用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

boboT 發表於 19-5-23 07:41
直資與直資之間分別不大,未轉直資和轉直資後就有分別了。

伊樣我同意,所以我前文既結論都是要睇埋親生仔既表現.而家中學既成績與小學既名氣不太相符.

hkpapa852 發表於 19-5-23 09:01
如果多幾間好似真道咁泡沫爆破, 我諗應該唔會有人再敢提 親生仔 論了

真道亦有自己既原因, 大家都會有疑問:讀少一年真是沒問題?

真道既成績同其他直資既成績關聯性是零.

究竟是龍是蛇, 都是要睇親生仔表現先反映學校真正實力. 我一般會睇最近兩年既成績.

mcl203 發表於 19-5-23 08:58
咁同直屬中學又如何比較?

見你不停用部分直資既長處 去比較 部分官津既弱處,客觀嗎?~~~

我前文話:

1. 為何官津名校收一部分直屬小學band2生,直資一條龍學校全收小學部學生,但DSE出來既成績唔差過全收band1既中學呢?

2. 直資升中生唔通全band1,為何唔差過全band1既官津中學?

點解你推斷

"見你不停用部分直資既長處去比較部分官津既弱處"

Band1是弱處嗎?

歡迎你提出經過思考既看法.

mcl203 發表於 19-5-23 09:48
哈哈,莫非無直資弱過全收B1生既官津嗎,不如,你思考吓評論是否全面性先啦~~~

提提你,官津既B1生係 ...

至於地區差異,培正收大量小學部本區既Band2生,自行又全收小學部學生, 但最後成績亦唔差過本區全收Band1生既學校, 可解呢?

舉培正作例子,是因為生源與直資類似.

hkpapa852 發表於 19-5-23 10:00
真道Lang A 只有SL可選, 以英學UCAS入大學要求計, SL既科目成績, 只計HL既一半

雖然我都覺得好無奈, 都要講一句:

你知道IB入三大要幾多分?

mcl203 發表於 19-5-23 10:01

原來你係唔明既~~~

一D都唔虛擬, 我認為直資既Band1率大概同培正差唔多.生源亦相近.

而直資好難知道其實際Band1率, 如果你解答到培正既原因, 自然會明白.

如果直資能達到Band1B成績, 除有直屬小學個班名官津, 邊D 成績達到Band1B既官津可以大量收Band2生?

mcl203 發表於 19-5-23 10:15
朋友,公道D好喎,邊D全收B1生既官津 係差過 邊D直資,既然你係EK不停提及,分享下啦,唔知就無辦法啦~~ ...

你成日以為我系度攻擊緊官津.

我沒謂再問你咁多問題啦.你亦唔明白.

我前文話:

1. 為何官津名校收一部分直屬小學band2生,直資一條龍學校全收小學部學生,但DSE出來既成績唔差過全收band1既中學呢?

2. 直資升中生唔通全band1,為何唔差過全band1既官津中學?

上文其實全無攻擊既意思.

Band1率可以同過多操練, 避免粗心犯錯而達到, 好多官津小學亦可以用此方法提高Band1.

但有直屬中學既時候, Band1率並非最重要, 與中學既銜接更重要. 將重點放在後者, 對將來既成績更有幫助.

mcl203 發表於 19-5-23 10:38

回歸之前討論點吧,無必要經常搬龍門,邊D全收B1生既官津 係 ...

三間新派直資,培僑全體科目四級以上百分比是64%,優才,港同唔會低過培僑.

IYY    發表於 19-5-23 11:58

mcl203 發表於 19-5-23 10:48

邊間全收B1生既官津 係 差過 邊D直資?唔好搬龍門~~~:joy ...

我話過我睇兩年親生仔成績,wkf,羅氏基金等埋今年成績出來,我再作評論,我相信都有睇頭.

mcl203 發表於 19-5-23 10:56

邊D全收B1生既官津 係 差過 邊D直資?唔好搬龍門~~~

能夠成為Band1A既學校仲要有一個條件,自行收生大量吸收band1A生.

王家爸爸 發表於 19-5-23 11:00
影響成績既因素好多,最值得參考既係SPC,從接近B2到B1中上游。

你睇下SPC親生仔考DSE既年份,又會咁啱咁上下開始上.

mcl203 發表於 19-5-23 11:01
邊間全收B1生既官津 係差過 邊D直資?重提, 唔好搬龍門,講左算數咁不負責任,提一次當你講錯,提左咁多 ...

成個表俾你睇,你話邊間就邊間吧,全部都主收band2亦沒問題,不再浪費時間回複了.

王家爸爸 發表於 19-5-23 11:09
呢點我同意。

我都同意,香島中學揸住班新移民都可以成為band1,local既收咩都唔重要.

王家爸爸 發表於 19-5-23 11:07
如果你有留意下SPC,親生仔其實比外來生差啲。不過外來生有另一問題,「上流」心又強啲,會每年去試 ...

親生仔為何會比外來生差呢?
會唔會是親生仔令DSE成績上升,所以而家收緊band1A外來生呢.

978212 發表於 19-10-29 14:11
一早話過一條龍學校係伏,因為唔好話band2,即使band3都要硬食,造成中學部的小朋友成績分化好大,叻的可以好叻 ...

既然 report 中提到 "the last year of non-DSS through-train students taking HKDSE Examinations", 我會睇埋明年成績再作評價.

另外, 我覺得YW 應該辦海外考試課程, 等學生有多D出路.

‹ 上一主題|下一主題