用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 Aristle 雅士圖國際幼稚園 勁差!
go

Aristle 雅士圖國際幼稚園 勁差!

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Aristle 雅士圖國際幼稚園
差!非常差!
學校人手不足,行政經常出現問題,管理層斷層!
想入讀的請考慮清楚,只看表面,過後會後悔!

回覆樓主:

個校監好似成日寫 blog 讚學校有愛心, 仲o係果間幼稚園度做嗎?

回覆 sailormercury 的帖子

個校監係老闆,佢係最衰果個!講就無敵,但做就唔會幫你!講到話好用心咁幫學生做 profolio 係假的!升小靠佢死得!一心只係賺錢,佢啲課外活動成$400 得 45 分鐘,最好笑係上 45 分鐘重要去排洗囉!

回覆 KKbaby2018 的帖子

面試班過萬元的。

但眼見真係好多人"落dap".....

boojiji 發表於 19-3-14 18:21
但眼見真係好多人"落dap".....

真的咁差?

回覆樓主

好貴呀

tintin0614    發表於 5 天前

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 aray2 的帖子

好似分三期,三期夾埋五萬左右,好Q貴!重要只係返星期六 3 小時。不過佢地好識包裝,總有人會報嘅,冇辦法🙈

回覆 boojiji 的帖子

好多人落完疊都係後悔.... 好彩就轉到校,唔好彩繼續被困.... 衰野實在太多!又例如為左搬playgroup 過幼稚園,可以學期中裝修。話就話「漏水」但連書柜都換埋!重話工程趕唔切,所以中段先通知家長(佢本身冇諗過通知架)

咁要搵多D苦主出黎講wor

回覆樓主

一早預約左聖誕新年要做工程,竟然中段有家長問先出通告通知,點解一早又唔講呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

KKbaby2018 發表於 19-3-15 11:37
一早預約左聖誕新年要做工程,竟然中段有家長問先出通告通知,點解一早又唔講呢?

...
我之前有上Little Aristle playgroup, 其實我覺得幾好,貴係有D貴,但老師很好。12 月初突然收到通知因為租用單位大幅加租,幾番跟業主商討下,又嘗試找新單位也未能如願,決定12月尾結束playgroup.  但因為有一群pg學生要安排,所以可能暫時遷往幼稚園,也因決定來得太急,所以才遲出通告。

gingercatcat 發表於 19-3-15 13:16
我之前有上Little Aristle playgroup, 其實我覺得幾好,貴係有D貴,但老師很好。12 月初突然收到通知因為租 ...

學校解釋裝修係因為「漏水」但校內設施確實係有改動,例如將書柜拆左,用柜板蓋住增加儲物量,設計同 playground 一樣。如果業主突然加租,改到學校上,而學校又因爲配合而裝修,所有事情都不會發生在一時半刻,我們絕對相信學校有能量亦有責任事前通知。有家長致電教育局投訴,學校回覆解釋事件處理上是有不當嘅地方。另外,不能否認 playgroup 同學校嘅教師係非常好,小朋友學習係好開心的。只係行政同升學上,會成為某些家長卻步嘅主因。

回覆樓主:

樓主可唔可以都分享下Aristxxx人手不足和管理唔好的例子?想八卦下...

sailormercury 發表於 19-3-15 23:08
樓主可唔可以都分享下Aristxxx人手不足和管理唔好的例子?想八卦下...
...

入學嘅時候話有consultant跟進小朋友升學,開學冇耐就冇見過喇,校監所標榜嘅服務式教育,係冇嘅!「班主任」例假可以係喺閒日嘅。出通告經常有錯字錯日子、中英文版內容不一。校務文員職位試過有真空期,因為老闆喜歡即炒

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
KKbaby2018 發表於 19-3-15 23:55
入學嘅時候話有consultant跟進小朋友升學,開學冇耐就冇見過喇,校監所標榜嘅服務式教育,係冇嘅!「班主 ...

聽落似乎辦學團體有心無力  

sailormercury 發表於 19-3-16 00:04
聽落似乎辦學團體有心無力

人手不足好多事情都做唔到,十個煲七個蓋!以為啲家長唔識野,話有一個有聯繫嘅 school list,點知係 school land 下載落黎嘅小學基本資料。

KKbaby2018 發表於 19-3-16 01:58
人手不足好多事情都做唔到,十個煲七個蓋!以為啲家長唔識野,話有一個有聯繫嘅 school list,點知係 scho ...
咁都得?!

smallbnooffer 發表於 19-3-16 08:58
咁都得?!

校監連小學面試考啲乜都懶得做功課!我好想睇下今年K3 考小學嘅成績會係點囉!

會唔會公布架
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊