用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友現架小六,愈來愈反叛
樓主: sumfamily521
go

小朋友現架小六,愈來愈反叛  

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-15 12:59
上年有fd升中都join 左個類似,個阿媽就好buy,有機會問下個當事人先
但好多細路好enjoy可能佢哋平日太大壓力,要響個營發洩下

retriever 發表於 19-2-15 13:01

即你女幾歲,你轉全英文CHANNEL?

買野呢d基本對答我相信大部份人都應付到。我自問speaking幾好, 但主要係work conversation, 工作以外少講。當我要用英文去傾計、講感受、返教會祈禱, 我先發現原來會詞窮(當然現在都習慣好多了)。

我覺得俾小朋友鍛鍊英文, 最好都係俾多d機會佢地用英文去講感受, 即係日常傾計都可以用英文去傾。

Elenalan 發表於 19-2-15 13:03
我覺得如果係好似Yanamami咁講, 由小朋友細個就父母各自負責中/英, 咁就唔會大個左突然轉channel咁尷尬,  ...
尷尬? 我無覺得喎。同埋我兩個好有趣, 你用乜話同佢講嘢, 佢就會自動轉channel同你講嘢, 尤其家姐。

醒目開學勳章

retriever 發表於 19-2-15 13:01

即你女幾歲,你轉全英文CHANNEL?
我仔都係,有啲同學小息時間鐘意講英文,佢覺得明明大家識講廣東話,無啦啦講英文覺得好尷尬

little_yolky 發表於 19-2-15 13:12
尷尬? 我無覺得喎。同埋我兩個好有趣, 你用乜話同佢講嘢, 佢就會自動轉channel同你講嘢, 尤其家姐。 ...

其實係我面皮薄, 而阿女最初又會覺得阿媽玩野, 做乜明明大家講開中文, 要轉講英文

bobbob 發表於 19-2-15 13:14
我仔都係,有啲同學小息時間鐘意講英文,佢覺得明明大家識講廣東話,無啦啦講英文覺得好尷尬 ...

exactly, 就係呢種尷尬!

little_yolky 發表於 19-2-15 13:02
聽? 根本唔聽你講嘢, 日日好似想同你開片咁。
err, 係你聽佢講,好難架,唔信下次time 下自己可以唔出聲幾耐(ar ha, mmm, really etc 唔算)。
咁啱早兩日同fd 吹水,佢有個舊同學係紀律部隊,但個仔有問題唔開心O願同我fd 個仔(都是同學)傾都唔想同個老豆傾,正所謂贏場交輸個仔

Elenalan 發表於 19-2-15 13:14
其實係我面皮薄, 而阿女最初又會覺得阿媽玩野, 做乜明明大家講開中文, 要轉講英文
...
可能係因為我開宗明義, 講明要測考, 所以要練習, 佢哋就好合作。

MrBeast 發表於 19-2-15 13:18
err, 係你聽佢講,好難架,唔信下次time 下自己可以唔出聲幾耐(ar ha, mmm, really etc 唔算)。
咁啱早兩 ...
但個仔有問題唔開心O願同我fd 個仔傾都唔想同個老豆傾 =====> 呢D好似係公式喎, 個個年青人都係咁, 我哋以前後生時咪又係咁, 邊有人同父母傾。唔講唔醒起, 兩個女都好似從來無同我講過任何開心唔開心既嘢喎。

bobbob 發表於 19-2-15 13:05
而家啲遊學團係好貴,又話去啲名牌大學見識下,幾年前已經要成5皮嘢玩10日,而家可能更金 ...

名牌大學... 我諗起早幾日新聞 - 內地遊本地大學

little_yolky 發表於 19-2-15 13:21
但個仔有問題唔開心O願同我fd 個仔傾都唔想同個老豆傾 =====> 呢D好似係公式喎, 個個年青人都係咁, 我哋以 ...

在中國傳統家庭觀念下的確是,所以要break the legacy,才可改變命運。
新年看了陳美齡本書,有興趣望下。

ps, 所以當我小朋友提出反建議去抽遊學團,雖然我唔buy, 我冇say no.

little_yolky 發表於 19-2-15 13:21
但個仔有問題唔開心O願同我fd 個仔傾都唔想同個老豆傾 =====> 呢D好似係公式喎, 個個年青人都係咁, 我哋以 ...

下,點會從來唔講吖。
我仔日日都講,仲要日日講佢啲黑暗面,心諗咗啲咩衰嘢,我就好似神父咁,日日聽佢告解,佢話同我講完舒服好多喎。  

我女乜都同我講架wor, 我地乜都傾包括衰野是非, 亦可能我唔係傳統阿媽, 我唔擺款, 仲會有時好縱個女(我認), 但我條界線佢又會好清楚。我唔會咆哮佢, 但我一嬲唔睬佢, 佢就知死。

我仔都係,有啲同學小息時間鐘意講英文,佢覺得明明大家識講廣東話,無啦啦講英文覺得好尷尬 ...

我發現男仔間既互動,暫時絕大部分時間都係HIT AND RUN。至於版友講鼓勵細路多講感受係好事,但係男仔好似無咩感受可言,係咪冷血架呢?

有無男仔家長分享下?

bobbob 發表於 19-2-15 13:05
而家啲遊學團係好貴,又話去啲名牌大學見識下,幾年前已經要成5皮嘢玩10日,而家可能更金 ...

呢D 根本好多係抽水行為。

有朋友在美國名U 工作,其實呢D 遊學團/海外課程在名U 內舉行,但跟名U 一毛錢關係都沒有,只係租地方而已。

bobbob    發表於 19-2-15 15:19

但我細路話,其實小息時好多女仔係英文台對話。

係咪女仔崇洋D? 哈哈!

retriever 發表於 19-2-15 11:00
我主要擔心生活英語,始終屋企唔講。所以一直想搵D SITCOM 俾佢睇,主要希望佢學習階段TALK 得下。

老實 ...

我都係最重視生活英語,但由於我哋自己唔識講,又無外傭,所以唯有參加英文活動同睇英文電視。佢哋溝通到,我已覺得ok。

retriever 發表於 19-2-15 14:36
呢D 根本好多係抽水行為。

有在美國名U 工作,其實呢D 遊學團/海外課程在名U 內舉行,但跟名U 一毛錢關係 ...

同感,我反而想暑假去外國住一個月,參加外國學校既短期返學,我唔知叫咩名堂,但我知外國有學校有得咁樣返學。

MrBeast 發表於 19-2-15 13:09
街外的就算是重點學校都未必考慮,學校搞的經濟d(所以要抽),even so, 我O願自己搞個自由行,搭下公車,o ...

我覺得係,所以對學校遊學團無興趣。我自己每年外遊,到個仔中學,我會俾佢參加一啲真係融入當地既活動,都好過小學遊學團。

醒目開學勳章

retriever 發表於 19-2-15 14:32
我發現男仔間既互動,暫時絕大部分時間都係HIT AND RUN。至於版友講鼓勵細路多講感受係好事,但係男仔好似 ...
我見我仔啲男同學講打機多。。。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊