用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣 ...
樓主: kaychan1985
go

六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣   [複製鏈接]

回覆 luichamama 的帖子

多謝你用心回應,很同意你的分析及建議。 現時我儘量俾機會佢接觸多d外界事物,增長見識,希望對佢表達自己有改善,學術的嘢暫時輕鬆處理下。

回覆 fadgare 的帖子

三位數,紙幣,形狀,角,長度單位,四位數等等

回覆 Vlone778 的帖子

是的,EQ同樣重要,但很難

回覆 Blueso 的帖子

而家讀k3

luichamama 發表於 19-4-21 05:38
唔肯定你 135 145 155 的分點排,我假設係 PRI WMI and PSI. 用最簡單的講法,你可以常 VCI (105)同 PRI ...

Parenting是專家同edu psy講的,so far我adjust下parenting方法,我覺得好work,好快已搞掂我仔,記得有問題時,我仔也是6-7歲。
而個edu psy是2孩之母(2個孩子也是gifted)。當然另外還有個therapist(專家)教我同個edu psy相同的方法—-從parenting著手!

Radiomama 發表於 19-3-10 20:19
先不説資優不資優,要上課的可能是家長自己;教育子女可以有好多方法,有些事情做了衰過唔做。資優兒童的 ...

Totally agree!

Radiomama 發表於 19-3-11 16:46
回覆 上等人 的帖子

其實是要成個家庭一起接受輔導。

Totally agree! 我就係做了這樣,所以幾個月搞掂我仔!

回覆樓主:

多謝你的分享,我看了幾次令再反思自己的態度和想法

luichamama 發表於 19-4-21 05:38
唔肯定你 135 145 155 的分點排,我假設係 PRI WMI and PSI. 用最簡單的講法,你可以常 VCI (105)同 PRI ...

呢排我都俾我仔搞到很frustrated,上來呢度看看人家的經驗之談,謝謝你呢,我也要深呼吸一下從阿仔的角度想想,俾多些耐性摸索

kaychan1985 發表於 19-3-2 00:08
六歲仔做測試IQ137(語言105,其他大概135,145,155)數學邏輯推理相當強,閱讀能力不錯,語言表達一向都 ...

試下去做遊戲治療,同檢查下係咪有其他徵狀。我個仔也是類似,佢有亞氏保加 加過度活躍。。。所以要學點同理心同學點樣先係[傾計]

conniewktang 發表於 19-4-25 17:38

Parenting是專家同edu psy講的,so far我adjust下pare ...

可以分享那裡有parenting 的支援?我都想見下!謝謝你

Jjchow2015 發表於 19-6-9 11:40
可以分享那裡有parenting 的支援?我都想見下!謝謝你

https://crmportal.heephong.org/HHSPORTAL/apply_details.aspx?pgm=HO-19-00041

conniewktang 發表於 19-6-9 12:05
https://crmportal.heephong.org/HHSPORTAL/apply_details.aspx?pgm=HO-19-00041

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/child_health/14725.html

Radiomama 發表於 19-3-10 20:19
先不説資優不資優,要上課的可能是家長自己;教育子女可以有好多方法,有些事情做了衰過唔做。資優兒童的 ...
同意有啲事,做咗可能衰過唔做。資優,但低grit,令到資優發揮唔到,對家長而言,可能係最慘既。

回覆樓主

請教,因為之前睇左好耐EK,最後決定去左中大做IQ test。我開頭以為會同大家一樣,知道完IQ幾多,會同時講埋佢係咪情緒或社交差(因我見好多人做完就話附帶呢d問題),但最後個心理學家話IQ test就只測IQ,但我見你中大做都有講佢EQ低?
我個心理學家問題?因為我開頭做,係因為主要想知佢情緒社交問題,結果只知佢IQ好高,但乜suggestion 都無俾我。
請問你做時係點?純講IQ?謝謝

joygigi 發表於 19-6-10 21:53
請教,因為之前睇左好耐EK,最後決定去左中大做IQ test。我開頭以為會同大家一樣,知道完IQ幾多,會同時講 ...

雖然你唔係問我,但我都分享下。
我都係睇完好多朋友在EK 分享,決定在協康青蔥計劃做WISE IV,個EP 十分專業,一開始同我傾咗45分鐘,好詳細,單單對話已講到我仔要面子,呷醋,在校扮乖等等。後來做完差不多1個鐘45分鐘嘅測試,又要我填兩份問卷,再等多十分鐘就知道IQ score. 我仔score 都好高,即時俾咗一大堆建議同分析我。個人覺得協康會十分專業。

回覆 tiffany168168 的帖子

謝謝你回覆我。其實我都諗過去返協康做(之前2歲左右去過協康做,驚佢係阿氏保加,當時話唔係),但之前做又唔係話特別超好咁(其實無乜大問題的),隔左好我覺得個仔情緒仍然唔多好,就再去協康參加單對單的治療(呢次我好失望,無效果,無任何野幫到),最後我上左8次停左(因為都接近1000元一次)。

最後我諗住試下中大,因為貪佢有資優課程同CENTER,諗住會教到我野同介紹多D

結果,完全唔係我想像咁,我一心係想有SUGGESTION同講情緒社交(我見個個都話有附帶呢類咁,我以為會評埋),也期望個EP會教下我(我直情有主動問)。同埋我見有好多人話會講XX資優之類(邊方面),我就無咁講到。

完左評估,係好快好短咁講下個結果,跟住就完左。所以好失望下

joygigi 發表於 19-6-11 09:09
回覆 tiffany168168 的帖子

謝謝你回覆我。其實我都諗過去返協康做(之前2歲左右去過協康做,驚佢係阿氏保加 ...

咁我諗你唔好彩,之前協康撞正唔好嘅心理學家,到中大又係咁。我協康果個心理學家勁詳細,成個過程搞咗3個鐘,好多建議俾我。由於我高最好同最低areas 都差成30幾分但都是very superior,佢都有解釋會導致咩情況同埋可以點改善,仲建議我跳級,同埋會寫reference 俾我學校等等。。。你如有興趣知多d幾個範疇點解讀可pm 我。

tiffany168168 發表於 19-6-11 09:21
咁我諗你唔好彩,之前協康撞正唔好嘅心理學家,到中大又係咁。我協康果個心理學家勁詳細,成個過程搞咗3個 ...
咁你那個真係好好呀~~
我小朋友都有類似情況,有些有差距,但好多項都very superior
佢有無即係話埋俾你聽個CI
[size=14.6667px](confidence interval )?

‹ 上一主題|下一主題