用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
樓主: shala
go

選修科目   [複製鏈接]

樓主仔仔揀得幾好呀, 既是佢興趣, 亦是多出路. 有M1到時大學既選科仲多D添!

M1 / M2 有得補, 唔洗驚!
我細女 是全理科 加M2, 佢都得, 應該問題唔大既!

shala 發表於 19-3-28 15:14
之前冇諗Geo架、而家又phy+Geo+M2

其實呢段時間係會不斷咁諗,去比較.小朋友會驚讀不到, 到時"瘀", 又會驚MISS左D易科, 又會怕明明自己成績都OK架, 點解去到中四會唔同曬架.... 等等因素.

而家長呢, 就會隨著小朋友既改變心理產生變化!

睇定D啦, 家長! 小朋友有同輩既影響, 師長既遊說開導, 終後由佢揀, 佢無得賴.
讀唔得咪早D搵幫手囉!

當年我細女差不多科科都有諗過, 最後決定PHY, CHEM, BIO+M2, 佢揀完我先知.
不過, 昨晚女話M2真是好難架, 唔得好正常. 明就明, 唔明點操都唔會高分, 操到及格是得既!
佢昨日小測有半班唔及格, 佢話佢及格既.

YolandaTam 發表於 19-3-29 01:10

啱啱今日派咗  geog UT, 佢攞26/30,全級只有45人高過24 ...

嗯... 不如我分享我細女在中三時修科一部份諗法呀, 希望可以幫到您! GEOG 佢中三全年無聽過書, 亦無溫過書, 次次考試,小測都高分, 有時差2分就滿分! 曾經佢有諗過中四修讀GEOG. 但佢成個中三都無聽過書, 睇過課本, 佢驚會MISS左D野, 中四會跟唔上. (可能呢PART 同您唔同, 沒有參考價值, 見諒). 而佢好友揀左, 但中四時, 佢好友覺得深, 同中二中三唔同, 呢點是需要理解, 正如好似之前都有家長講過, 中四要寫essay 同 fieldwork, 您可以同小朋友去書局度睇下中四既練習, 感受一下.

呢度容我講下佢好友, 佢好友是會搵答案既人黎既, 諗野會諗多幾步, 是個高材生. 好似是中一時中史,GEOG, 考滿分.
而當時老師曾講過,從未試過有人滿分. 可能佢話難是難在攞唔到高分掛, 因為大家定義唔同.

ECON 佢都有諗過, 但未讀過, 我就大概將個課程講一次, supply n demand, micro n macro, 叫佢拿本書睇下. 最後佢覺得唔係佢想要既野, 無讀. 問心, 我覺得呢科岩佢讀, 因為佢理解能力可以, 取高分唔難, 考DSE時, 佢唔需要花太多時間在呢科度.

中史, 文學, 佢鍾意, 但無咩出路.
英國文學佢無諗

PHY 好似佢考呢PART是滿分, 無理由唔揀, 但佢當時唔鍾意.
CHEM 佢鍾意
BIO 我唔想佢讀,太多野都死記硬背, 唔岩佢性格, 佢是要理解明白既人. 所以呢科當時佢15,16.
M2 佢揀既

BA 佢無諗過掛, 講過下咁. 因為BA 同ECON 比較, ECON易D, BA到大學讀就可以了, 不用太早糾結BAL 唔BAL既問題.

以上是我地既經歷, 希望可以幫到將要揀科既家長.

YolandaTam 發表於 19-3-29 11:23
多謝分享!
geog 佢哋學校已經教緊 dse 課程,所以唔存在突然深咗嘅問題(佢考慮修嗰幾科,學校都係教緊 dse ...

目標明確, 學校教程又配合以DSE為本, GO!

恭喜晒, 仔仔又聰明, 學校又好, 到大學大可放心!

是您揀科, 而唔係科揀您, 可喜可賀!

YolandaTam 發表於 19-3-29 12:03
多謝鼓勵小女,一定努力!
sorry, 女女先岩

shala 發表於 19-3-30 12:37
我就係比佢自己自由揀,不過佢問到我意見時,我才告知他!
你囡囡都好叻,phy, chem, Bio仲加M2,會否很吃 ...

您好忍得呀, 等佢問您先講. 我忍唔住呀, 上年我講左3次叫佢揀ECON.
M1/M2放在一個elective咁計? <= 呢個我唔知細女間學校點計, 我地只睇大學當一科計, 定半科計。 當時睇過好似得HKU是當半科計, 其餘7大都好似係當一科計。
揀左M1/M2,就唔可以揀Bafs <=呢點確係奇, 可能學校既安排問題掛.

其實細女讀咁多科我好擔心, 驚佢讀唔黎架. 依家我都係觀察中.
佢其實仲有一科日文, 原本話DROP, 唔讀, 依家又話上堂, 唔考DSE, 都唔知佢點, 我又唔知同佢講好!
我唔想佢浪費時間...唉!

shala 發表於 19-4-4 00:51
我冇忍架!讀嘅係佢、只要佢肯問我意見,我一定會幫佢分析下、我同佢講,點都好,最後你揀邊科都好、冇一 ...

您講得好好呀, 又分析得好到位!

‹ 上一主題|下一主題