用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友現架小六,愈來愈反叛
樓主: sumfamily521
go

小朋友現架小六,愈來愈反叛  

retriever 發表於 19-2-15 11:00
我主要擔心生活英語,始終屋企唔講。所以一直想搵D SITCOM 俾佢睇,主要希望佢學習階段TALK 得下。

老實 ...

咁點解唔平時都講? 自己製造語境

Elenalan 發表於 19-2-15 11:09
我返工十幾廿年, 每日8小時所有work conversation (對內對外)都係講英文, 但一向冇同阿女講英文, 屋企冇外 ...

所以有人係家中assign-位由細(未番学就开始)就用英文同仔女溝通,唔好-半-半或-时-样。半路轉台係好难,我女就費事啋我。

Yanamami 發表於 19-2-15 11:28
所以有人係家中assign-位由細(未番学就开始)就用英文同仔女溝通,唔好-半-半或-时-样。半路轉台係好 ...

都係架, 現在係我負責講英文, 老公繼續Cantonese。
最初都係由reading time開始, 伴讀時所有對話用全英, 現在唔使我伴讀, 就會係pillow talk傾閒計時全英, 有爸爸在場時又自動轉番中文台, 慢慢感覺自然, 自己識轉台。

Yanamami 發表於 19-2-15 09:51
你以為我d女会啋我咩?佢小学普教中,小-同佢温默書,我都係講广東話。我自己英文同pth(尤甚)又唔係好, ...
到小五六青春期開始,父母真要抽身,聽下子女意見和意願

retriever 發表於 19-2-15 09:05
極可能係跟隊,玩開既FRIENDS 去邊咪去邊。玩開既要去遊樂(學)咪游樂。。。

OUTWARD 要跳海,好多細路 ...

我都覺得是這原因。
我自己細個都冇去過ob, 又咪咁大,況且佢有成長的天空,所以o5ob 我也不太緊長

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-14 09:20
性格都有影響,今年我話一定要去outward bound,佢竟然話O願去遊學團,大佬貴好多架ma, 希望佢抽唔到 :hehe ...
遊學團根本係旅行團,outward bound辛苦好多,我相信我仔都會咁揀

Elenalan 發表於 19-2-15 11:25
咁點解唔平時都講? 自己製造語境

無呢個能力,當然亦有其他原因。

細路好細既時候,有睇過一D本地研究,就係細路仔既母語發展極重要,影響早年社交及自信建立。正因唔少香港父母以滅絕式培養細路外語能力,產生唔少細路上左小學語言甚至社交出現問題而要見語言治療。

既言自己講唔咸唔淡,不會俾個機會佢講返D 地道廣東話,嘻嘻。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-15 12:15
我都覺得是這原因。
我自己細個都冇去過ob, 又咪咁大,況且佢有成長的天空,所以o5ob 我也不太緊長
...
我仔暑假join咗個乜嘢成長營,佢話啲trainer好bipolar,啲學員好似俾人洗晒腦咁又笑又喊,佢覺得好恐怖

bobbob 發表於 19-2-15 12:33
我仔暑假join咗個乜嘢成長營,佢話啲trainer好bipolar,啲學員好似俾人洗晒腦咁又笑又喊,佢覺得好恐怖:zom ...

我自細就好怕去呢d camp, 好似要迫你精神改造, 一定要follow佢果套先o岩咁。

bobbob    發表於 19-2-15 13:03

MrBeast 發表於 19-2-15 12:15
我都覺得是這原因。
...

我相當同意呢 :“ 我細個都無XX,又咪咁大!”

bobbob 發表於 19-2-15 12:30
遊學團根本係旅行團,outward bound辛苦好多,我相信我仔都會咁揀
是over priced 旅行團,但竟然佢肯自動提出,都要 play along

Elenalan 發表於 19-2-15 11:09
我返工十幾廿年, 每日8小時所有work conversation (對內對外)都係講英文, 但一向冇同阿女講英文, 屋企冇外 ...
我明白喇, 個分別就係我面皮夠厚。

我仔暑假join咗個乜嘢成長營,佢話啲trainer好bipolar,啲學員好似俾人洗晒腦咁又笑又喊,佢覺得好恐怖:zom ...

而家親子圈市場化,要競爭就要有噱頭。

最簡單既係成人用開既野幼齡化,職場既洗腦培訓(營銷隊伍常有),軍訓甚至時裝名牌,將成人時裝Miniature 去出童裝LINE,都係類似手段。

bobbob    發表於 19-2-15 13:08

上年有fd升中都join 左個類似,個阿媽就好buy,有機會問下個當事人先

Elenalan 發表於 19-2-15 11:41
都係架, 現在係我負責講英文, 老公繼續Cantonese。
最初都係由reading time開始, 伴讀時所有對話用全英,  ...

即你女幾歲,你轉全英文CHANNEL?

我細路上小一前會睇對方講物自動轉CHANNEL,但而家大大下個性化左,知人地識粵語,人地用英文問佢都同粵語答,唔多禮貌!

MrBeast 發表於 19-2-15 12:06
到小五六青春期開始,父母真要抽身,聽下子女意見和意願
聽? 根本唔聽你講嘢, 日日好似想同你開片咁。

little_yolky 發表於 19-2-15 12:58
我明白喇, 個分別就係我面皮夠厚。

我覺得如果係好似Yanamami咁講, 由小朋友細個就父母各自負責中/英, 咁就唔會大個左突然轉channel咁尷尬, 不過呢種尷尬已overcome了。

retriever 發表於 19-2-15 13:01
即你女幾歲,你轉全英文CHANNEL?
今年小一先開始, 都唔係全英, 我同佢兩個時就大部份全英, 屋企有爸爸或其他人就講番中文, 我覺得咁樣就唔會同一時間又英又中, 咁樣會好d。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-15 12:56
是over priced 旅行團,但竟然佢肯自動提出,都要 play along
而家啲遊學團係好貴,又話去啲名牌大學見識下,幾年前已經要成5皮嘢玩10日,而家可能更金

bobbob 發表於 19-2-15 13:05
而家啲遊學團係好貴,又話去啲名牌大學見識下,幾年前已經要成5皮嘢玩10日,而家可能更金 ...
街外的就算是重點學校都未必考慮,學校搞的經濟d(所以要抽),even so, 我O願自己搞個自由行,搭下公車,observe 下locals, 可能得益更多
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊