藝一堂係畫唔曬的,除非學校全日去畫,可能你個仔女,平時無乜同你傾計,所以你唔知
...
是嗎? 亦可能我間是直資, 所以哩D科做法好不同.  全靠小朋友自己的冇得好準早準備定.     
我亦有聽過一些學校年年呈分會考差不多topic  例如水墨一幅+素描一幅, 家長就可以為小朋友事先找專人補下技巧, 但就算一個作品預橫跨幾堂,  具體畫的內容都是第一堂臨時才通知, 例如素描一個"樽",  所以好多"意料之外"的程度可見.  

我小朋友現讀小五,以前校長好包容我仔,學校最惡的老師也很包容他,過了四年開心的校園生活,但上年開學來了一批新老師及校長,老師講野照唔理人感受,我覺得佢好唔鍾意我小朋友!我都好想同佢轉校,係小朋友要求轉校,其實小六轉校有無可能?邊間直資私校中學歡迎多野問的學生?
‹ 上一主題|下一主題