用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? ...
go

中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [複製鏈接]

我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以她問我好唔好選修兩科歷史,但我覺得修讀兩科歷史,將來喺大學咪好少科可以選擇,而且出路又窄,於是我建議她只選一科歷史好了。現在她很迷惘,除了西史,其餘兩科唔知選哪科好,因為對理科或其他文科(除了中史)不是特別大興趣,但又不反感
請問各位前輩喺選科方面可否給我一些意見嗎?選兩科歷史將來有什麼出路呢?
給少少補充資料,她最好成績係西史,其次係phy、chem、bio,跟住係中史、地理及Econ,名次全級排頭20內,目前她還沒有將來目標及想做什麼工作
謝謝!

5tgb    發表於 19-3-2 06:56
   5    0    0    0

1998Ruby1998 發表於 19-2-21 21:47
除左 Science 科目唔讀得,基本上所有科目都可以揀,出路係窄啲但唔係「好少」。
識人一樣配搭,一個讀中大 ...
咁又係,我以前考會考時都唔知將來想做什麼工作,直到做咗一、年工作才知自己想做乜學校啲老師教佢哋按興趣而選,其次按將來目標、學科成績而選喎!不過我會叫佢去打聽吓學校過往哪些科的成績及口碑較好先......謝謝你

5tgb    發表於 19-3-1 06:23

YDLFATHER 發表於 19-2-21 22:02
回覆 1998Ruby1998 的帖子

西史 + phy  + chem
學校冇呢個組合,佢哋要選套餐

csy_ma 發表於 19-2-21 22:51
回覆 szeching 的帖子

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好 ...
佢會選3科,而M1/2要到中四數學成績理想中五才可選修。我都會建議阿女起碼選一科理科,將來多啲選擇嘛!
如果選2科歷史,DSE 會唔會勁多嘢讀呢?

5tgb    發表於 19-3-1 06:24

TwinWong 發表於 19-2-22 08:54
中史勁多寫, 聽我囡當年佢中史做功課一題要五至七版雙面单行紙,
仲要佢字体係細粒個種
做一題都要寫咁多版單行紙?😱😱即係要寫字要超快和勁多嘢背😰😰咁我會話比佢知用嚟參考,等佢考慮吓自己能力做唔做到
謝謝你

回覆 October. 的帖子

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考價值,謝謝各位咁我去建議阿女選西史 + 2科理科吧!

蘑菇 發表於 19-2-24 13:07
我仔又係鍾意西史,中史,全級頭10名内。但可惜學校無西史修讀,所以,他會揀中史,Geog(全級頭10名) Bio( ...
我都有建議阿女選 phy + bio / chem + bio 及 history ,但佢鐘意中、西史多啲,而對理科的興趣不大......還有時間才確定選擇,我會游說佢,希望佢會接受我的建議啦!
你阿仔都鐘意中、西史,其實只修一科中史都幾好吖,因為我個人覺得讀兩科歷史會好辛苦,又多嘢背又多嘢寫,我好想阿女只選一科西史就好了

JJDBB 發表於 19-2-24 14:47
Bio都吾少野背,不過小女話背得有意義些,甘佢興趣是Bio,多過中,西史及地理,雖然中,地成績好。
...
佢哋鐘意果科,其實佢哋唔太怕背果科啲嘢,但冇興趣呢,咁佢哋就辛苦,點背都背唔到咁多

elbar 發表於 19-2-24 14:55
中/ 西 史,Chem,Phy / Bio
多謝意見⋯⋯我會游說阿女再重新考慮我的建議

little_yolky 發表於 19-2-25 15:53
拿, 先唔計咩出路, 你了解下學校科中史, 過去咁多年DSE成績點先。因為見好多學校, 科歷史都好好, 但中史就 ...
係,一科中文已經夠死,唔想再多科中史.......我會游說阿女只選西史好了,希望佢會接受我的建議啦

qkhui 發表於 19-2-26 09:37

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY ...
多謝你的分享!不過我相信如果我女真心喜愛讀歷史,佢唔會受我所影響自己的決定!謝謝

YDLFATHER 發表於 19-2-26 12:17
無興趣唔好選, 初中高分高中未必攞高分!
收到......我女一定唔會選無興趣的科目

qkhui 發表於 19-3-5 10:15

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝
感謝你詳細分享你面對阿仔中三選科時的經歷和感受
我再同阿女傾談選科時,再問她是否決定選雙史,她說因為距離初步選科日期還有一個月,所以她想再三考慮一下!
‹ 上一主題|下一主題