用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如果發現小朋友的補習老師是男同志或女同志… ...
go

如果發現小朋友的補習老師是男同志或女同志…

前幾日見到小朋友既補習老師係條街拖住個同性,又攬又錫,好彩我小朋友望唔到,唔知應唔應該繼續補落去

熱血勳章

回覆 lkslovelps 的帖子

No big deal.
As a part of learning Diversity and Inclusion

回覆樓主

考慮補唔補習,唔係睇補得好唔好,而係只考慮性傾向,係明顯不過的歧視。不過在香港沒有性傾向歧視法前,這是你享有的個人自由。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

lkslovelps 發表於 19-2-8 16:08
前幾日見到小朋友既補習老師係條街拖住個同性,又攬又錫,好彩我小朋友望唔到,唔知應唔應該繼續補落去
...

你搵人補習姐,人家同性或異性戀你都要管?

mrsmacaroon    發表於 19-2-14 13:53

回覆 hktwun 的帖子

I was afraid that if my boy saw them and asked me any questions, how would I answer him. Telling him it's normal in HK? Telling him we need to be fair to everyone? I understand everyone deserves love.

回覆 shadeslayer 的帖子

如果你小朋友見到而問你點解佢地咁樣,你會點答?

回覆 JustAParent 的帖子

我唔想管,但俾我見到,我都唔想...

lkslovelps 發表於 19-2-8 22:56

就告訴小朋友,世界上雖然大部分人喜歡異性,但也有不少人喜歡同性的。

就此而已。

lkslovelps 發表於 19-2-8 22:56

首先解釋清楚何謂歧視。

大部分人喜歡食肉類,但有少數人喜歡食齋。我們不會叫喜歡食齋的人不正常。

以前的人以為同性戀是病,要打荷爾蒙針。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

補習最緊要補得好。上堂時間都係講功課,邊有時間分享人生觀呀、睇法呀,老師私人嘢只要唔影响上課,我無所謂。

小朋友問起就順便教吓,呢個時代同性戀真係無乜嘢,唔係咩醜事。

...

唔中意咪轉囉。雖然只是補習老師,但老師的身份,除了教學,還會是小朋友心中的榜樣。拖下手可以,當街攬錫接受唔到。唔好話同性,就算係請左個女Miss,出街見佢底胸裝,又攬又錫異性,我都唔中意。個心唔舒服就轉。

2jkidsfather    發表於 19-2-11 11:14

Olympian 發表於 19-2-9 10:58
唔中意咪轉囉。雖然只是補習老師,但老師的身份,除了教學,還會是小朋友心中的榜樣。拖下手可以,當街攬 ...

認同

回覆樓主

睇完大部分回覆,我覺得香港如果訂定性傾向歧視條例,同時要訂定反逆向歧視條例,別人可以唔喜歡,不等同於歧視,管得太寛了!

唔喜歡吃素 =/= 歧視吃素!點解要歧視唔吃素的人?吃素有光環?要保護?

2jkidsfather    發表於 19-2-11 11:14
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

...

心裏不安,換補習老師。

回覆樓主:

講到歧視,反歧視會唔會想得太複雜了?

我會咁睇,同性戀係客觀存在,不需要我認同或者不認同。重點係,老師性取向與佢補習工作無關,佢喺課堂上亦冇向小朋友鼓吹同性戀,一切只因樓主在街上意外看見老師的私生活。

如果有一日,樓主在街上發現學校老師是同性戀者,是否要去學校投訴?換老師?

ANChan59 發表於 19-2-11 08:07
睇完大部分回覆,我覺得香港如果訂定性傾向歧視條例,同時要訂定反逆向歧視條例,別人可以唔喜歡,不等同於 ...

在現有的香港歧視法中,例如性別歧視,已經不能說因爲顧主「喜歡」或「不喜歡」男性顧員/女性顧員,而明文規定只請男性/女性。

文明社會,法例便是阻礙市民或機構不能做社會不接受的行為。

香港已接受不能性別歧視,不能家庭岡位歧視,不能種族歧視。性傾向歧視,可能只是時間問題。

2jkidsfather 發表於 19-2-11 11:15
心裏不安,換補習老師。

至於反逆向歧視法例,美國咁 progressive 也無。它甚至有 affirmative action.

shadeslayer 發表於 19-2-11 20:35

在現有的香港歧視法中,例如性別歧視,已經不能說因爲 ...

你放心,我唔會歧視你的取向!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-2-11 20:44
你放心,我唔會歧視你的取向!

你可放心,我從來沒有不放心過。

我只係頂唔順一的比較出位打扮嘅同性戀者.如果補習老師外表打扮正常,亦冇向小朋友談論性傾向題外話,我可以接受.