用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔 vs SPCC
樓主: ladysasa
go

女拔 vs SPCC [複製鏈接]

goodboy1 發表於 19-3-21 15:36
咁快就第四年!C兄個囡囡係咪未有考DSE,就已經過咗外國讀書?
你都有須要?

Yanamami 發表於 19-3-21 15:28
"如體育個人項目好但不頂尖又喜愛此運動...."

我反而觉得無負担,咪照玩囉,唔代表学校出学界之嘛~
講得好啱,要細心考慮呢方面,去配合發展。

goodboy1 發表於 19-3-21 18:40
現階段未有。只係覺得部分家長花百幾萬送仔女入讀外國名牌大學,一定有其目的及好處,所以想了解多一點。
...
明白,同選擇入讀直資咁上下啦,有家長覺得無必要花咁嘅嘅資源係呢方面,不過就係想了解一下其他家長為左咩?我無嘢分享住,因為未確定會否在香港升學或另有出路,不過無直接以名牌大學做目標。

或者主要得著係在無父母直接支配下自己面對生活挑戰嘅獨立成長經驗。

Sorry, 樓主個帖唔係講呢啲嘅

goodboy1    發表於 19-3-22 17:34

ABC-DAD 發表於 19-3-21 15:26
小學生有幾學霸呀。真心講,運動方面港隊或者亞洲級嘅小學生,港隊訓練已經好忙下。

有能力管理好學習與 ...
瞓之前補充返少少,學界比賽中嘅氣氛,D1嘅以幾間純女校同純男校係熱血好多嘅,對運動員享受比賽係有分別嘅。呢點,SPCC學生 係嚮往亦有待進步嘅。
D1 水平但做後備,無得在D1 落場,同D1 水平要係D2 或D3 摘金,係兩種體驗,想跳咩舞步,自己細心諗再去選擇。
去一間大部分係學霸,又大部分係專業運動員,大步分係音樂專業水平嘅年青少女中,無咩壓力咁升學,除左DGS 似乎無其他選擇。

唔止運動員,非田徑學生都好熱血。阿仔孤獨成性,從來都冇歸屬感,但今年去完灣仔睇比賽後返來講足一晚。

回覆 ABC-DAD 的帖子

只有一點有保留。
如果在意同其他人比較,呢兩間學校都可以畀你好大壓力。

明白一山還有一山高,自己成功唔一定要以贏其他人為前提,比揀喺邊一間讀書更重要。

講得好啱!
去到DG 同SPCC這一層次,學業方面已經係最高層次.

學校生活俾到學生既非學術體驗反而可能差好遠,亦係番吾到𨍭頭既體驗,將來大個左好難再有那些體驗的了。

ucw 發表於 19-3-23 09:47

只有一點有保留。
其實我唔太明你講咩?
‹ 上一主題|下一主題