用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華是否好難考入
樓主: sammytang819
go

英華是否好難考入   [複製鏈接]

EFJ3 發表於 19-1-17 10:09
回覆 myluckyson 的帖子

其實我唔buy甚麼親生仔考DSE會好D呢個理念,如果中學六年的教育都改變唔到同學們 ...

英華比較特別,當年小學還是津校,但除了幾個外,全部直升,S1隨時有4-5成B2,B3生,其實好難和其他冇直屬,冇聯繫B1中學比。

hkpapa852 發表於 19-1-17 13:20
為他人作嫁衣,上年小學部有20%學生無升上中學部,當中已肯定有至少20%去咗其它直資名校。
到時DSE成績唔夠 ...
小學嘅收生和課程確係有一手,起碼各頂級名校都願意接受或挖角。中學始終未見業績,留唔到人。頭一兩年冇走得咁癲,可能會有啲睇頭。

Soundervolt 發表於 19-1-17 14:02
升中20%唔升上中學部,差唔多係一班學生數目,仲未計小二到小五轉走嘅學生,究竟中學部點解咁冇吸引力?
...
SPCC, DBS, LSC嘅吸引力確實喺好大。

mcl203 發表於 19-1-17 14:22
據我所知,英華仔只要主科合格就可以直升~~~

唔係講笑,有個學生失手一科,完全冇情講。好彩最後入到一間B1C。
‹ 上一主題|下一主題