用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 19-2-8 16:26
中文取代英文? 我看不到有这个可能wo. 几十年前当日本盛世时,日文都未能够取代英文。。。选择在香港工作 ...

是,有親戚外國讀完書返來做i bank,同事大部分都是外國大學畢業,只有少數有本地兩、三大雙學仕first honor 才有機會入!

四隻貓 發表於 19-2-14 11:42
都係果句, 睇下d高官權貴點揀, 就會有答案.
特首/財政師/教育署長揀左咩野教育俾自己仔女?
佢地講既未必 ...

是,最好笑是連教育局局長子女也是讀國際學校,真是身體最誠實!

回覆樓主

但只是個別列子,國際學校其實大部分學生也去外國讀大學,如果像他們最終只是留港去港大讀商科,真是如男的所説讀本地學校慳錢吧了!

picamama 發表於 19-2-17 11:16
佢個「環球商業」是「神科」不是普通商科

但始終大部分讀國際學校的是target外國的名大學!

Monstereasy 發表於 19-2-17 21:59
到佢有子女時,選擇又未必一樣。
認識位傳統名校高材女生,未生時有一套理論,讀傳統打學基礎,學好中文, ...

正是,我有朋友自己是Maryknoll舊生,女兒可直入,最後也選了IS。

李大人 發表於 19-2-18 19:22
通常創意叻嘅人,大部份都係讀唔到書,同塡鴨式無關,黃玉朗,馬榮成,星爺,周董,天份佔大多數 ...

應該說他們不適合讀傳統的學校,因本地學校只著重學業成績,反而國際學校會看到不同學生的各方面的專長和才能!

wwwong712 發表於 19-2-19 12:07
女兒在傳統學校的幼稚園.  在家長日, 老師跟我們說, 你的女兒可以很專注, 但只在她喜歡的地方, 例如繪畫,  ...

為女兒著想的好決定!

Soundervolt 發表於 19-2-22 16:41
呢個課題比較複雜,需要多少少時間去討論。先講一下有關本地課程/學校。稍後再有時間,會繼續討論有關創意 ...

其實你所說以前有創意人如李家成等根本連小學也未畢業(以前甚至還不興讀幼稚園),何來關當時教育制度事,實質可能只讀了幾年書,但可能就是因為沒多受本地的教育影響,沒有握殺了他們的創意!

sweetbaby9999 發表於 19-3-5 09:31
我不太同意這點,就我先生在科技界的經驗,一些中國科技巨頭高層大部分是海歸派,英語好,而有錢的大陸人 ...

絕對是,你見名人富豪子女多數讀什麼學校便知,人的身體最誠實!

Soundervolt 發表於 19-3-6 10:11
名人幫襯嘅食店一定好味尐嗎?唔怪得咁多食肆掛滿名人幫襯嘅相喺舖頭....名人對選擇學校會有好多考量,有 ...

其實從你的回應仍然停留在「讀不到才讀國際學校」的思維,真的沒有什麼可討論!以為人家子女讀不到本地才轉IS, 讀讀下才發現傳統教育的缺點不能轉嗎?如大部分人尤其名人富豪選的質素也一定不會差吧!你可知道DGS全級第一也轉了去IS?!

floppybb 發表於 19-3-8 20:55
所以我一向唔太贊成過早比小朋友做一啲超程度的project, 反正最後都係由家長操刀,嘥時間兼無意思. ...

所以真正的IS,project多是小朋友在學校做!

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

其實樓主最終為小朋友選了哪種學校呢?

mandy_ng207 發表於 19-3-27 13:53
見到隔離個帖講我母校,真係感觸良多...
我畢業快20年了,當年我地個個都好鐘意母校,亦覺得母校好好。
我 ...

可pm哪間女校?我識人自己是Maryknoll舊生,最後女兒也沒有入讀,選了IS。
‹ 上一主題|下一主題