用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 情緒行為問題..
樓主: angel-papa
go

情緒行為問題..   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Felix223 發表於 19-2-26 11:55
呢個係主因 ! 工人幫唔到你, 唔關學校程度事, 1-1.5小事功課其實是算正常, 等你放工先做係人都有情緒...你 ...
我覺得小2 要做1-1.5小時功課太多,正常應該唔超過1小時,我仔初小功課好多時15-30分鐘內搞掂,亦唔會日日溫書,太大壓力

醒目開學勳章

Olympian 發表於 19-2-26 14:48
唔係掛,我女小一都1至兩個鐘,我覺得佢好正常,又有力寫字果種。
如果正常小1生功課要做1-2個鐘,去到小6咪要成3-4個鐘?

醒目開學勳章

Olympian 發表於 19-2-26 16:12
小6咁遠,6年後點知。但佢功課個量,一、兩個鐘係正常。我個肯自己做,我已經好滿意。同埋有時佢放學好累 ...
所以咪話學校功課多得滯囉

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-28 08:22
睇西遊記或三國演義啦, 好多男仔都鐘意。我阿女鐘意偵探小說, 就睇屁屁超人、福爾摩斯狗、屁屁偵探果D。仲 ...
我仔好另類,一啲都唔鍾意睇四大名著之類嘅小說,嫌太老土

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-28 08:40
我又有故講,親眼見過有人將每次默書分用graph 紀錄 ,我估容易d見到個trend ,好定唔好,各花入各眼 ...
睇到個默書trend有乜好處?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-28 10:59
你講故事唔動聽啫係咪呀  幼稚園時我講到七情上面, 佢兩個一見我攞住本書就九秒九痴埋嚟。:handso ...
咁又真,我去過kg做義工講故事,老師都好隱悔咁講過

little_yolky    發表於 19-2-28 12:35

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-28 11:20
downward trend 就要追數
聽落好怪獸,但入得豪門都無可厚非
所以我仔無豪門入
‹ 上一主題|下一主題