用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不同banding 水平差異
go

不同banding 水平差異 [複製鏈接]

我小朋友讀直資,一直不太清楚學校banding,只覺得程度及各方面也合適, 他們的學生由band 1至band 3都有的。我小朋友校内中上成績,我想估計下佢的競爭力及實力,要佢再比下心機,不要以為在學校成績中上就滿足,DSE是對全港學生的,初中各間學校程度有太差異嗎?高中會拉近一些?我擔心佢以為自己在校内成績中上就入硬大學。因為我知佢讀的直資不是band 1最top的,最盡也可能是band 1尾或2左右。
   6    0    0    0

1998Ruby1998 發表於 19-1-13 05:01
嚴格講,只有學生係分 Banding。

唔知你邊間直資,不過如果係一二線嘅,大多都有 DSE 成績資料,你去 「升 ...

睇左校綱,subject passing rate 糸9x%,meeting the entry requirement of local U is 8X%(above the average standard ).

我見朋友仔在band 1 top school,好似9x%入大學,好似入硬。朋友仔反而無咩上進心和目標,每次考到合格多少少就覺得夠。而我孩子學校很多同學都比較積極,希望取到入埸券。所以我疑問係吾係band 1中間一定有入場劵,band 2果D就只有中上才有入場券。

Yanamami 發表於 19-1-13 13:08
你觉得朋友仔唔積極、無上進心,以為自己中学9x%入大学……禁佢form幾?上到高中唔到你懶懶閒,个勢同身边 ...

朋友仔S2。有時都好吾明,咁多間band 1都話有9x %,band 2又8x%,其實都好高下,即band 1的幾乎全部入晒,但現實又好似吾係。選中學時,我不深研重這些數字遊戲,現在開始選科了,也開多想能力和前途等問題,想了解下己的水平與外面band 1學校差幾多,能力可入到那些學科。不過,仍是要鼓勵自己的小孩作最好的準備,DSE是全港公開試。

Chowying 發表於 19-1-14 13:31
Meeting the entrance requirements 炸鍋......
同入到 U 係兩回事......

糸呀,吾知其他學校 ,9x%是否一樣意思。9x%中又有幾多%係非正統大學及專業學糸。

little_yolky 發表於 19-1-14 12:00
真係男女大不同, S2都仲係honey moon。阿女依家去咗教育營, 出營後個幾禮拜要統測, 其實都唔計呈分成績, 可 ...

糸呀!好積極。不過見到大多數都是女仔比較着緊自己的前途。男仔就緊與吾緊之間,S2仍是BB一樣。但有D男仔女仔又把心思放在拍拖及打機上。

Yanamami 發表於 19-1-14 22:06
所以咪俾左两條link你參考,数據都好齐下。

ok. 謝謝!我仍未睇呀。以前升中反而沒注意這些數字,因為覺得選合適學校,孩子才可開心學習,積極學習。現在尚算達到這些目標。明年入高中,才開始多想前途問題。

Chowying 發表於 19-1-15 08:25
隔離升中版置頂已有 統計.......
Meet 到大學學位申請要求,即係 最少33222,我見到如果要有 8x%咁,都係名 ...

睇左少少樓上家長link的資料及升中版的有關topic。真係好多據,多資料,都好繁複下,睇到頭大。都係叫小朋友要努力努力,自己睇自己成績,問下老師和參考下師姐學校的形勢。

hkpapa852 發表於 19-1-15 18:14
Entrance requirment,可能係3322,但亦可能係22222。

令朗間中學,應只有B2A/B水平

糸呀,一定不是B1的。近兩三年學校及同學也很進取積極。希望可追貼D。

hkpapa852 發表於 19-1-15 18:52
想2請問一下,知唔知令朗中學過去幾年S6既畢業人數呢?

約160左右。

hkpapa852 發表於 19-1-16 10:02
謝謝資料.....

係呀,做頭20%才安全。

poonmiss 發表於 19-1-17 07:54
meeting university requirements 唔代表入到大學。同埋而家有部份大學要求332233. 港大又俾5*同5**嘅科目 ...

其實真係有D複雜及太多因素。應考人數,同學選的學科都有影響。不如睇返自己想入的科目要求的分數為目標好似現實少少。單是話入吾入到大學,如要求不高,那一間那一科無所謂,又肯讀下書的,相信入U的機會不低,也會有其他方法。問題係吾係有entry requirements 為目標。

mansum92 發表於 19-1-19 16:38
我仔學校份卷深到有一半人會炒,60分算唔錯,學霸拎到7x-80。可能你朋友個仔都係咁,所以求合格高少少。
...

其實真係吾清楚詳細深吾深,只是個人感覺吾太積極,同埋B1英文剛合格,但實在真係好麻麻,同朋友仔一起去全英文進行的聚會,他要慢慢Google一些英文生字和聽不太懂,會話只肯去講yes no thank u。他話英文剛剛合格,中學interview 也不需用英文in.

回覆樓主:

睇家長們comments, 高中8字頭已經是學霸,有機會摘星,合格果D可能3至4。
‹ 上一主題|下一主題