用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學可以不斷留班嗎?
樓主: IloveJJ
go

中學可以不斷留班嗎?

我有同學每隔一年都留一次,即基本上每 2 年先升一次班。
到中三升中四果年已經 18 歲,去左加拿大讀書。佢好叻架,係玩世不恭,但佢第二年讀都考得非常好,可以排頭 30%,但佢懶起上黎可以包尾。
佢可以賴死唔走嘅,大提前係佢同父母都要頂到學校壓力。學校壓力唔係咁容易頂。

醒目開學勳章 王國長老

一位本應 S.4, 今年讀緊 S.2

另一位本應 S.5, 唔知係咪 S.2 重讀後都升唔到 S.3 最終轉校
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 19-3-21 12:51
轉去B3嗎?
唔知

可能去外國讀掛

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

701003 發表於 19-3-19 20:06

考DSE時廿歲現時在ling u讀高級文憑幼時同齡 ...

路過!自己中學b2年年留班,逢二進-,好似留班位不多,但每次都有份

正常好少會連續兩年留,但其實好睇咩學校wor睇成績睇操行

brother4 發表於 19-3-24 12:29
路過!自己中學b2年年留班,逢二進-,好似留班位不多,但每次都有份
...

請問最後讀到中幾?留左幾多年班?

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 19-3-18 15:25
問左阿女, 佢間津校中一至中三最多3年, 中四至中五最多2年, 如果厚面皮可以留5年。

佢話中一時同級有個留 ...

識人教津校,差唔多
細妹畢左業,家姐仲讀緊