用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

applebot 發表於 19-2-25 14:08
其實大家語氣帶有不同文化,思想不同,有人講說話唔啱聽,一定有。
我唔係培正家長,但將心比己,自 ...
x 2! 

回覆 Yanamami 的帖子

Can’t agree more

applebot 發表於 19-2-25 14:08
其實大家語氣帶有不同文化,思想不同,有人講說話唔啱聽,一定有。
我唔係培正家長,但將心比己,自 ...

講得好啱,作為家長上呢d討論區評論,尤其這個教育綱EK 的討論區,發表個人言論和意見前,都應該將心比己,換轉角度去看一見事,再作評論。我好同意你的講法,學校應該出來交代件事,如果不打算公開,都應該讓培正家長們有一個交待。

storymum 發表於 19-2-25 15:27
講得好啱,作為家長上呢d討論區評論,尤其這個教育綱EK 的討論區,發表個人言論和意見前,都應該將心比己 ...
校內事,要同家長交代,多数都係內联網交代。

charger 發表於 19-2-25 13:49
呢個回復真係反映左培正家長的優良素質! 雖然心痛子女學校陷於負面新聞,仍然客觀理智,稍有情緒化 ...
真心多謝你!希望有機會反應俾校方,去解決root cause,才可以更加完善!

hkpapa852 發表於 19-2-25 14:42
即使情況屬實, 相比幾年前葵青區某津校, 只係小事一單, 人地當年又係大把家長支持學校, 最後涉事既教職員亦 ...

好同意,欺凌事件, 真係大大小小都有,做咗咁多年家長,自己都經歷過、聽過、親眼見過。拍吓打吓身體,經常有,事後處理手法在乎欺凌者和被欺凌者的家長點去睇件事和解決。

做咗咁多年家長,自己也都見過不少問題家長,很多投訴很多問題,真係怕怕。  

我中学个年代,-班男同学圍住-个係楼梯底(培正好多陰暗位)剝佢衭,我要快步上楼mouth:" />mouth:" />mouth:" />逢小息佢就俾人揼……

而家,同-班人,圍住打边爐、飲酒,受害者大声疾呼:你班友果時点点点,搞到我有童年陰影!跟住哈哈哈……家下佢係俾人灌酒果个~

當然,我唔係話呢d係小事,做家長可以忽視,亦唔係应該做,我只不过係講有件禁既事,想下當年啫。培正真係馬騮头……無花無假~

我仲有好多料,不过費事“影響校譽”唔講~

Yanamami 發表於 19-2-25 15:33
其實件事已經變成廣泛關注,只有師生家長知情就算,唔係咁好。係,無錯,學校有權亦無義務講俾大家知,但對想入讀既學生家長,學校聲譽就好重要。
除非你覺得,聲譽冇所謂,任人亂講,冇需要理其他人想法。
如果係我俾人屈,我都要話自己係清白,仲要告佢誹謗!
除非人哋手上有證據。咁我就應該認真處理。而唔係收埋。

Yanamami 發表於 19-2-25 15:33
真假都好, 點解唔可以清楚交待? 咁咪對學校, 在讀學生和家長, 同事主咪更好?

applebot 發表於 19-2-25 16:32
其實件事已經變成廣泛關注,只有師生家長知情就算,唔係咁好。係,無錯,學校有權亦無義務講俾大家知,但對 ...
當事人和同學比較,已經係弱勢人群,小朋友情緒不穩定。雖然事情有因有果,不過如果萬一小朋友/家人一時想不開,就大家都後悔莫及。校譽緊要,還是人命緊要?雖然我覺得學校公佈真相對家長/學生/社會都是一個儘責的表現,不過,後果呢?

applebot 發表於 19-2-25 16:32
其實件事已經變成廣泛關注,只有師生家長知情就算,唔係咁好。係,無錯,學校有權亦無義務講俾大家知,但對 ...
低調對保護雙邊小朋友也有好處,再大肆引起關注的話,小朋友會否承受不來?記者都有話佢寫一篇報導好易,但寫完之後有學生跳樓或之後在學校被其他同學歧視,邊個負責?社會責任都好重要,我相信而家雙邊小朋友已經有壓力

b3410    發表於 19-2-25 17:17

b3410 發表於 19-2-25 16:43
當事人和同學比較,已經係弱勢人群,小朋友情緒不穩定。雖然事情有因有果,不過如果萬一小朋友/家人一時想 ...

如果件事係牽涉學生,學校公開大小情節,傳媒窮追猛打,會唔會對受害學生做成二次傷害?大人都未必受得了,何況孩子?學校在保護校譽和保護學生之中選擇後者,其實更值得欣賞,這只是個人睇法。

b3410    發表於 19-2-25 17:17

所以話街外人絕对只當係娛樂头條睇,唔会好似自己家長禁為学生著想。紅蓝兒女一家親,當中家長亦係-條心。為自己仔女著想,亦会為同学著想。

davywm    發表於 19-2-26 10:06

回覆樓主

其實力挺培正既家長究竟明唔明事情細節,有無真正暸解下公開左張紙既內容,下下視線去左保學校名聲。

若由細看張紙既內容,有否関心是否真係出自一位9歲既小朋友,佢出封信時既心態,似乎偏離左9歲既純真,會否心理上存在某種發展唔正確,需要某些専業人仕跟進。作為老師/訓導主任都唔察覺,若真係封信已經存在,是否反映佢地專業有問題?是否真係返工等收工既心態?

下下力挺學校保名聲,是否更應関心下小朋友既心態發展~~~

mcl203 發表於 19-2-25 18:12
其實力挺培正既家長究竟明唔明事情細節,有無真正暸解下公開左張紙既內容,下下視線去左保學校名聲。

若由 ...
對於那位學生的行為,要不要學校去處理,或是學校怎提供協助,也是該家長和該學生的私隱吧。難道還想學校公開那學生的個人情況?若你是該孩子的家長,會願意嗎?相信並不是所有家長都願意公開自己孩子的狀況,有沒有被接受任何治療/心理評估

gillielam 發表於 19-2-25 18:36
對於那位學生的行為,要不要學校去處理,或是學校怎提供協助,也是該家長和該學生的私隱吧。難道還想學校公 ...

你係咪理解錯我所指出?~~~

mcl203 發表於 19-2-25 18:37
你係咪理解錯我所指出?~~~
我以為你問培正家長有冇去「了解」=有冇去「問」學校點處理,只覺得正常情況下,因為私隠,也不會去問學校/該家長。
如理解錯誤,不好意思

mcl203    發表於 19-2-25 18:58

gillielam 發表於 19-2-25 18:47
我以為你問培正家長有冇去「了解」=有冇去「問」學校點處理,只覺得正常情況下,因為私隠,也不會去問學校/ ...

我係指作為一個有專業培訓既老師,若係充滿熱誠,有否會有直覺封信已存在不正確思維,要認真處理,並非現在既似乎大家都唔知發生甚麼事,問題可能出現於A或B,甚或A或B既家長指引下,無論如何,當時已應處理,大家不妨反思下老師/學校既職責何在,大家對佢有幾大程度既信任和期望~~~

PS,我唔知現在公開既是否事實,公唔公開亦無意見,但若對小朋友A或B出現成長影響,老師/學校唔可能唔提供協助,事不關己~~~

回覆樓主

培正小學疑校園欺凌事件爆另一版本 家長群組:事主先動手打人

https://topick.hket.com/article/2277944/%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%96%91%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%AC%BA%E5%87%8C%E4%BA%8B%E4%BB%B6%E7%88%86%E5%8F%A6%E4%B8%80%E7%89%88%E6%9C%AC%E3%80%80%E5%AE%B6%E9%95%B7%E7%BE%A4%E7%B5%84%EF%BC%9A%E4%BA%8B%E4%B8%BB%E5%85%88%E5%8B%95%E6%89%8B%E6%89%93%E4%BA%BA?mtc=10016

回覆樓主

奇就奇在X係打人嗰個的話,乜會轉左校之後仍然每晚發惡夢嘅?咁我亦都好奇怪如果X係打人在先,其他同學嘅家長唔會報警嘅咩?又真係幾耐人尋味? 成件事嘅着眼點係學校究竟當日點處理?成件事嘅來龍去脈係點㗎?如果唔係個家長咁無助亦都唔需要搞到今時今日嘅事件,有冇社工跟進?希望教育局插手去跟進呢件事情,同時希望呢個小朋友可以盡快忘記以前嘅不快。
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/297807/%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%AC%BA%E5%87%8C-%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%96%91%E8%A2%AB%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%89%93-%E5%AA%BD%E5%AA%BD-%E4%BD%A2%E6%99%9A%E6%99%9A%E7%99%BC%E6%83%A1%E5%A4%A2%E6%9C%89%E8%BC%95%E7%94%9F%E5%BF%B5%E9%A0%AD
‹ 上一主題|下一主題