用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考緊試,唔溫習
樓主: sweetapplebb
go

考緊試,唔溫習 [複製鏈接]

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-11 09:31
等多一年啦, 我個P4就會溫了, P3前都係咁的。
我個而家都唔會自己溫,女仔應該點都好啲

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-3-17 23:53
咁你個仔好過我,問我呢個詞語有冇用到,我答唔出,因為自己都唔知係咪呢個答案。 Past tense 串過嘅字有 ...
“做得曬,冇漏空” 咁似我仔啲答案

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 07:43
你而家大個先覺得自己係咁啫,由小一開始問,初初會答唔出,一年問4次,問問下佢就越講越多,佢知你問,就 ...
你仔真係好叻仔,唔係個個得㗎,我日日放學問個仔上堂做過乜佢已經唔記得,莫講話考過乜

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 19-3-18 08:09
give me five  
我仔通常只會答做唔做得晒,仲有幾多分鐘時間剩及作文題目。其餘係講唔出。
如果 ...
我仔會問返我:乜今日有考作文咩?好似係喎。。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 08:43
梗係唔係啦!佢初初咪又係乜都唔知,係我日日問,又問同學,問問下佢先有進步。
當年有個媽媽教我既,佢話 ...

聽教同識自我撿討都好緊要,所以大仔叻,細仔仲叻!

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 19-3-18 12:14
細路太聽話,逆來順受,聽命於威嚴下,我唔知算不算好事。

I don’t want my child to live for others,  ...
我覺得『聽教』唔同『聽話』,聽教係聽完思考下學到嘢,聽話就有可能不求甚解照跟住指令做事

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 19-3-18 13:15
聽完教,孩子同意,跟着做,便沒有所謂聽話。

聽完教,孩子不同意,不跟着做,便是不聽話。
我認同喎,總之佢肯聽,同唔同意無所謂,最弊啲細路唔聽(或者左耳入右耳出)就當自己完全明白,連最基本嘅『聽』都做唔到
‹ 上一主題|下一主題