用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: KKLmama
go

九龍塘學校(小學部)   [複製鏈接]

回覆 qip1371 的帖子

基本上各主科用書比一般小學快半至一年. 跟唔上要打好個底, 最好要做pre-study才上堂, 上課時老師講得很快...

回覆 gigayan 的帖子

同意, 小朋友的努力, 和家長的支持和付出都不能少, no pain no gain, 今年的中學派位相當不俗, 大家努力!

fadgare 發表於 19-3-21 12:26

oh, 咁多人爭... 只能隨遇而安了
聽聞KTS想超越APS, 把課程再推高D,本身現時升中派位已很好,當然還有其他優勝之處,所以好多人爭架!

mntabo 發表於 19-3-20 22:55
開左學既頭一星期都仲有新生入讀
如之後仲有人退出,就會留返俾插第二學段既申請人申請
...
當年有D學生離普到同時讀兩間小學,以觀察那間較合遍,個幾兩個月後才選定讀邊間,所以如果真是好好好心儀的,要keep住留意。

fadgare 發表於 19-3-21 16:49
KTS女仔升中好好
各位努力,耐心等候,KTS家長唔少都好有心,關心埋師弟師妹的。

回覆 bettyay 的帖子

傳聞啫,聽下算數

Yanamami 發表於 19-3-21 19:42
識佢禁耐,佢都唔係第-次有疑似“內幕消息”啦~仲未习慣?
習慣甚麼? 又來了, 你咪當我害人lor, 我講明只是傳聞, 聽下算數. D八啩周刊咁好賣主要是多人喜歡娛樂圈D八啩新聞, 而那些八啩新聞大多是傳聞, 咁又咪係咁多人鍾意睇甚至信以為真. 況且我說聽回來的傳聞不論對APS或KTS都不是眨意亦沒有負面影響, 亦不存在影響D考生好唔好來KTS讀. 難道要網絡審查要所有在網上公開留言都要經核實無誤才可留言?

bettyay 發表於 19-3-21 21:51
其實叻人數量係差唔多,人多了去co Ed!自然其他學校又少返D,上年聽聞係男仔叻D添喎!入得SPCC,一定係成績 ...
你給人的資料咪又係聽聞, 聽聞和傳聞有什麼分別? 經核實了嗎? 你肯定資訊無誤不會誤導了其他家長了嗎? 你說的聽聞就沒問題, 別人說的傳聞就有問題. 可能或什至乎很多家長就是喜歡KTS升中派位好才心儀KTS, 其他所謂理由都不是主菜, 那麼你說的未經証實傳聞可能亦影響了想入讀KTS的家長.

Yanamami 發表於 19-3-21 20:30
我最唔認同當下傳媒嘩眾取寵既標題同內容,無益兼無建設性。而我好相信呢度心儀KTS既家長对实用資訊比傳闻 ...
所有人在網上論壇的留言都很難証實是真是假, 是聽聞定是傳聞, 你咁留意或針對我的留言的真實性什至乎留言動機, 如你不介意的話, 以后我每次留言之前都先PM你審批后才出街好不好?

Yanamami 發表於 19-3-21 23:21
禁我对你有信心会过濾、消化並分析網上資訊,而唔会人云亦云。

正所謂你敬我一尺, 我敬你一丈, 你咁樣講我就會接受, 大家都曾是KTS學生家長, 我所說的都純粹想提供一些資訊而已, 絕不是刻意放流料. 再說, 坊間一直評論KTS成績上不如APS, 我個人就不太認同, 翻看近兩三年的升中派位, KTS其實都已經幾亮麗, 就算和APS比較也差不到那裏, 如果KTS一朝真的和APS平起平坐或趕過APS, 大家作為前KTS家長, 對KTS能更上一層樓, 大家都樂於看到的.

回覆 Kim679 的帖子

恭喜晒咁多位! KTS花園式的校舍全港不多, 不獨環境優美, 空氣清新, 老師好, 功課量不多, 有資優課程和補底輔助, 一年三考, 由於程度高, 所以升中派位很好! 大家努力!

KTS今年升中成績都幾亮麗, 升去DGS, DBS, SPCC, SPCS, HYS, GHS和LCS加起來應該超過30人, 入到KTS, 只要保持努力, 理想中學等住你們.

KTS有什麼好我已講了很多, 要說唔好的? 有, 也提醒大家預備掃定D貨, 什麼唔好? 是很多蚊! 特別是夏天小朋友上體育課, 通常成腳蚊lan回家的 (唔惹蚊的除外), 而且不少學生已有用insect repellant D蚊照釘的!

又唔好太誇張! 行去太子站快行10mins, 正常或慢行15-20mins左右

回覆 Yanamami 的帖子

totally agree! 那段路唔逼人, 幾好行的, 多年來接上學放學行慣了全無問題, 就算下大雨也一半路程行去旺角站有瓨遮頭.

啊, 原來如此, 不用客氣, 也不用say sorry, 如果乘MTR或東鐵, 由九龍塘行去KTS就真係好遠, 最近是東鐵的旺角站穿過moko或港鐵的太子站行過去.
‹ 上一主題|下一主題