用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。  

bb鼠 發表於 19-3-20 13:02
睇返你呢個常識,真係6年來最惡頂基本法

仲有歷史嗰個呢!

由秦朝去到明朝…… 要識得比較全面,才能應付, 課外嗰一part。

yovin 發表於 19-3-20 13:21
仲有歷史嗰個呢!

由秦朝去到明朝…… 要識得比較全面,才能應付, 課外嗰一part。

咩對外貿易一樣,真的背到講粗口
我記得我女仲要背基本法幾多條咩特區護照,仲有三司邊個,十幾局我估連d立法局議員都未必識

仲有歷史嗰個呢!

課課都咁難頂

但難關難過,但係關關都過了,祝各小朋友入讀適合自己的學校,家長找回自己的美好生活。

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:20
我响呈一既時候已覺得自己任務完成!雖然我仔無你仔咁叻,只有B1B,但我當時已覺得,以佢既資質,B1B就係反 ...

所以我仔咪唔算叻。

我真心覺得你教子有方。

我都係嗰句→ 唔識教仔!

好多謝EK呢度嘅爸爸媽媽, 交流心得, 醒我懸崖勒馬。
讓我知道男仔嘅心理多一些, 唔好將仔當女去教。

Thank you so much!

sawn 發表於 19-3-20 11:44
睇完好感動。
我仔好快就呈一喇,前幾年太忙都凈陪玩無陪讀嘅時間,好內疚。今年要好好陪伴他行好升中呢一 ...

同你一樣。

四年级才開始跟。

三年級之前 盡量唔理佢, 睇佢靠自己可以去到邊!

如果小孩子自己搞得掂( 如同中六合彩大獎), 做阿媽嘅就唔使理學業啦,印印腳 等派彩咪得囉。

yovin 發表於 19-3-20 13:00

以前用塗改帶好麻煩。
而家有手機, 已經方便好多, 油咗白色打印就可以了。

掃描入電腦,用小畫家裁走d字,之後打印就得,快夾爽!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

入嚟睇完令人好多感足,6年的小學生涯(係媽媽的6年小學生涯),真係那麽瘋癲過,那麼珍惜過,那麽一轉眼就過...     未完時日日嗌生嗌死問幾時先捱完,到一切塵埃落定,又有點不捨... 而家望住個仔,一諗到佢升中後好快就會有自己嘅世界,個心就戚戚然咁,好想攬住佢錫佢幾啖,話佢知我好多謝佢一直以來嘅努力...     

祝福各位準備升中嘅小朋友同家長,一切順順利利!入到心儀嘅中學!

jc2009    發表於 19-3-21 17:10

goodboy1 發表於 19-3-20 11:50
陪太子讀書,雖然辛苦,但只要懂得享受當中過程,到自己日後老咗,一定回味在心頭。
...

雖然好難忘.

但係已經成為咗我嘅「中年陰影」。

對「湊孫」說不, 唔好意思啦,未來新抱。

jc2009    發表於 19-3-21 17:10
小時了了    發表於 19-3-20 14:21

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:20
我响呈一既時候已覺得自己任務完成!雖然我仔無你仔咁叻,只有B1B,但我當時已覺得,以佢既資質,B1B就係反 ...

"我响呈一既時候已覺得自己任務完成!"  ---我都有呢種感覺!! 呈二已經無甘緊張, 之後有學校收咗, 呈三直情無理, 阿仔仲問我點解唔問考試分數, 哈哈

復活節佢跟學校去交流, 我和老公終於可以二人去旅行

仲有歷史嗰個呢!

我哋係呈一前呢次測考中國歷史,從細見仔講歷史一輪嘴咁有文有路,但尋日我拎住本書問竟然答到一舊舊……興趣同應試填空真係兩回事,阿媽唔出飛刀都唔得囉

bb鼠 發表於 19-3-20 13:24
咩對外貿易一樣,真的背到講粗口
我記得我女仲要背基本法幾多條咩特區護照,仲有三司邊個 ...

係……係…… 貿易嗰個都好恐怖。
今次呈三 常識
我教個仔 律政司係袁國強。

阿仔話:鄭若驊。

真失禮。

davywm    發表於 19-3-20 15:21

Taclrig 發表於 19-3-20 13:43
入嚟睇完令人好多感足,6年的小學生涯(係媽媽的6年小學生涯),真係那麽瘋癲過,那麼珍惜過,那麽一轉眼就 ...
係好想 "好想攬住佢錫佢幾啖,話佢知我好多謝佢一直以來嘅努力."

今天佢係學校影畢業相, 好似突然大個咗好多, 希望佢可以好好享受餘下的小學生活!!

祝福各位準備升中嘅小朋友同家長,一切順順利利!入到心儀嘅中學!

daddadmum 發表於 19-3-20 10:35
快到呈一已經開始有壓力。阿仔成績中上,現在每天要阿仔溫習老師教的課程和做少少練習。不知是否足夠迎接 ...

呢幾年人頭多。

除咗要成績好, 一定要參加 校際 (大型嘅)比賽。

我大仔有參加校際比賽及港區賽 (有獎),雖然成績冇前级十, 相對唔肯參加比賽嘅細仔 ,大仔係吃香D, 好多學校會主動招手。

收到!謝謝你的祝福。

gracelam 發表於 19-3-20 10:46
幾年前經歷完阿女, 得三個字: 平常心   

係,我也要平常心了。

yovin 發表於 19-3-20 13:52
係……係…… 貿易嗰個都好恐怖。
今次呈三 常識
我教個仔 律政司係袁國強。

我女成日搞亂財政司同政務司
學校仲衰,呈二呈三都考呢三課,驚你唔死咁,考2次

ilmsc 發表於 19-3-20 11:16
還有幾天都可以脫苦海,星期六過後所有面試也完成,真正有「放監」的感覺。

不過6年陪讀書、做功課、趕pro ...

加油!努力。

到時上嚟talk下、呻下。 輕鬆愉快地吹吹水。

[size=1.25em]請問各位, 怎樣知道大抽獎Number唔靚 ?

什麼Number才是靚 ?