用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS德望
樓主: jojotse12345678
go

協恩VS德望   [複製鏈接]

參考旧帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3229641&highlight=HY

bettyay 發表於 19-2-8 21:20
咁又唔知喎!但係「入鄉隨俗」,入得都要跟人家規矩
好彩我女继續唔洗学樂器都过到关

e2m 發表於 19-2-9 07:59
你女係運動員?

中-时係泳隊,但中二已退隊了……(不是GH/HY), 而家轉左玩其他唔係好popular既运动。我見女有同学彈鋼琴都得,阿女年年都係唱歌(但佢又唔係choir)。

bettyay 發表於 19-2-9 08:32
你細女一間一早知不用人強學樂器可惜門檻高,阿女檻唔過入來
佢小学都無学樂器,所以中学都要间唔好强制要考樂器既,唔係佢会好痛苦。

Cliokohonda 發表於 19-2-10 12:24
由屋企行緊去GH
可以晨运埋番学又唔錯~

Cliokohonda 發表於 19-2-12 13:42
不如拉埋spcs落水,點解可以低學費之餘又有不小援助?
最抵讀係佢

Cliokohonda 發表於 19-2-12 14:49
spcs 是否更適合用平民,貼地等形容詞呢。。
我觉得唔可以用学費做指標。以就讀学生既家庭既lifestyle黎睇会準d。

smsiu 發表於 19-2-12 14:41
SPCC 入讀時要簽協議一定要比約$38,000 在中三時參加交流團. 值唔值,真是見仁見智.
...
值到暈!申請SPCC就係為左呢个。

Cliokohonda 發表於 19-2-12 15:15
haha.

我大女津校去UK14日都四万,去澳洲三万八,抵到呢……去完真係成个中学最美好既回憶,唔可以用錢去衡量。老豆一个月七八万收入,点会afford唔到吖~由升中起每个月儲1000都去到啦!

Png 發表於 19-2-12 19:13
比$38000 去澳洲好抵? 咁真係見仁見智,
因為係一定要比, 唔係有得揀唔去
對某些家庭來說,這是比多一年學費 ...

有得揀~當然有得揀中-offering letter已有埋呢个trip既通知,可以計过数之後揀take offer定唔take. 用保險業marketing手法講,由take offer起只係每日儲$33.50(-个飯盒价),到中三你就-定去到了。

Png 發表於 19-2-12 19:46
我都會比個女去, 梗係非常值得! 不能以錢衡量, 然後每日設法儲$34......直到Form 3
不過唔可以用"好 ...

从来……从來無-个人用过“平民直資”黎形容過SPCC.你真係要快d quote番出黎边个講过先得了~

Png 發表於 19-2-12 20:11
咁你真係要意會下喇 !
其實 呢個谷係講緊 GH vs HY
點解又提人地學校呢?
我只係见人地話拉埋SPCS落水,因為学費最平。

bettyay 發表於 19-2-12 20:04
睇返「上文下理」,有網友拖咗SPCS落水話抵讀,我估之後有網友誤會是SPCC!就Quote 出SPCC有個trip迫人去! ...
真係無情白事加無端端禁殃及池魚……

b3410 發表於 19-2-12 20:30
繼續講落去其實澳洲trip, 除咗要俾3萬8,其實還要準備裝備,禦寒衣物,行山鞋等等。如果平時唔係玩 ...
我其实有个意见,要人人買-套,倒不如師兄師姐2nd hand禁賣番出黎。鞋就買番自己啱著既,唔洗d野用-次禁嘥。師弟妹又可悭番d. 你不妨同PTA提議下~

b3410    發表於 19-2-12 22:06

Cliokohonda 發表於 19-2-16 17:59
我想S4揀 phy chem bio 嘛,要提早出力
其实唔recommend揀Phy Chem Bio……见最吃香係Phy Chem Econ 加个M1/M2.

Mimichuchu 發表於 19-2-16 22:26
求解讀
沒甚麼特别解讀的,只是现在重視多角度多方面發展,不再全文或全理。有Chem可修医或相关科目,有Phy M2可修工程或相关科目,幾乎包攬大学大部份課程吧~Science, Arts, Social Sci都任揀了……
‹ 上一主題|下一主題