用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 高中文水平的國際學校
樓主: misscheerful
go

高中文水平的國際學校   [複製鏈接]

monicawai 發表於 19-1-27 09:55
回覆 fadgare 的帖子

SIS嘅中文水平係IS嚟講算高,但成績好嘅絶大多數都係有內地背景嘅小朋友,local 香港 ...

我看 SIS ib取 bilingual diploma 比例不算高,同這有無關係?我一直以為SIS比例会比其他高,當然,唔考中文A又唔一定水平唔夠高,可能只同選科策略有關

SIS嘅中文水平係IS嚟講算高,但成績好嘅絶大多數都係有內地背景嘅小朋友,local 香港 ...

thanks for sharing

其實這個現象在各IS都見到,想找中文水平高的IS一定多國內人

回覆樓主:

中文唔同英文,要儲够一定字庫先睇到書,嚐到閱讀的樂趣。唔少小朋友未去到果個位已經放棄咗。另外,望過幾間IS的中文教材,趣味性係零,根本激唔起正常人的學習熱情。

poonseelai 發表於 19-1-25 09:16
汉鼎好新,學術水平未知,我估不会差,始於中國人家長多,又肯比錢

有錢,肯比錢,同水平冇關。

poonseelai 發表於 19-1-27 10:47

我看 SIS ib取 bilingual diploma 比例不算高,同這有無 ...

我朋友是新加坡人,佢中文也不太好。
其實,當地很多人,偏向英文好中文麻麻,尤其 elite 。

回覆 poonseelai 的帖子

從前SIS IGCSE 中文科係compulsory 一定要考1st language ,但今年S3開始有得揀考2nd language, 對大部分學生嚟講係一種relief。

Jane1983 發表於 19-1-27 12:52
中文唔同英文,要儲够一定字庫先睇到書,嚐到閱讀的樂趣。唔少小朋友未去到果個位已經放棄咗。另外,望過幾 ...

同意,學中文要由父母方面打好基礎,不知道是否大囝bb開始同佢玩字咭,佢中文比較同齡特別好,細囡冇同佢玩字咭,相對中文認字記字冇咁好。。

囝囡在幼兒階段巳陪養閱讀興趣或習慣,現在兩個中英語文能力都好好,考試不用做練習也能拿高分。

Happy小米 發表於 19-1-28 09:13
同意,學中文要由父母方面打好基礎,不知道是否大囝bb開始同佢玩字咭,佢中文比較同齡特別好,細囡冇同佢 ...

係ga,識人讀一間將中文放做third language的IS,佢小朋友會睇金庸小說,呢d係父母功力。

Jane1983 發表於 19-1-28 12:04
係ga,識人讀一間將中文放做third language的IS,佢小朋友會睇金庸小說,呢d係父母功力。
...

耀中用家,小朋友鍾意返學,中文程度幾好,學校鼓勵閱讀。係學校見到同學仔自己轉英文,學校30%中文,70%英文。之前讀local private K,也是IB學校,同國際學校理念還是相差好大。學校幾乎日日都有功課,一D都唔輕鬆,家長須非常得力,希望幫到你選擇。

deco99 發表於 19-1-24 21:57
耀中is adecent school, much better than Han, if money is not your concern.

If your top choice was  ...
德萃只係-間英文小學

Osiana 發表於 19-2-28 19:16
德萃只係-間英文小學

耀中用家,學校中文教的非常好。本身無外補,全靠學校。英文進步也好快,教育風格也完全國際化。唯一問題係太貴.....

gillianyu 發表於 19-2-28 17:53
耀中用家,小朋友鍾意返學,中文程度幾好,學校鼓勵閱讀。係學校見到同學仔自己轉英文,學校30%中文,70% ...

我想問下係咪由year 2 開始已每天有功課?每天需要幾多時間完成?同埋學校的評估係咪評估了都唔知那種?謝謝。

QHGM 發表於 19-3-1 07:21
我想問下係咪由year 2 開始已每天有功課?每天需要幾多時間完成?同埋學校的評估係咪評估了都唔知那種?謝 ...

依家year1,10月開始都差唔多日日有功課,但學校都花心思,而且D功課都有新意,小朋友鍾意做。學校評估前會提前通知,至少我知道嘅就有幾次。我哋5歲仔,year1半年進步好快,我已好滿意。學校support得好好,好多workshop,家長如果有足夠時間,都可以學到嘢。

QHGM 發表於 19-3-1 07:21
我想問下係咪由year 2 開始已每天有功課?每天需要幾多時間完成?同埋學校的評估係咪評估了都唔知那種?謝 ...

功課比較flexible,英文有每週派發嘅功課,小朋友有一個禮拜時間分配安排去做,中文需要寫字。學校鼓勵閱讀,配合埋獎勵計畫,小朋友好自律,一日一本中文同英文書,慢慢識得好多字,學校都有lib借書,小朋友會自己帶返來讀。

aninie 發表於 19-2-28 21:28
耀中用家,學校中文教的非常好。本身無外補,全靠學校。英文進步也好快,教育風格也完全國際化。唯一問題 ...
thanks耀中口啤真係麻麻

回覆 mandy_ng207 的帖子

They don’t have 1 English teacher and 1 Chinese teacher in the same classroom. Basically is 1 teacher speaking in Chinese and English. The kids sometimes get confused too. Not sure if they offer both traditional Chinese and simplified Chinese.

回覆 misscheerful 的帖子

耀中同漢基😁

漢基(emoji)(emoji)

回覆樓主:

搵一間有歷史的bilingual school,佢地的中文program係教得出中文好的學生。當然個别小朋友讀成點,就睇自己有無努力,屋企有無給于支持。

至于拍得住本地學校,以小學階段計,我覺得普通話口語會好過本地學校。
‹ 上一主題|下一主題