用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH AM vs GHK AM
樓主: hkkh
go

LH AM vs GHK AM [複製鏈接]

hkkh 發表於 19-2-20 08:36
其實普通話對考小重要嗎?

英文實在有點擔心,似乎系要家長發功

我覺得GH 英文係足夠,父母發功會更上一層樓。
但如果同LH 相比,LH 呢方面更出色,始終NET 做class teacher, 而且LH playground language 係英普,小朋友唔想講普通話自然講英文,用得多自然好啲。
我小朋友已經係LH畢業好幾年, 當年佢哋連課餘一齊去玩都係英普,對父母就廣東話,而家文化是否一樣就唔清楚。

hkkh 發表於 19-2-20 08:36
其實普通話對考小重要嗎?

英文實在有點擔心,似乎系要家長發功

考小好少用普通話

回覆樓主

我是LHK 及 GHK 嘅用家,希望可以幫到你

GHK 較着重自理能力,個人認為除左幫助小朋友成長外,都係為GHP 作準備(因為大班教學,小朋友需具備一定自立性)

GHK 比較着重抄寫,對字體有嚴格要求,偏重語文能力,LHK 課程較為多元,較多體驗性教學,相對較為生動有趣

GHK 相對較多外補情況甚至乎祕密練兵,因為家長一般對小朋友有較高期望,LHK 家長似乎較貼地,不過這只限於我地分校情況,也聽聞有些分校有類似GHK 情況

不過GHK 是半龍校,起碼有比較大機會上GHP,如果心儀GHP, 或傳統學校,應選GHP

反而單純從課程教學及學校支援角度,我個人認為LHK 較優勝

希望幫到你

Mcmugs 發表於 19-3-13 17:35
我是LHK 及 GHK 嘅用家,希望可以幫到你

GHK 較着重自理能力,個人認為除左幫助小朋友成長外,都係為GHP  ...

多謝你分享,請問你最後有無上德小? 再揀過會點揀呢?

hkkh 發表於 19-3-14 21:42
多謝你分享,請問你最後有無上德小? 再揀過會點揀呢?

我嘅小朋友有上德小

我唔會比另一位小朋友去德幼,因為佢係仔(emoji)(emoji)(emoji)

所以冇你要揀嘅煩惱

我這兩間我選擇了GHK, 始終偏向龍校

回覆樓主:

呢兩間係好唔同既學校,我覺得要睇你女兒既性格~
如果你女兒係一啲靜既女孩子,GH 係幾好~
如果你女兒愛講說話好動,LH 會好啲~
LH 真係一間happy school,個個家長都好鍾意間學校~
經過LH 既訓練,有更多直私既選擇~ DGJS, SPCC 等~

如果話GH小朋友係靜我就吾太同意,剛剛星期六去完一個GH小朋友既生日會,班女仔可以玩得癲過班男仔包括我個百厭星,但到聽故事同切餅時間就坐到定一定,收放自如,btw我知道當中都有幾個有dgs同spcc offer但走吾走就吾知。
我自己個人就比較鍾意LH 始終係為考小學而準備,但結果未必一定理想,搏吾搏就自己考慮。
‹ 上一主題|下一主題