用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC   [複製鏈接]

如果家長唔需要考慮學費,CKY可以考IB,有優勝之處.

但如果要考慮學費,PKC和CKY每年學費相差五萬幾至七萬幾.
http://cky.edu.hk/admissions/school-fees/
https://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=166&atid=3363&lan=1

因為直資可以按學生人數拿政府錢,每人每年拿五萬幾到七萬幾,實際上學校用於小朋友既資源相差不大.
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... ndex/dssrate_tc.pdf

每年五萬幾至七萬
既差額, 應該夠你小朋友每年暑假參加遊學團,環遊世界啦.

回覆樓主

全港ib成績比較

Poyau 發表於 19-12-14 14:39
請問IFY每年PKC有多少人考

IFY出路唔差,未必使用咁多錢讀IB.

回覆樓主:

IB課程和認受性都好,只是太貴,特別是從細讀上去.
有能力既家庭,亦會考慮去外國讀中學還是在港讀IB.
的確唔需要考慮十二年後既課程,或者到時大部分直資都已開辦IB課程.

回覆樓主:

講多冇謂,如果IB有著數,自然好多學校去開辦,現在正是如此.
現在好多直資流失率兩三成,估計明年更多,直接出國留學讀中學還是讀IB,估計前者更多.
另外,中產家長肯使錢,何愁冇大學讀,反而讀完賺唔賺得番值得考慮.例如讀國際學校及出國讀大學,結果可以使幾百萬學費.

回覆樓主:

其實直資食既餐亦唔細,每年拿政府五萬幾,中學拿七萬幾,家長再俾兩三萬一年.唔見得餐大餐細餐好餐坏問題.而學生壓力大是因為呈分制度,直資亦可以一讀十二年.至於最後既考試,咩模式都要博命.
另外培僑我去睇過,每棟樓每間課室活動室全部俾人命名晒,估計資源都唔會少.

hkpapa852 發表於 19-12-19 14:05
GCE AL資歷全英國以至全世界通行,NCUK個IFY呢?

至少UCAS都無為佢既資歷同GCE AL整個成績對照,係咪真係 ...

由#140今年IFY升學結果來睇,可入香港中大,科大,城大等以及英國排世界前一百既大學.而且每個學生都起碼有兩個offer,据闻來緊多左唔少學生讀.

‹ 上一主題|下一主題