用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享:應該是時候作全面提升
go

小兒小三,上兩週剛做完學習進展評測,成績出來後也不錯,但我還是覺得應該可以再好一點。我並不是看重學業成績的爸爸,教子從來都是品格先行。
自上學期小兒再獲良好操行嘉許,加上班主任的肯定,基本上品德方面都沒有甚麼大問題了。
眼看小兒如此生性,但爸爸卻未盡全力,我內心實在有點慚愧。
有時世事好奇妙,前兩天小兒帶回中文科派發的一張古詩文「木蘭詞」節選,讓小朋友回家背誦。
我隨口問他明不明白,結果雖不詳盡,但大意同主旨他是明白的。
之後腦洞大開,上星期正是我在EK上談論古詩文和背誦的好處。
今天又碰巧遇上 ,是給我訉息是時候到了,要在小兒身上多下點功夫,開始要多大量背誦古詩文,提昇各學科嘅學習能力,語文是百科之母,背誦是語文學習之途。已往我只著重背誦大經大典,很少解釋經中含意,因為他年紀小,未必懂得,另我又可能解䆁不對。
今天小兒已經三年級,已經能掌握一般普及知識。若然有需要跟著註解去解讀一吓古詩詞也不是困難。
背誦古詩詞省時省力,不花費太多時間同金錢,又符合小朋友天性。效益甚大。
昨晩已經開始朗讀古詩詞,先以八十首為目標。
提升學習大計正式展開,坐擁不敗之地,古人智慧不可小觀。這事是我個人行動,實在無必要在此宣揚。
見及論壇上許多網友對兒女學業一愁莫展,在此我就多事分享一下我的對策。

MNIF 發表於 19-3-21 10:44
小兒小三,上兩週剛做完學習進展評測,成績出來後也不錯,但我還是覺得應該可以再好一點。我並不是看重學業 ...

其實已經三年級,又有良好語文水平,點解唔考慮買啲古文書籍,等佢自己閱讀呢?

IloveJJ 發表於 19-3-21 12:57
其實已經三年級,又有良好語文水平,點解唔考慮買啲古文書籍,等佢自己閱讀呢?
...

自己睇,佢哋通常冇咁好心機。 我孩子 讀小學時 我都係陪佢一齊睇唐詩三百首, 明就真係唔會明得曬, 背景歷史 感情 等等方面 都好難要求一個幾歲嘅孩子體會到, 但係我都相信 佢哋背熟咗之後 ,將來慢慢自己會領悟到詩意

jumphigh 發表於 19-3-21 13:05
自己睇,佢哋通常冇咁好心機。 我孩子 讀小學時 我都係陪佢一齊睇唐詩三百首, 明就真係唔會明得曬, 背景 ...

咁我真係唔強求,我大仔會明,我就買俾佢睇。
我細仔數理人,無興趣,我就由得佢。

IloveJJ 發表於 19-3-21 13:20
咁我真係唔強求,我大仔會明,我就買俾佢睇。
我細仔數理人,無興趣,我就由得佢。
...

我仔都係數理人, 就係咁先要同佢打好個中文底, 唔係將來考dse就頭痕

我地小学由小-起都背含英咀华~

jumphigh 發表於 19-3-21 13:05
自己睇,佢哋通常冇咁好心機。 我孩子 讀小學時 我都係陪佢一齊睇唐詩三百首, 明就真係唔會明得曬, 背景 ...
是的。不過我不是要求睇,不是閲。也不要求𠈄明白曬,我只解釋一些相關詞。重點在於能背誦。多背多朗讀,語感就會產生。慢慢就會感受到作者嘅心意。學校派給小兒的古詩文不是要佢睇,係要求背出來的。單睇不背係沒有甚麼作用,用視覺去學習比不上聽覺,開玩笑㗕,閲讀可行的話,我叫仔去圖書館上課就得啦,為什麼要上學聽書 ,做功課?
基本上這些古詩文係給小兒增長智慧,加強理解能力同埋培養情感。
我重點係要能背誦八十首。有八十首古詩詞係腦入面,我相信在小學階段已經綽綽有餘。
最難解決嘅中作,可以無憂已。

IloveJJ 發表於 19-3-21 12:57
...
我係背誦派,練習派。閲讀不是我杯茶。

jumphigh 發表於 19-3-21 13:25
我仔都係數理人, 就係咁先要同佢打好個中文底, 唔係將來考dse就頭痕

打好個底既要求要咁高?

IloveJJ 發表於 19-3-21 14:30
打好個底既要求要咁高?

背唐詩要求算係高㗎??
其實我仔平時都好少睇中文書, 我覺得 睇多啲詩詞歌賦文言文, 除咗幫助語文修養,  仲可以吸收多啲歷史同文学知識, 一舉數得。
我記得早幾年dse 考過廿四孝故事, 呢啲唔係平時睇下書, 依家啲細路真係未必會識

jumphigh 發表於 19-3-21 14:39
背唐詩要求算係高㗎??
其實我仔平時都好少睇中文書, 我覺得 睇多啲詩詞歌賦文言文, 除咗幫助 ...

我要求都好低既

MNIF 發表於 19-3-21 13:56
是的。不過我不是要求睇,不是閲。也不要求𠈄明白曬,我只解釋一些相關詞。重點在於能背誦。多背多 ...
請問邊一套經典比較容易明白,作為入門級?

MNIF 發表於 19-3-21 14:01
你好坦白!
不過不理解的背誦,真的可以提高語感嗎?擔心好多字都唔識讀,只是記住讀音。

MNIF 發表於 19-3-21 14:01

如果只需背誦,咪就更加只需買本書俾佢背就得啦!

b3410 發表於 19-3-21 14:50
你好坦白!
不過不理解的背誦,真的可以提高語感嗎?擔心好多字都唔識讀,只是記住讀音。
可以,古文之中,古詩詞係最易理解嘅。所以我小時教仔係少用古詩詞,全部都係大經大典,深奧難明嘅。古詩詞上學後一定會教,但大經大典學校是不教的。
背誦好彽死,即時見效,正合我呢啲不夠耐性之人用。

IloveJJ 發表於 19-3-21 14:57
如果只需背誦,咪就更加只需買本書俾佢背就得啦!
我就係咁咋,只買一般人唔讀嘅書俾佢背,完全同課本無關。我給仔嘅練習就係背誦,不是去買練習冊做課外練習。
反覆背誦就是練習,所以我歸入練習派。

MNIF 發表於 19-3-21 16:00
我就係咁咋,只買一般人唔讀嘅書俾佢背,完全同課本無關。我給仔嘅練習就係背誦,不是去買練習冊做課外練習 ...

如果你係講緊學英文, 肯定又有資深網友 衝入嚟同你死過

MNIF 發表於 19-3-21 10:44
小兒小三,上兩週剛做完學習進展評測,成績出來後也不錯,但我還是覺得應該可以再好一點。我並不是看重學業 ...

係咪 論語,唐詩三百首 依d?

cowboybaby 發表於 19-3-21 23:02
係咪 論語,唐詩三百首 依d?
唐詩三百首,另外加啲 「辭」,詩辭詩辭,辭好長篇,節選就可以啦。小學階段唔駛動用到論語,論語一萬四千幾字,有排背。不過有心又未嘗不可。
而家背詩辭主要係輕輕鬆鬆,加強記憶力,學習語感,同高手對話,以後作文都有點文采。

書店好似有類似書名叫「小學生必背古詩文」。我現在用學校提供嘅小冊子。
明天我都要去書店睇睇,學校給的只有十六首。我目標係八十首。

MNIF 發表於 19-3-21 23:51
唐詩三百首,另外加啲 「辭」,詩辭詩辭,辭好長篇,節選就可以啦。小學階段唔駛動用到論語,論語一萬四千 ...

莫說八十首,小女願意背八首,足矣,學校只教兩三首,蜻蜓點水,我有跟她讀一下,教她什麼是押韻,韻腳,四,五,七言律詩之別,讀不過給她感覺,領略美感。
我會挑些容易令她體驗的詩,例如《憫農》,"粒粒皆辛苦",教她飯碗不留一粒飯;《游子吟》,我們也補衣服,有些對她沒有感覺,則可免則免,元稹的《離思》,她...不曾滄海不過山,怎知修道怎知君。
背誦古詩肯定提升中文水平,更好的是令郎聽教聽話,不過小女每事問,一句提升中文水平,她未必受,還是滴水穿石,慢慢感化她,一旦她懂欣賞,自然入腦。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊