用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 vs 陳守仁
樓主: dickyttk
go

王錦輝 vs 陳守仁   [複製鏈接]

sweetbaby9999 發表於 19-3-5 10:59
小女在TSL讀了6 年,同學一般唔係好乖坐定定好安靜個類,呢樣係TSL 同學特點,形成原因係TSL 係一家比較自 ...

Tsl不是傳統啤出同一模樣學生的學校,校長強調小朋友應是充滿活力、好奇心和創造力,是否一定要將大人的規範全套套入小朋友身上,家長自行決定,但tsl是行中間路線的,可能因有不同國籍,要彼此包容和平衡,校長提及曾有德國家長問點解放學後仲要做功課,但同時香港家長又提出功課可唔可以再多d, 你可想而之幾難平衡各方需要。至於有禮,我又不覺得全校學生都是無禮,可能是個別例子,tsl從來開放日動員的不一定是最乖的學生,因學校努力給予機會,可能有些學生表現不是最好,但tsl家長卻感謝老師,給予子女肩負重任的機會,即使是次做得唔好,再學習,總會有進步的。

button822 發表於 19-3-5 12:49
Tsl不是傳統啤出同一模樣學生的學校,校長強調小朋友應是充滿活力、好奇心和創造力,是否一定要將大人的規 ...

再補充一句,tsl極少在操場集隊,小息放學超嘈,小息時桌椅唔夠(因成千個學生),同學自己三五成群坐有蓋操場地下一齊食野,我初時一聽坐地下,oh!, 但再細想一下好朋友一齊分享美食又有乜所謂呢,同學在大操場跑來跑去,學校也覺得這就是他們的特質,所以完全冇所謂,play hard and learn hard, 就是他們的概念,如果家長接受唔到,可能tsl真的不是你心目中理想學校了。沒有最好的,只有適合的。我也不會話tsl最好,希望大家揀到心儀的學校啦。

TSL有外藉生,相對冇咁傳統, 亦冇宗教,所以環境較自由,不過學校近年加強梗品德教育。呢三年觀察遇上的老師包容度非常高,但唔代表冇要求。如果你要傳統嚴格要求、勁谷你小朋友上band one, TSL應該唔係你杯茶了.
‹ 上一主題|下一主題